Juan Román Riquelme maakt met keuze voor Villarreal einde aan spooktransfer.

Villarreal kan opgelucht ademhalen. Ook Juan Román Riquelme (26) gaat akkoord met de definitieve overgang van Barcelona naar de ploeg uit Castellón. Eerder twijfelde de Argentijnse vedette nog openlijk en leek hij de optie Atlético Madrid nog open te willen houden. Die laatste club hoopte met de troefkaart Carlos Bianchi nog een kans te maken op de bij vlagen briljante spelmaker. Riquelme werkte bij Boca Juniors al onder de succescoach, terwijl ook de onderlinge band nog altijd bijzonder sterk is.

Maar het was Riquelme zelf die vorige week dinsdag een einde maakte aan alle speculaties. Vanuit Duitsland, waar hij met de Argentijnse nationale ploeg deelneemt aan de Confederations Cup, ondertekende de international per fax de papieren die zijn overgang definitief afronden. De komende vier seizoenen speelt hij daardoor voor el submarino amarillo, letterlijk vertaald de gele onderzeeër. De nummer drie van het afgelopen seizoen betaalde uiteindelijk zeven miljoen euro voor 75 procent van de rechten op de Argentijnse offensieve middenvelder. Als Villarreal de komende seizoenen opnieuw goed presteert, dan kan de opbrengst voor de Catalanen via een bonusstelsel nog met maximaal drie miljoen euro oplopen. Barcelona bedong verder dat het een kwart van de opbrengst van de toekomstige verkoop van de Argentijn krijgt.

Riquelme speelde het voorbije seizoen op huurbasis voor Villarreal, dat uitgroeide tot de revelatie van de Primera División. In de zomer van 2002 had Barça hem met de faam van de nieuwe Diego Maradona overgenomen van Boca Juniors. In Camp Nou kon de introverte Argentijn nooit aarden, maar in het Estádio El Madrigal lukte dat wel uitstekend. Onder aanvoering van Riquelme en de Uruguayaanse topschutter Diego Forlán (met 25 treffers pichichi) plaatste de kleine broer van Valencia zich voor het eerst voor de voorronden van de Champions League. Met vijftien doelpunten en tal van assists droeg hij ruimschoots bij tot dat succes.

De overgang zorgt voor een win-winsituatie. Riquelme kiest voor een verlengd verblijf bij Villarreal, de club die hem verloste van zijn Catalaanse juk en hem de bevestiging gaf een topspeler te zijn. Barcelona is op zijn beurt bevrijd van een speler in wie het geen toekomst meer zag, maar wiens miljoenensalaris nog wel fors op het budget drukte. (FV)

Doelman Ricardo (24), wiens overeenkomst bij Manchester United niet werd verlengd, tekende voor twee seizoenen met een optie voor een derde bij Osasuna. Door zijn komst moet Ricardo Sanzol (26) vertrekken. l Deco (27) kreeg van Barcelona een verbeterd contract tot 2008. De gelimiteerde transfersom werd van zestig miljoen euro verhoogd tot 75 miljoen euro. Samuel Eto’o tekende bij tot 2010. l Patrick Kluivert (28) onderging een nieuwe keuring aan de linkerknie, waarna de medische staf van Valencia besloot dat het gewricht in orde is. De Nederlandse spits tekende een driejarig contract. Spits David Villa (23), die voor vijf jaar tekende en werd weggehaald bij Zaragoza, kostte twaalf miljoen euro. De Uruguayaanse middenvelder Mario Regueiro (26) werd transfervrij overgenomen van Santander en kreeg een vierjarig contract. l Víctor Muñoz verlengde zijn aflopende verbintenis bij Real Zaragoza met twee jaar. l José Luis Mendilibar (44), die afgelopen seizoen net naast promotie greep met tweedeklasser Eibar, tekende voor drie seizoenen bij Athletic Bilbao. De Bask, die daar alle jeugdreeksen doorliep, geraakte als speler niet verder dan het B-elftal in de Segunda División. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier