Voor het eerst sinds 1995 geniet Werder Bremen weer eens van de leidersplaats.

Thomas Schaaf werd er na de 4-1-zege tegen Schalke 04 graag aan herinnerd. Het was in zijn laatste jaar als voetballer, weliswaar als zogenaamde Stand-By-Profi, dat hij nog eens kon proeven van de eerste plaats in de Bundesliga. Op 10 juni 1995 gebeurde het toen onder de leiding van Otto Rehhagel. Maar overdreven euforie is lang niet aan de trainer besteed. “Ik vind dit prachtig, gewoon schitterend en mag een heel seizoen zo blijven. Alleen ben ik niet zo overgelukkig als iedereen denkt. Laat ons nog maar de nodige punten sprokkelen, zodat we een rustig seizoen tegemoet gaan.”

Ondertussen staat zijn team wel aan kop van het klassement en werd er vorige week een plaats in de Uefacup veiliggesteld na winst op het Oostenrijkse SV Pasching. Het zorgt alleen maar voor binnenpretjes bij sportief directeur Klaus Allofs, die afgelopen zomer bijzonder inventief te werk ging op de transfermarkt. Het zijn immers de nieuwkomers Ümit Davala, Valerièn Ismaël en doelman Andreas Reinke die Werder als ploeg weer de nodige stabiliteit gaven. Voeg daar nog de klasseflitsen van de Franse spelmaker Johan Micoud en het opportunisme van de Braziliaanse scoremachine Ailton aan toe, en je weet dat de Noord-Duitsers kunnen uitpakken met een sterk geheel. “Ik merk een bepaald nieuw zelfbewustzijn”, sprak de oud-spits in die Welt. “De routine van onze versterkingen zorgt voor een meerwaarde. Defensiever werden we veel sterker, is er meer concentratie dan voorheen waar te nemen. Maar het heeft geen zin nu al van veel meer te gaan dromen. Bescheidenheid siert. Pas aan de winterstop zullen we meer kunnen zeggen.” (FV)

GERD MÜLLER (50) werd verkozen tot meest succesrijke speler sinds het bestaan van de Bundesliga. De gewezen spits van Bayern München werd tijdens een galafeest in de bloemetjes gezet. Müller maakte in 427 Bundesligawedstrijden 365 doelpunten. In het seizoen 1971/72 zette hij met veertig goals een record neer. Hij werd in totaal zeven maal topscorer in de Bundesliga. VFL BOCHUM en Kaiserslautern werden in de eerste ronde van de DFB Pokal uitgeschakeld. Bochum versterkte zich ondertussen wel met de ervaren Servische middenvelder Miroslav Stevic (33) van Fenerbahçe. THOMAS HÄSSLER (37) verliet München 1860 voor het Oostenrijkse Salzburg. ANDREAS MÖLLER (35) maakt het seizoen vol bij Eintracht Frankfurt, waar hij na elf jaar terugkeert. Daarna zal hij er als manager aan de slag gaan. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Max (Rostock) 6 goals ; 2. Ailton (Bremen), Amoroso (Dortmund), Pizarro (Bayern) 4 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier