McClaren doet het verbazend goed met FC Twente.

Vraag hem niet of zijn trainerschap bij de Tukkers een kans op eerherstel is. “Rehabilitatie? Alsof ik een drugsverslaafde ben?”, reageerde de 47-jarige Engelsman heel laconiek in NRC Handelsblad. Daarmee wordt er constant teruggegaan naar november 2007, toen Steve McClaren werd ontslagen als bondscoach, maar ook werd beschadigd door de gevreesde tabloids. “Het was een teleurstellende ervaring, maar dat gebeurt nu eenmaal in het voetbal. Ik had de volgende dag weer aan het werk gekund. Je moet ervan leren, jezelf afstoffen en proberen een betere coach te worden. Dat hoop ik in Enschede te bewijzen.”

Dat lukt vrij aardig, want McClaren loodste FC Twente vrij geruisloos naar de top van de Nederlandse competitie. Hij geniet daar duidelijk van de rust. “Zelfpubliciteit is de slechtste reclame”, weet hij. “Dat werd me eens verteld. En het klopt. Mijn grootste voldoening haal ik uit winnen. Dat hoef ik niet van de daken te schreeuwen.”

Het verraste hem hoe goed de organisatie bij de seizoensrevelatie was. “Daarom wilde ik ook geen eigen mensen meenemen. Ook werd de ploeg vorig seizoen omschreven als het best voetballende elftal in de Eredivisie. Ze waren al ambitieus. Het enige wat ik kon doen, was niet in de weg staan.”

Hij leerde als assistent-trainer van Alex Ferguson bij Manchester United veel. “Het enige wat Fergie deed, was eerlijk zijn tegenover de spelers en hen vertrouwen geven zodra ze het veld opstapten. Dat betaalde zich terug.” McClaren probeert zijn voetballers op dezelfde manier te stimuleren. “Je kunt als coach schreeuwen wat je wilt, eenmaal op het veld kun je er niets aan doen. Vertrouwen is alles, in het voetbal en het leven. Het is essentieel hoe je dat gevoel bij spelers opwekt. Ik hou van nieuwsgierige mensen met uitgesproken meningen over voetbal. Spelers moeten ontvankelijk zijn voor training, steeds vragen hebben en open minded blijven. Het coachen van een ploeg is als een duif in je hand houden. Als je te hard knijpt, dood je hem. Laat je hem te vrij, dan vliegt hij weg.”

PSV haalt komende zomer verdediger André Ooijer (34) terug naar Eindhoven. De oud-international kan transfervrij weg bij Blackburn Rovers en tekende voor een jaar met optie.

Niki Mäenpää (24), een Finse doelman, verhuist van FC Den Bosch naar Willem II, waar hij een tweejarige overeenkomst tekende.

Routinier Patrick Pothuizen (36), een verdediger, hoopt zijn aflopende verbintenis bij NEC met een seizoen te kunnen verlengen.

Goran Lovre (26, ex-Anderlecht) herstelde wonderlijk snel van een knieblessure. De Servische middenvelder trok naar Belgrado voor een onorthodoxe behandelmethode, die ervoor zorgde dat hij maar één competitiewedstrijd miste. Invallersdoelman Brian van Loo (33) verlengde tot 2010.

De UEFA bestrafte Feyenoord zwaar voor de ongeregeldheden tijdens het UEFA Cupduel met Lech Poznan op 17 december 2008. Tijdens de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd moet de club twee tribunes sluiten, een verlies van circa 10.000 fans. Bovendien kregen de Rotterdammers een boete van 50.000 euro.

Ruud van Nistelrooy (32) lijkt bereid om onder bondscoach Bert van Marwijk eventueel mee te gaan naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika. De spits van Real Madrid wil eerst volledig revalideren van een zware knieblessure.

Lex Immers (22), een middenvelder, verlengde bij ADO Den Haag tot 2012.

Willem van Hanegem overweegt alsnog een terugkeer in het profvoetbal. De oud-international, in december ontslagen bij FC Utrecht, werd benaderd door een club uit de Eredivisie.

FC Volendam is tevreden over manager voetbalzaken Peter Wijker en liet de oud-speler bijtekenen tot 2010.

Het rommelt stevig bij De Graafschap. Trainer Henk van Stee werd op non-actief gesteld en tijdelijk vervangen door assistent Darije Kalezic.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier