Oliveira wil voor Betis het behoud verzekeren.

Na de heenronde behoorde Betis tot de degradatiekandidaten. In die situatie kwam er nog altijd niet veel verbetering. Toch zorgt de terugkeer van ‘verloren zoon’ RicardoOliveira (28) voor toegenomen optimisme. De Braziliaanse spits liet zich tussen 2004 en 2006 al in positieve zin opmerken in Sevilla.

De Zuid-Amerikaanse goalgetter versierde daardoor zelfs een transfer naar AC Milan, maar kon daar niet doorbreken. Daarop keerde hij naar Spanje terug, meer bepaald naar Real Zaragoza. Die club degradeerde echter vorig jaar en Oliveira wilde niet verkommeren in de Segunda División. Betis betaalde tijdens de wintertransferperiode 9 miljoen euro om hem terug te halen. Dat wierp meteen vruchten af: Betis won de derby op het veld van FC Sevilla met 1-2, dankzij een goal van Oliveira, en dwong daarna ook een 2-2-gelijkspel af tegen Barcelona.

“Dat ik opnieuw voor Betis speel, voelt aan als thuiskomen”, zegt Oliveira. “Tijdens mijn eerste periode hier won ik de Spaanse beker en speelde ik de Champions League. Maar ik had vooral een enorm goede band met de fans. Zelfs na mijn vertrek vergaten ze me niet. Ik had nog altijd een huis in Sevilla. Telkens ik voor enkele dagen terugkwam, werd ik met open armen ontvangen. Ik hoop nu dat ik me definitief in Sevilla kan vestigen en zou graag mijn carrière afsluiten bij Betis.”

Zijn huidige contract loopt af in juni 2013. “Op korte termijn is het belangrijkste om de club uit de degradatiezone te halen en vooral nederig te blijven.”

Toen Oliveira in 2006 wegging, gebeurde dat niet in de beste verstandhouding met voorzitter ManuelRuizdeLopera. “Aanvankelijk was ik heel dankbaar dat hij me een kans had gegeven, nadat ik bij Valencia niet was doorgebroken. Maar toen ik in november 2005 in het CL-duel tegen Chelsea mijn kruisbanden scheurde, wilde hij me meteen aan de kant schuiven en vervangen door iemand anders. Ik had toen op meer respect gerekend. Ondertussen is dat echter allemaal weer uitgepraat. Ik ben hier opnieuw heel gelukkig.”

Mémé Tchité(25) scheurde de binnenste kruisbanden van de linkerknie en moet zes tot acht weken aan de kant blijven.

Hector Tapia, de trainer van Málaga, is de meest geciteerde naam om volgend seizoen bij Betis aan de slag te gaan. “Ik weet van niets”, luidde daarop zijn laconieke reactie.

Paradoxaal: in het CL-duel tegen Liverpool stonden bij Real Madrid drie Spanjaarden in de basis ( Casillas, Ramos en Raúl), terwijl er bij de Reds liefst vijf tussen de lijnen liepen ( Reina, Arbeloa, Xabi Alonso, Torres en Riera).

Gabriel Milito (28), de Argentijnse verdediger van Barcelona, traint opnieuw met de groep mee na negen maanden afwezigheid als gevolg van een zware knieblessure. Zijn revalidatie duurde drie maanden langer dan was voorzien.

Valencia wil zijn schulden verlichten door het Mestallastadion en de gronden errond te verkopen. Tegelijk is als gevolg van de finan-ciële problemen van de club de bouw van het nieuwe stadion onderbroken.

Daniel Güiza (28), de Spaanse spits van Fenerbahçe, nam het voortouw om een Andalusisch jongetje te helpen dat getroffen is door een zeldzame ziekte en in Duitsland moet worden geopereerd. “Dat hij zich met hart en ziel voor zo’n actie inzet, is veruit de mooiste goal die hij in zijn carrière al scoorde” , toont de Spaanse pers zich bijzonder lovend.

Raúl (31) verklaarde in Marca dat hij mogelijk in 2011 een punt zet achter zijn actieve loopbaan, waaraan hij eventueel nog een staartje wil breien in de VS, zoals David Beckham. Ook Guti (32) wil in 2011 uitbollen in een exotisch land.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier