Lyon spendeerde al 25 miljoen op de transfermarkt.

Het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’ indachtig, trok zevenvoudig landskampioen Lyon al drie nieuwkomers aan voor komend seizoen. Ondanks de behaalde dubbel slaagde de club van voorzitter Jean-Michel Aulas er immers niet in om ook Europees weer een stap vooruit te zetten. “Voor continuïteit zorgen is niet altijd evident”, verklaarde Bernard Lacombe, die bij Lyon de voorzitter adviseert. “De jongste jaren zagen we al veel getalenteerde jongeren vertrekken. We konden dat altijd wel genoeg opvangen om in de nationale competitie een leidende rol te blijven spelen, maar we moeten vermijden dat we Europees verder achteruit worden geslagen.”

Lyon haalde dus wat verse krachten en oriënteerde zich daarbij toekomstgericht op de Franse markt. Als opvolger voor doelman Grégory Coupet haalde de landskampioen bij Nice voor een bedrag van 10 miljoen euro de 21-jarige grote belofte Hugo Lloris weg, die eerder al werd opgeroepen voor de nationale ploeg en slechts op een haar na een selectie voor het EK miste. Samen met Steve Mandanda, de goalie van Marseille, is hij een wissel op de toekomst van Frankrijk. Geen wonder dat ook Arsenal, Tottenham en Manchester United belangstelling toonden.

Daarnaast legde Lyon ook 10 miljoen euro neer (naar eigen zeggen slechts 7,5 miljoen euro) voor de amper 18-jarige Miralem Pjanic, die geboren werd in Bosnië maar tijdens de Balkanoorlog naar Luxemburg verhuisde. Op zijn veertiende kwam hij in het opleidingscentrum van FC Metz terecht. De offensieve middenvelder viel er zodanig op dat hij begin vorig seizoen al zijn opwachting maakte bij de eerste ploeg. Hoewel Pjanic werd opgeroepen voor de nationale jeugdelftallen van Luxemburg, wil hij toch liever voor Bosnië aantreden. Maar omdat hij de Bosnische nationaliteit niet bezit, moet hij daarvoor nog wachten tot de FIFA het licht op groen zet.

In januari betaalde Lyon ook al 15 miljoen euro voor de Braziliaanse middenvelder HonoratoEderson (22), die het seizoen uitdeed bij Nice. Hij moet normaal de plaats innemen van de vertrekkende Zweed Kim Källström, al ziet Lyon op termijn in hem de vervanger van aanvoerder Juninho. Voor de positie van verdedigende middenvelder komt ook Fábio Santos (27) in aanmerking, die terugkeert nadat hij was verhuurd aan São Paulo. Volgens sommige waarnemers zou Lyon voor die plek echter ook azen op de altijd efficiënt en sober voetballende Jean II Makoun (25) van Rijsel.

Daarmee is het transferhuiswerk nog niet af, want Lyon wil ook nog een vlot scorende spits aantrekken, zeker als de gecontesteerde Braziliaan Fred zou vertrekken. Als opvolger van coach Alain Perrin wordt het vaakst de naam van Claude Puel genoemd, al zou ook de Braziliaan Vanderlei Luxemburgo een alternatief kunnen vormen.

Vitorino Hilton (30), de Braziliaanse verdediger van Lens, bereikte een akkoord met Marseille, dat voor hem 5 miljoen euro op tafel legt. Indien hij niet naar de Zuid-Franse club was overgestapt, zou hij teruggekeerd zijn naar Brazilië.

Milan Baros, de Tsjechische spits die was uitgeleend aan Portsmouth, keert terug naar Lyon. Toch zal de international wellicht niet lang blijven, want diverse Britse ploegen, waaronder het West Bromwich Albion van Rode Duivel Carl Hoefkens, tonen belangstelling. Lyon wil hem niet tot elke prijs houden, want Baros is een dure vogel.

Fredrik Strömstad, een 26-jarige Noorse middenvelder van IK Start, tekende voor drie seizoenen bij Le Mans, waarbij nogal wat spelers in de belangstelling staan van andere ploegen. Zo wordt er met Arsenal onderhandeld over Gervinho (ex-Beveren), met FC Sevilla over Yohann Pelé en N’Dri Romaric en met PSG over Marko Basa en Stéphane Séssegnon. Ondertussen vertrokken Daisuke Matsui en Hassan Yebda al, respectievelijk naar Saint-Etienne en het Portugese Benfica. Voorzitter Henri Legarda had eerder nochtans luid verkondigd dat zijn club geen uitverkoop wilde houden en dat sommige spelers gedwongen zouden worden om te blijven. Zelfs trainer Rudi Garcia dreigt te vertrekken. Meer bepaald naar Rijsel, indien Claude Puel daar opstapt.

Lilian Thuram (36), de veteraan die afgelopen seizoen weinig speelgelegenheid kreeg bij Barcelona, zou volgens sommigen al voor de start van het EK een contract hebben ondertekend bij PSG. In het tv-programma Téléfoot ontkende de international dat, al gaf de verdediger toe dat PSG wel een van de mogelijkheden is.

Lorient haalt voor een bedrag van meer dan drie miljoen euro aanvaller Kevin Gameiro weg bij Straatsburg. De 21-jarige spits tekende voor vier jaar.

Guiranne Ndaw (24), de Senegalese middenvelder van FC Sochaux, kan naar FC Nantes. Die club wil echter slechts anderhalf miljoen euro voor hem betalen, terwijl Sochaux zes miljoen euro vraagt.

Adama Coulibaly (27), de Malinese verdediger van Lens, werd voor een bedrag van2 miljoen euro aangetrokken door Auxerre.

Jérôme Alonzo (35), de invallersdoelman van PSG, tekende voor twee jaar bij het pas gepromoveerde FC Nantes, dat ook de vorig seizoen aan FC Toulouse verhuurde Argentijnse verdediger Mauro Cetto (26) opnieuw in de kern opneemt.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier