De afgelopen weken sputtert de motor bij AA Gent. Kunnen de zes nieuwkomers de kampioen tegen de start van PO1 begin april een kwaliteitsinjectie bezorgen in het titelgevecht met Club Brugge en Anderlecht?

‘We probeerden wat meer kwaliteit in de kern te krijgen’, omschrijft AA Genttrainer Hein Vanhaezebrouck de ingrepen tijdens de wintermercato. ‘Ik zie gelukkig veel focus en weinig nonchalance.’ Duidelijker kan de boodschap niet klinken, want de coach van AA Gent springt momenteel spaarzaam om met de zes nieuwkomers. ‘We zochten naar extra scorend vermogen, meer kwaliteit op de flank én centrale middenvelders, omdat we op die positie heel krap zaten. Niet al deze transfers zullen bingo zijn. Ik hoop alleszins dat ze tonen een meerwaarde te kunnen zijn tegenover de vertrekkers.’

PETER OLAYINKA

WIE? 20-jarige Nigeriaan, geboren op 18 november 1995.

POSITIE? Centraal als 10, als schaduwspits achter targetman Laurent Depoitre of Kalifa Coulibaly.

CONTRACTDUUR? 2019

OPVALLEND? Werd gevormd bij 36 Lion, dezelfde club van Imoh Ezekiel (Anderlecht). Verliet op amper zestienjarige leeftijd Lagos voor het Albanese Bylis Ballsh. Erfde zijn uithoudingsvermogen en snelheid van zijn moeder, een atlete die in 2006 overleed.

GETUIGENIS

Haris Fakic, sportief directeur KF Skënderbeu Korcë: ‘Ik was acht jaar lang spelersmakelaar en sinds afgelopen zomer ben ik aan de slag bij de Albanese kampioen. Meteen werd ik aangenaam verrast door zijn kwaliteiten als rechtsvoetige. Daarom durf ik nu ook al een stoute voorspelling te doen. Na een jaar zal Peter Olayinka tot de beste spelers in de Belgische competitie behoren en minstens 10 miljoen euro waard zijn. (lacht hartelijk) Schrijf dat maar op. Zijn snelheid is opzienbarend. Hij loopt veel en overbrugt gemakkelijk op tempo grote afstanden. Je kent een Duracellkonijn, hé? Met dezelfde energie en overgave komt Peter voor de dag. Echt gek was het, hoe hij 90 minuten lang de fysieke duels bleef aangaan en zijn tegenstanders totaal vermoeid achterliet. Een stille jongen, maar op het veld zie je altijd die glimlach en ook bijzonder veel zelfvertrouwen terugkeren. Een agressieve winnaar, een liefhebber van het spelletje. Peter is heel ambitieus, werd al kampioen en kwam ook met die doelstelling naar België. Eén tegen één valt hij moeilijk af te stoppen, maar hij moet nog wat werken aan zijn techniek, vooral inzake balaanname en -afscherming. Zijn efficiëntie voor doel zal zeker verbeteren. Ik vermoed dat hij gemakkelijk tien doelpunten zal maken.’

ROB SCHOOFS

WIE? 21-jarige middenvelder, geboren op 23 maart 1994.

POSITIE? Offensief type met een goede inspeelpass en overzicht, de 8 die door analisten qua profiel wordt vergeleken met aanvoerder Sven Kums.

CONTRACTDUUR? 2019

OPVALLEND? Was bij STVV de jongste aanvoerder dit seizoen in de Jupiler Pro League. Kreeg op amper zestienjarige leeftijd (drie dagen voor zijn zeventiende verjaardag) in het seizoen 2010/11 zijn eerste speelminuten onder Guido Brepoels tegen Lokeren.

GETUIGENIS

Peter Delorge, teammanager, ex-middenvelder en oud-aanvoerder STVV: ‘Ik mag me gelukkig prijzen, want ik speelde ooit nog met Rob samen. De laatste jaren kon en mocht ik van op de eerste rij zijn snelle ontwikkeling als bevoorrechte getuige meemaken. Wij verloren op Stayen een vrij complete en kwaliteitsvolle voetballer, iemand die nog lang niet aan het maximum van zijn mogelijkheden zit. Hein Vanhaezebrouck kreeg echt een diamantje in handen. Zijn technisch vermogen is oké, hij heeft een versnelling in de benen, kan uitpakken met scorend vermogen én valt vooral op door zijn vista. Een echte lefgozer, hé. (grijnst) Hij telt meer positieve punten dan echte manco’s. Alleen qua lichaam en inzake duelkracht zit er nog rek op. Op dat aspect moet hij, net zoals Brecht Dejaegere die zijn potentieel merkelijk verhoogde en nu pas tot volle wasdom komt, nog meer volume kweken. Maar Rob is nog jong en bijzonder leergierig. Hij werd een persoonlijkheid. Toen ik nog kapitein was, bleek Robke een bedeesde jongen die veel respect toonde voor de andere spelers. Naarmate hij ouder werd, kwam Rob almaar meer op voor zichzelf. Ook overtuigde hij iedereen vrij snel met zijn voetballende kwaliteiten. Hij vertolkte een voortrekkersrol, toonde veel intelligentie en pikt snel de zaken op. Rob was hier sterk met zijn job bezig, kende heel goed de vereisten van topsport. Een op en top prof.’

LUCAS DEAUX

WIE? 27-jarige Franse middenvelder, geboren op 26 december 1988.

POSITIE? Doorgeefluik tussen verdediging en aanval, meer het recupererend profiel. Qua duelkracht goed vergelijkbaar met de Braziliaanse bikkelaar Renato Neto.

CONTRACTDUUR? 2018

OPVALLEND? Was ooit drie maanden werkloos, toen hij niet werd behouden door Stade de Reims in mei 2012. Werd toen gelukkig gecontracteerd door FC Nantes, waar hij uitgroeide tot publiekslieveling. Verlootte via zijn Twitteraccount voor de eigen fans toegangstickets. De laatste drie zomers trok de middenvelder telkens op vakantie naar zijn beste vriend in Miami, want hij is een fervent aanhanger van NBA-club Miami Heat.

GETUIGENIS

Michel Der Zakarian, trainer van FC Nantes: ‘Een charmante persoon, een opofferingsgezinde prof met ervaring die altijd in functie van het collectief werkt en denkt. Een leidersfiguur die graag deelneemt aan het offensieve, die voor vuur en pit zorgt én nooit zijn voet terugtrekt in de duels. Een krijger, op wie je als coach altijd kunt terugvallen. Lucas heeft een grote motor, zijn loopvermogen stelt hem in staat om gemakkelijk de afstanden tussen de beide zestien meters te overbruggen. Hij kan infiltreren, maar blijft voor mij het nuttigst als meer controlerende middenvelder. En wanneer je echt in nood bent, dan kun je Lucas – door zijn overzicht en techniek – ook als centrale verdediger uitspelen. Het is dus een polyvalente moderne voetballer. Vergelijk hem maar het best met een sleutel die op verschillende deuren of sloten past. Hij was in de groep altijd een joviale gast, iemand met het hart op de tong, heel sterk aanwezig en qua werkkracht een voorbeeld voor de rest van de groep. Ondanks zijn status van invaller bleef Lucas altijd correct qua gedrag. Je zag dan wel de ontgoocheling, maar nooit liet hij zich gaan of haakte hij af. Ik hoop dat hij met AA Gent kan proeven van de Champions League. Aan zijn inzet zal het niet liggen. Je zult merken dat hij snel veel respect afdwingt.’

ARISTIDE SIMON DIEDHIOU

WIE? 24-jarige Senegalese aanvaller, geboren op 10 augustus 1991.

POSITIE? Gespierde schaduwspits, maar ook inzetbaar op de linker- of rechterflank. Moet het vooral hebben van zijn infiltraties op kracht.

CONTRACTDUUR? 2018

OPVALLEND? Werd vanaf zijn zeventiende pas opgeleid bij Diambars FC de Saly, dezelfde club waar ook Kara Mbodji in de academie vertoefde. Verhuisde pas in maart 2015 gratis naar Noorwegen voor zijn eerste buitenlandse avontuur, hetgeen leidde tot 9 doelpunten in 29 competitieduels. De voorzitter van zijn Senegalese moederclub wreef zich eind december in de handen, want door zijn nieuwe transfer incasseerde Diambars FC de helft van de transferprijs. Hij heeft een relatie met een architecte, die in Senegal bleef.

GETUIGENIS

William Troost-Ekong, de Nederlands-Nigeriaanse aanvoerder van FK Haugesund: ‘Een echt fenomeen. Een directe allround spits die vanuit de rug van een targetman – bij ons was dat de Deen Christian Gytkjær, die nu aan Rosenborg werd verkocht – in een 3-5-2-veldbezetting graag voor diepgang zorgt en ruimte nodig heeft. Hij maakte zo al heel wat mooie doelpunten. Simon moet het vooral hebben van zijn atletisch vermogen en tweevoetigheid. Op zijn best is hij als kaatser, om dan met snelheid en beweeglijkheid voor doel te verschijnen waar hij eigenlijk nooit twijfelt. Een lastige vent voor de verdediging, omdat het met de bal aan de voet ook comfortabel oogt. Veel met het hoofd scoorde hij niet, maar met de voet ontpopte hij zich echt al tot een killer voor doel. Zijn natuurlijk torinstinct zit goed. Simon is een aardige en doodeerlijke kerel, iemand met het hart op de juiste plaats, die graag praat en zich gemakkelijk integreert. Hij leerde als Franstalige zelfs snel Engels. Alleen mogen de verwachtingen van bij aanvang niet te hoog liggen, want hij vertoeft als laatbloeier nog maar een jaartje in Europa. Op één, twee, drie lukt die overstap niet. In Noorwegen ondervond hij alleszins geen problemen met het fysieke niveau, nu zal hij een hoger tempo gewoon moeten worden.’

GUSTAV WIKHEIM

WIE? 22-jarige Noors-Braziliaanse flankaanvaller, geboren op 18 maart 1993.

POSITIE? Linkerflankaanvaller, die wordt beschouwd als een van de grootste talenten in eigen land, maar die ook centraal of op de rechterflank kan worden geposteerd.

CONTRACTDUUR? 2019

OPVALLEND? Geboren en getogen in Noorwegen, zijn moeder is van Braziliaanse afkomst. Verstaat een beetje Portugees, maar spreekt het niet. Is een liefhebber van mooi combinatievoetbal over de grond en attractief offensief spel, het Joga Bonito. Oud-ploeggenoot van Martin Ødegaard, met 16 jaar en 157 dagen de jongste speler ooit in de geschiedenis van Real Madrid. Was dit seizoen goed voor 9 goals en 8 assists. Stiefbroer Lars Fuhre (26) ligt onder contract bij het Zweedse Hammarby IF.

GETUIGENIS

Marvin Ogunjimi, ex-ploegmaat bij Strømsgodset IF: ‘Gustav is in mijn ogen door zijn versnelling en mobiliteit een absolute topspeler. Die jongen heeft gewoon zo veel kwaliteiten dat je er stil van wordt. Wij noemden hem onze slangenmens, omdat je gewoon niet bij de bal kan zodra hij jouw richting uitkomt. Gustav vloog zijn tegenstrevers en medespelers op training voorbij alsof ze er niet stonden. Vanuit stilstand of vooral in beweging, nog altijd het moeilijkste om op te verdedigen. Wanneer je dacht hem de bal te kunnen ontfutselen, ontglipte hij je volledig. Gustav is het typevoorbeeld van de collectieve denker. Hij scoort, maar betrekt ook zijn ploeggenoten, hij is geen egoïst. Een mooie en elegante voetballer, het type speler voor wie de supporters naar het stadion komen. Zijn enig minpunt: de efficiëntie, het onmiddellijke rendement. Hij kan nog veel meer scoren. Bij Gent doen ze er goed aan met Gustav te trainen op pure afwerking voor doel. Ook zijn schot blijft voor verbetering vatbaar, zijn kopspel moet verfijnd worden én hij dient nog meer in de zestien meter te verschijnen. En daar leren te kiezen voor de gemakkelijkste oplossing.’

HET BUITENBEENTJE: HUURLING MBARK BOUSSOUFA

WIE? 31-jarige Marokkaanse Nederlander, geboren op 15 augustus 1984.

POSITIE? Linksvoetige flankaanvaller, die ook centraal of op rechts kan worden geposteerd.

CONTRACTDUUR? Wordt voor zes maanden uitgeleend door het Russische Lokomotiv Moskou.

OPVALLEND? Persoonlijke aankoop van voorzitter Ivan De Witte. Werd in juli 2004 door AA Gent overgenomen van Chelsea, waar hij niet verder geraakte dan de invallers. Veroverde snel de harten van de fans met zijn onnavolgbare dribbels. In januari 2007 volgde de Gouden Schoen en een overstap (voor 4 miljoen euro) naar Anderlecht.

GETUIGENIS

Kirill Kotov, sportief directeur Lokomotiv Moskou: ‘Mbark zat bij ons op een dood spoor. Hij werd in totaal maar drie keer opgenomen in de wedstrijdkern, 46 minuten was veel te weinig. Het heeft weinig zin om dieper in te gaan op de werkelijke redenen waarom hij sinds begin augustus tegen Dinamo Moskou niet meer werd ingezet. Die bevoegdheid ligt bij coach Igor Tsjerevtsjenko. Hij ziet de spelers dagelijks aan het werk en is verantwoordelijk voor de selectiepolitiek. Wij voelden aan dat Mbark absoluut terug wilde keren naar België. Aan zijn houding merkten we niet dat zijn geringe speeltijd negatieve gevolgen had op zijn inspanningen tijdens de trainingen. Mbark beschikte altijd over een topprofmentaliteit en blijft in mijn ogen een heel beweeglijke voetballer die met zijn techniek en overzicht het verschil kan maken bij AA Gent. Mbark is een offensief ingestelde speler die je de vrijheid moet geven om zijn acties te kunnen maken. Vanaf links, rechts of centraal, dat maakt op zich weinig uit. In principe moet hij met zijn staat van verdienste, ervaring en technische bagage altijd voor een meerwaarde kunnen zorgen.’

DOOR FREDERIC VANHEULE – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier