Osasuna is de aangename revelatie van de competitiestart.

Ze vormen een beetje de vreemde eend in de top van het klassement in de Primera División. Osasuna was dit seizoen de eerste ploeg die Deportivo La Coruña versloeg, maar ook voor de aangename verrassing zorgt. Daar waar Pamplona voor de meeste mensen wordt geassocieerd met de jaarlijkse stieren door de straten, wordt de stad nu ook in verband gebracht met het voetbal.

Osasuna keerde pas in 2000 terug op het hoogste niveau, maar speelde de laatste jaren geen echt vooraanstaande rol. Dat veranderde dit seizoen onder Javier Aguirre (45). De voormalige Mexicaanse bondscoach – die finalist was van de Copa America in 2001 en de achtste finale haalde van het WK in 2002, beëindigd door verlies tegen de Verenigde Staten – kende de club al, nadat hij er als speler was aangesloten. Eerder voetbalde Aguirre in eigen land voor Guadalajara, America en Atlante, waar hij de bijnaam El Vasco (de Bask) aan overhield.

Het huidige team van Osasuna bevat geen sterren, maar pakt uit met een moeilijk te ontwrichten geheel. De ploeg bestaat hoofdzakelijk uit regiospelers. Dat criterium geldt voor doelman Ricardo Sanzol, de verdedigers José Manuel Mateo, Cesar Cruchaga, José Romero Josetxo en José Izquierdo (die raar genoeg op rechts speelt, alhoewel zijn naam links betekent in het Spaans), samen met middenvelder Francisco Punal. De enige bekende naam in de selectie is de Kameroense spits Ibrahima Bakayoko, die een tiental jaren in Frankrijk vertoefde. Na passages bij Montpellier en Marseille, die werden onderbroken door een kortstondige uitleenbeurt aan Everton, kwam hij in Pamplona terecht.

Maar de speler die momenteel het meest in het oog springt, is de Uruguayaan Pablo Garcia. Hij is de regisseur op het middenveld, die veel ballen recupereert en ze daarna haarscherp inspeelt bij zijn ploeggenoten. Maar bovenal slaagt hij er ook gemakkelijk in zelf te scoren. Een schot in de roos, dat ervoor zorgt dat Osasuna kan dromen van een probleemloos seizoen. (DDv)

COPA DEL REY. Celta Vigo-Espanyol wordt de meest interessante affiche van de volgende ronde. Barcelona wacht er een verplaatsing naar Ciudad de Murcia, terwijl Real Madrid op bezoek mag bij Leganés. GIOVANNI VAN BRONCKHORST, die door Arsenal wordt uitgeleend, verklaarde op zijn persoonlijke website dat hij graag naar Londen zou terugkeren. Ondanks het feit dat landgenoot Frank Rijkaard trainer is, komt de Nederlandse international niet veel aan spelen toe. ( DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 8 goals; 2. F. Torres (Atlético) 7 goals; Pandiani (Dep. La Coruña) 6 goals ; 4. Milosevic (Celta), Raúl (Real Madrid).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier