Saint-Etienne bouwt aan een nieuw team.

Met uitzondering van Marseille heeft geen enkele andere club op de transfermarkt zoveel geld uitgegeven als Saint-Etienne. Dat komt omdat de zeven nieuwkomers een hele reeks spelers moeten vervangen die elders hun geluk wilden of moesten gaan beproeven.

De afgelopen zes maanden was het eigenlijk nooit rustig in en om het Geoffroy Guichardstadion. Eerst was er in januari een partijtje armworstelen met Frédéric Piquionne. Daarna was coach Ivan Hasek kop van jut en uiteindelijk werd hij ook vervangen door zijn adjunct Laurent Roussey. Bij de herneming probeerden dan Zoumana Camara en Bafé Gomis langs juridische weg hun vrijheid te verkrijgen. Maar uiteindelijk slaagde enkel Camara daar in : hij vertrok naar PSG. Om met een propere lei te beginnen besliste de clubleiding om afscheid te nemen van een aantal spelers die voor de geschiedenis van de club nochtans van groot belang waren, omdat ze in 2004 een forse bijdrage leverden bij de terugkeer in de eerste klasse. Zo vertrok de voormalige aanvoerder Julien Sablé naar Lens en gingen Vincent Hognon en Hérita Ilunga naar Toulouse.

Voor het nieuwe seizoen mikt Saint-Etienne op de jeugd. Blaise Matuidi (Troyes) en Dimitri Payet (ex-Nantes) zijn allebei net 20 en worden beschouwd als grote beloften. David Gigliotti ontpopte zich bij Troyes tot topscorer en werd vervolgens uitgeleend aan Monaco. Ook hij is nog maar 22. “Ik wilde voor een nieuwe dynamiek zorgen”, neemt Roussey geen blad voor de mond. “Dat kon niet met spelers die al lang bij de club waren, en die hier om een of andere reden kwaad waren op anderen. Als we opnieuw willen winnen, is er geen plaats voor parasieten.”

Of het nieuwe beleid en de andere aanpak resultaten zullen opleveren, zal echter nog moeten blijken. Het is mogelijk dat de club, die sinds de terugkeer naar het hoogste niveau constant vooruitgang bleef boeken, even pas op de plaats moet maken en maar over enkele jaren de vruchten van het nieuwe beleid zal plukken. “Als je vooruit wil, moet je aanvaarden dat je af en toe ook eens een stapje terug moet zetten om dan weer hoger te mikken. We houden daar gewoon rekening mee”, toont voorzitter Bernard Caïazzo zich alvast niet ongerust.

PSG zet zijn afslankingsoperatie voort : Bonaventure Kalou trekt voor 1,5 miljoen euro naar Lens. Die keuze werd mee bepaald door het feit dat hij daar zijn Ivoriaanse landgenoten Kanga Akalé en Aruna Dindane terugvindt. “Ik speelde in Parijs een matig seizoen en een archislecht seizoen. Daarvoor wil ik graag mijn verantwoordelijkheid opnemen, maar ik stel wel vast dat niet iedereen bij PSG op dezelfde manier voor de spiegel gaat staan”, verklaarde Kalou. Jérôme Rothen, die nochtans lang het hof werd gemaakt door Lyon, verlengde tot 2011.

Achille Emana blijft bij Toulouse tot 2011, hoewel hij op de belangstelling kon rekenen van Monaco en West Ham. Om het hoofd te bieden aan een hele reeks blessures bij de centrale verdedigers huurden ze Mauro Cetto van FC Nantes.

Steve Mandana, de doelman van de Franse beloften die uitkomt voor Le Havre, werd voor één seizoen uitgeleend aan Marseille.

Lyon won voor de zesde opeenvolgende keer de Franse supercup. De regerende kampioen klopte bekerwinnaar Sochaux met 2-1. De goals kwamen op naam van SydneyGovou en Cris.

Saint-Etienne ziet centrale verdediger Zoumana Camara na een lang juridisch steekspel uiteindelijk vertrekken naar PSG. De speler daagde net als Bafetemis Gomis niet op voor de hervatting van de trainingen. Die laatste is uiteindelijk echter niet vertrokken. Hij tekende voor een jaar bij en verontschuldigde zich openlijk voor zijn gedrag.

Lens versloeg in de Intertobeker Odessa met 3-1 en kwalificeerde zich op die manier voor de tweede voorronde van de UEFA Cup. De doelpuntenmakers bij Lens waren Coulibaly en Akalé (2).

FC Nantes is niet langer eigendom van mediabedrijf Socpresse. De club werd verkocht aan de Frans-Poolse zakenman Waldemar Kita.

Peter Odemwingie, die drie seizoenen geleden de overstap maakte van La Louvière naar Rijsel en daar sterk presteerde, ruilt nu de Noord-Franse club voor Lokomotiv Moskou, dat voor zijn overgang 10 miljoen euro veil had. Als opvolger heeft Rijsel de 19-jarige Zweed Emra Tahirovic van Halmstad BK aangetrokken.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier