Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Portsmouth probeert overeind te blijven.

Niet elke nieuwe investeerder beschikt over pakken poen. Dat weten ze inmiddels ook bij Portsmouth, dat zaterdag in Birmingham Aston Villa partij gaf en voor de zesde keer op rij verloor. Geen enkele eersteklasser deed de voorbije 25 jaar slechter. Het gebeurde nog steeds zonder aanwinst Aruna Dindane, die in de luwte werkt aan zijn conditie. Wel met Anthony Vanden Borre, die de negentig minuten volmaakte.

Toen Portsmouth eind augustus voor ongeveer 60 miljoen pond werd overgenomen door Sulaiman Al Fahim, was de club zo goed als dood. Een hele reeks topspelers ( Niko Kranjcar, Lassana Diarra, Jermaine Defoe, Glen Johnson en Peter Crouch) moest worden verkocht om financieel overeind te blijven. SolCampbell verlengde niet en vertrok ook. Inderhaast kwam er van overal nieuw volk, dat zich nu moet aanpassen aan de Engelse competitie.

Geen twee weken na de overname bleek de schuldenlast nog steeds zo groot dat Al Fahim op zoek moest naar vers geld. Dat zou, de komende maanden, met mondjesmaat binnenlopen vanuit de States. Tenminste, daar is Al Fahim op zoek geweest. Op 26 september krijgen de fans meer uitleg.

Al Fahim is pas 32 en heeft ondanks de financiële moeilijkheden grote plannen met de club. Hij wil een nieuw stadion bouwen, als het kan tegen 2015, of 2016 en tegen dan zijn ploeg in de top acht parkeren. Ook wil hij in de jeugdopleiding investeren.

Maar of het allemaal realistisch is? Portsmouth kondigde in het verleden al een paar keer de komst van een nieuw stadion aan. Er werd er zelfs al eentje getekend door de ontwerpers van de Allianz Arena in München en het vogelneststadion in Peking. Kostprijs: 600 miljoen pond. Maar zowel bouwperiode als locatie werd al veranderd en alles kwam op de lange baan terecht.

Portsmouth won in 2008 nog de Cup Final, maar kon de dure lonen van de topspelers die Harry Redknapp naar het zuiden lokte, niet betalen omdat er slechts 20.688 toeschouwers in Fratton Park, het kleinste stadion in de eerste klasse, kunnen. Dat stadion zat bovendien lang niet altijd vol.

Thomas Vermaelen had met twee doelpunten een groot aandeel in de zege van Arsenal op Wigan. Vermaelen is met drie goals in de competitie en één Europees, (voorlopig) topschutter van de club.

Ron Gourlay (46) is de nieuwe CEO van Chelsea, nu Peter Kenyon (55) daar eind oktober opstapt. Kenyon bekleedde de functie sinds 2004. Ron Gourlay heeft net als Kenyon een verleden bij Manchester United, waar hij de afdeling merchandising leidde. In 2004 kwam hij naar Londen.

Park Ji-sung (28) verlengde zijn contract bij Manchester United tot 2012. De Koreaan verhuisde in 2005 van PSV naar Manchester.

Emmanuel Adebayor (Manchester City) kreeg voor een incident met Robin vanPersie drie wedstrijden schorsing. In een interview met een krant uit Abu Dhabi liet City verstaan dat het gedaan is met dure transfers. De club wil het komende jaar vooral investeren in de jeugdopleiding.

Dat idee is ingegeven door de nieuwe eisen van de Premier League inzake spelers die in eigen land worden opgeleid. Vanaf volgend seizoen moet een spelerskern van 25 man acht zogenaamde homegrown players bevatten. Dat zijn jongens van minder dan 21 die in Engeland of Wales zijn opgeleid.

Nigel Reo-Coker (25) heeft het verkorven bij Aston Villa. Hij werd weggestuurd van training en uit de selectie gelaten voor de wedstrijd tegen Portsmouth na een “verbaal dispuut” met manager Martin O’Neill. In de kranten was sprake van fysieke agressie, maar de manager ontkent.

David Moyes heeft het systeem met twee extra scheidsrechters achter doel al na één match bekritiseerd. Evertonspits Louis Saha werd van het veld gestuurd voor een armbeweging, maar volgens Moyes werd de spits eerst aangetrapt. Dat was alle officials ontgaan.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier