In de Jupiler Pro League strijken dezer dagen onbekende buitenlanders uit alle windstreken neer. Sport/Voetbalmagazine pikt er enkele uit om aan u voor te stellen. Péter Czvitkovics, middenvelder bij KV Kortrijk. ‘Ik wil met Kortrijk Europees voetbal halen.’

Na Roland Juhász (Anderlecht) en Dániel Tözsér (Genk) loopt vanaf dit seizoen nog een derde Hongaarse international rond op de Belgische velden. KV Kortrijk, dat de voorbije jaren vooral actief was op de Belgische en de Noord-Franse markt, verraste eind mei vriend en vijand toen het Péter Czvitkovics (28) vastlegde voor twee seizoenen. De Hongaar, wiens familienaam uitgesproken wordt als ‘Tsvitkovitsj’, moet een belangrijke pion worden op het Kortrijkse middenveld, dat met het vertrek van Sven Kums en Davy De Beule ferm uitgedund werd.

Champions League-ervaring

“Al op mijn vijftiende maakte ik mijn debuut in de Hongaarse hoogste klasse”, vertelt Czvitkovics. “Ik ben nog geen dertig, maar begin dus wel al aan mijn veertiende seizoen als profvoetballer. Voor mij was het dit jaar nu of nooit: ofwel nog eens proeven van het buitenland, ofwel voor de rest van mijn carrière in Hongarije blijven. Toen ik hoorde dat Kortrijk in mij geïnteresseerd was, heb ik meteen contact opgenomen met Roland Juhász, een ex-teamgenoot én mijn beste vriend. Hij overtuigde me meteen dat Kortrijk een goede club voor mij was. Ik heb hem geloofd op zijn woord en ben meteen naar België gekomen om een contract te tekenen.”

Czvitkovics was toe aan een nieuwe uitdaging, want hij had in Hongarije intussen wel alles gezien. “Ik speelde negen jaar bij MTK Boedapest, waar Juhász tot 2005 mijn ploegmaat was. Met die club won ik twee titels en een beker. Daarna kwam ik nog vier seizoenen uit voor Debrecen, de voorbije tien jaar de absolute topclub in Hongarije. We werden twee keer kampioen en speelden elk jaar Europees. Twee seizoenen geleden schopten we het zelf tot in de poulefase van de Champions League. De tegenstand was te zwaar om punten te rapen, Fiorentina, Liverpool en Lyon, maar door zes keer tegen zo’n topploeg te staan, heb ik wel veel bijgeleerd. En ik heb er een paar leuke truitjes aan overgehouden, van Javier Mascherano en Michel Bastos bijvoorbeeld.” ( lacht)

Ook met Kortrijk wil Czvitkovics graag Europees voetballen: “Dat is toch mijn doel hier. Ik kan niets beloven, maar ik ga er in elk geval alles aan doen. De eerste stap is om mij zo snel mogelijk aan te passen, aan het voetbal én aan de taal. Het voetbal zou vlot moeten lukken, want de spelstijl van Kortrijk, met veel combinaties en beweging, dat bevalt me wel. De taal is iets anders. Mijn Engels is nog heel pover en ik moet serieus veel moeite doen om iedereen hier te begrijpen. Ik besef dat ik Engels en Frans zal moeten leren om hier te kunnen slagen. Communicatie is levensbelangrijk.”

Traptechniek

Uit zijn mond komt voorlopig enkel vloeiend Hongaars en een beetje Engels, maar op het lichaam van Czvitkovics staan twee andere talen getatoeëerd. “Op mijn onderarm heb ik mijn naam laten plaatsen, maar dan in Chinese tekens. Gewoon omdat ik dat mooi vind. De tattoos op mijn bovenarmen hebben wel een betekenis. ( stroopt zijn mouwen op en toont zijn tatoeages) “Het gaat om twee citaten in het Latijn. Aan de rechterkant staat een bijbelvers: Marcus 9: 23, ‘ Si potes credere, omnia possibilia sunt credenti‘, wat zoveel betekent als ‘voor wie gelooft, is alles mogelijk’. Op de linkerkant staat een Latijnse tekst over vriendschap. “Dat komt niet uit de bijbel”, zegt Czvitkovics, “maar is gewoon een Latijns citaat over de noodzaak aan vriendschap.”

Die vriendschap vindt Czvitkovics hier in België terug bij Anderlechtverdediger Juhász. “Ik denk dat we elkaar regelmatig zullen zien: Brussel is niet zo ver van Kortrijk. Voorlopig zit ik nog op hotel, maar eens de club een appartement heeft gevonden, ga ik hem samen met Daniel Töszér zeker eens uitnodigen.” We polsen bij Czvitkovics beleefd of hij een vriendin heeft, maar hij lijkt te schrikken van die vraag. Hij zwijgt een paar seconden en antwoordt dan ‘ No‘ met een verlegen lachje. “Ik zal het hier op mijn eentje moeten rooien de komende maanden. Maar de ploegmaats en de trainer zijn de eerste dagen erg vriendelijk en behulpzaam geweest, dus dat komt wel goed.”

Op het veld wil Czvitkovics zich laten gelden centraal op het middenveld. “Ik kan ook op de zijkant spelen, maar voel me het best op de typische nummer 10-positie.” Zoals bij alle clubs waar een onbekende buitenlander wordt binnengehaald, gingen ook de fans van KV Kortrijk op zoek naar filmpjes van hun nieuwe Hongaarse aanwinst. Daarop valt te zien hoe Czvitkovics in de Hongaarse competitie regelmatig zijn fraaie traptechniek etaleerde op vrije trappen en afstandsschoten. “Bij die compilaties zitten inderdaad een paar mooie goals,” zucht de Hongaar, “maar de mensen mogen zich daar niet op blind staren. Ik probeer het graag van op afstand en ben gespecialiseerd in vrije trappen, maar heb meer in huis dan dat. Ook met mijn assists wil ik graag het verschil maken bij Kortrijk.”

Net zoals supporters op Google informatie zoeken over nieuwe spelers, doen voetballers dat ook over hun nieuwe club, zo blijkt. “Bij een topmatch van Debrecen zitten er maximum 5.000 toeschouwers in het stadion. Hier in Kortrijk is dat het dubbele”, aldus Czvitkovics. “Op YouTube zag ik trouwens een filmpje van de tribune achter de goal, vol fanatieke supporters. Dat zag er behoorlijk indrukwekkend uit. Laat het seizoen maar snel beginnen.”

Volgende week stellen we nog enkele ‘vreemde vogels’ voor.

DOOR BREGT VERMEULEN

“Het spel van KV Kortrijk, met veel combinaties en beweging, ligt mij.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content