Na Marseille en PSG wordt nu ook Straatsburg geconfronteerd met de Franse justitie. Volgens het sportblad L’Equipe Magazine, verdenkt rechter Jean-Baptiste Poli de club uit de Elzas immers van “misbruik van sociale tegoeden, voorleggen van onjuiste balansen, fraude en valsheid in geschrifte” rond transfers die de club deed tussen 1998 en 2003. Dat was de periode waarin de club in handen was van het grote Amerikaanse sportmarketingbureau IMG-Mc Cormack. Bij het onderzoek van de transfers is men op commissies gebotst die systematisch hoger lagen dan de toegelaten tien procent, op niet gerechtvaardigde of geantedateerde facturen en op de terugbetaling van baar geld aan diverse spelers. Al die praktijken kwamen ook al aan het licht tijdens het dubbel proces dat gevoerd werd tegen Olympique Marseille. Drie spelermakelaars zouden van een en ander hebben geprofiteerd : Gilbert Sau (die al werd veroordeeld in de zaak rond OM), Nicolas Geiger en Stéphane Courbis, de zoon van de flamboyante coach Rolland Courbis. De onderzoekers zoeken echter vooral naar de personen die de echte verantwoordelijkheid dragen voor de fraudes. De vroegere tennisser, Patrick Proisy, die voorzitter was van Straatsburg tussen 1997 en 2003, beweert alvast dat hij helemaal van niets weet, aangezien hij de club leidde vanuit Parijs en maar drie keer per week naar de Elzas ging. “Ik geef me er goed rekenschap van dat er heel wat onregelmatigheden zijn gebeurd”, verklaarde Proisy, maar de verantwoordelijkheid ervoor schuift hij af op anderen. De man die het meest wordt geviseerd, is niemand minder dan Claude Le Roy, die eerst manager was van de club en daarna tussen 1998 en november 2000 ook trainer. “Aangezien IMG nieuw was in het voetbal,” zei Proisy nog, “zijn die mensen tijdens hun aanpassingsperiode zonder veel nadenken meegestapt in het systeem dat Claude Le Roy had opgezet.” Le Roy, die in 1988 als bondscoach van Kameroen dat land naar zege leidde in de Africa Cup, is momenteel bondscoach van Ghana. Hij ontkent in alle toonaarden dat hij supplementaire commissies op de transfers zou hebben ontvangen : “Ik beschouw zulke zaken zelf als een kanker voor het voetbal. Ik heb een degelijke opvoeding gekregen en zou me daarom nooit hebben willen of kunnen verrijken met transfergelden die mij niet toekomen.” Dat belette de onderzoekers niet om zijn vermogen eens van wat naderbij te bekijken. Ze ontdekten dat Le Roy vermogensbelasting betaalt en liefst zeventien bankrekeningen heeft. Het gerecht probeert nu ook te achterhalen of alles gebeurde met of zonder medeweten van IMG.

Fabien Bartez maakt een comeback. Zes maanden nadat hij zijn schoenen aan de wilgen hing, tekende hij een contract voor zes maanden bij het in degradatiegevaar verkerende Nantes. Bartez zei zelf dat hij zich ook weer beschikbaar wil stellen voor de Franse nationale ploeg.

Gregory Pujol (ex-Anderlecht) scoorde zijn zesde goal van het seizoen en is daarmee topschutter bij Sedan.

Jan Koller (Monaco) en Christian Wilhelmsson(Nantes) maken deel uit van het team met de flops van het jaar, dat de krant Aujourd’hui en France publiceerde. De andere oude bekenden uit de Belgische competitie, Joseph Enakarhire(Sochaux) en Yaya Touré(Monaco) staan daarentegen in het team met toppers van het jaar.

PSG speelde vorige week nog eens als in zijn beste Europese tijd en stuurde Panathinaikos met 4-0 naar huis. Het mag dus net als Lens en Nancy verder bekeren in de UEFA-cup. Auxerre daarentegen, dat zijn honderdste Europese wedstrijd speelde, overwintert niet op het Europese toneel.

Pascal Urano, de voorzitter van Sedan, mag gedurende drie maanden geen voetbalterrein of scheidsrechterskleedkamer meer betreden. Hij liep die veroordeling op na zijn agressieve gedrag tegen de scheidsrechter na de wedstrijd Sedan-Troyes.

Saint-Etienne lijkt na een zesde opeenvolgende zege in het eigen Geoffroy-Guichard goed gewapend om mee te doen voor een Europees ticket. Nantes daarentegen heeft al zeven wedstrijden niet meer gewonnen. En Rijsel moest zich na twee maanden waarin het niet verloor, nog eens gewonnen geven. De grensploeg verloor immers met 2-0 van Sedan.

SVDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier