Geen afgang wordt Jan Peeters bespaard : morgen (donderdag), tien dagen voor zijn definitieve pensioen, moet de veel geplaagde bondsvoorzitter voor de controlecommissie van de KBVB verschijnen. Opdat hij zich, met het WK in Duitsland als excuus, niet aan de oproeping zou onttrekken, is de uitnodiging hem zowel op de bond als bij hem thuis betekend.

De invitatie is het gevolg van de halsstarrigheid waarmee Herman Wijnants (Westerlo) vorige donderdag weigerde de controlecommissie te woord te staan. Die buigt zich over het Lierseluik in het gokschandaal rond de Chinees Zheyun Ye. Bij een eerste oproeping had Wijnants zich nog laten afmelden. De commissie wilde verduidelijking bij een uitspraak van hem in De Standaard van 18 maart 2006. In een interview met journalist François Colin zei Wijnants dat lang voor Roland Duchâtelet (Sint-Truiden) en Leo Theyskens (Lierse) al een topman van de bond met info over het gokschandaal naar het parket was gestapt. Dat zou betekenen dat de KBVB al veel langer dan hij zelf beweert, op de hoogte was van het schandaal. Wijnants weigerde echter namen te noemen. “Vraag het aan Colin !”, snauwde hij de commissieleden en advocaten toe.

“Verbijsterend !”, reageert een van de advocaten. “Vooral ook omdat bondsprocureur René Verstringhe noch de commissie hem tot de orde riep. Nochtans heeft Verstringhe in het verleden niet nagelaten de betrokken spelers herhaaldelijk te hekelen wegens hun stilzwijgen. En Herman Wijnants dan ? Onze indruk is dat de controlecommissie de pedalen kwijt is en Jan Peeters uit de wind probeert te zetten. Wij stellen ons ernstig vragen bij haar onafhankelijkheid.”

Ook opgeroepen vorige week was Roland Louf. Die bevestigde voor het eerst officieel dat hij al in april 2005, als algemeen directeur van Excelsior Moeskroen nog, Verstringhe inlichtte over de infiltratiepogingen van Ye in het Belgische voetbal. De bondsprocureur kon niet anders dan dit schoorvoetend toegeven, maar verschool zich opnieuw achter een gebrek aan middelen om zijn passiviteit uit te leggen. Met deze dubbele bekentenis, bovenop de onopgehelderde uitspraak van Wijnants, staat het nu zo goed als vast dat de KBVB zwaar tekort is geschoten. Toch staat in het jaarverslag dat bij Peeters’ afscheid, tijdens de algemene vergadering van 24 juni e.k., zal worden gepresenteerd, te lezen dat van zodra de KBVB “in het midden van het seizoen 2005/06” de eerste berichten over het schandaal bereikten, “wij meteen in actie zijn geschoten”.

Midden 2005/06 ? In actie geschoten ? Een dubbele leugen, zo weten we nu zeker sinds de verklaringen van Louf en Verstringhe.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content