Vrijdag overlegden Hugo Broos, Willy Reynders en Paul Theunis waar de prioriteiten op hun transferlijstje moesten liggen en dat was, concludeerden ze, in eerste instantie in de aanval, waaruit de vorig seizoen matige en weinig balvaste Dejan Stojanovic mag vertrekken. Zaterdag al wist de club zich ervan verzekerd dat Ivan Bosnjak van Dinamo Zagreb vandaag/woensdag voor hen zou tekenen. Bosnjak, thans in Duitsland in de selectie van Kroatië, is 27 en scoorde het voorbije seizoen 22 keer. “In het gesprek met Hugo is duidelijk geworden dat Kevin ( Vandenbergh, nvdr) en Bob ( Peeters, nvdr) de spitsen blijven”, zegt Reynders. Bosnjak, 1.80 meter, moet complementair zijn met de spitsen met wie Genk verder wil. Al blijkt, tussen haakjes, Bob Peeters voordien wel elders aangeboden te zijn, net als Jan Moons overigens. “Kevin en Bob zijn twee spitsen die in de box spelen, dus hadden we nog een werkende – en ook scorende – spits nodig die mobiel is en oorlog kan maken.”

Of Moons doelman blijft in Genk is niet zeker, maar dat hij geen eerste doelman zal zijn, is wel duidelijk, leerde hij uit een gesprek met de club. “Dat heeft niks te maken met de kwaliteiten van Jan,” benadrukt Reynders, “maar alles met de twee doelmannen onder hem.” Dat zijn Logan Bailly en Sinan Bolat. “Twee getalenteerde jonge keepers en die kunnen niet blíjven wachten op hun kans. Zij beginnen als één en twee aan het seizoen, maar in welke volgorde, dat hangt van de sportieve staf af. Een van hen moeten wegdoen, zou jammer zijn, vandaar dat we de knoop zo doorgehakt hebben.”

Ook op een zijspoor richting elders : Orlando Engelaar. Vorig seizoen bleek hij mentaal niet in staat de ploeg te trekken en “je moet te veel rekening houden mét en je hele ploeg plooien in functie ván.”

Met de bedoeling uit te kijken naar een verdedigende centrale middenvelder, een creatieve speler en desgevallend een spits, trok Willy Reynders de voorbije weken naar Brazilië. Spitsen bleken er zoals verwacht onbetaalbaar, met een verdedigende middenvelder had Genk contact bij Vasco da Gama, maar daar hing een wat zwaarder prijskaartje aan. “Dus we zullen voorlopig nog wat wachten. Je kan spelers ook moeilijk op mekaar plaatsen.”

Wel bruikbaar en ondertussen gecontracteerd, is Alexandre Silva van Marilia, “een vrij polyvalente offensieve middenvelder die op positie 10, 7 of 11 kan spelen”, maar op termijn links terecht zou kunnen komen. Acht wedstrijden zagen Reynders en Roland Janssen hem, ofschoon ze het na een kwartier al eens waren. “Hij is 1.82 meter, tweevoetig en heeft een hele goeie actie. Hij kan voor creativiteit aan de buitenkanten zorgen. Het voordeel is ook dat hij geen vedette is, iemand die nog met open mond staat te kijken als hij het stadion van Genk ziet. Er zit nog rek op en hij móét nog niet direct.”

Hoe moet het tot slot verder met Steven Defour ? Van het in de pers genoemde Valencia wist Genk afgelopen weekend niets. En de wet van ’78 ? “Ik denk dat elke speler daarmee dreigt. Tja ( zucht), zoiets kan alleen in België.”

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier