In eigen land deed Bilbao ooit beter dan de 1-7-zege, een Europees record, op Standard.

Een Europese uitwedstrijd met 1-7 winnen, zoals Bilbao op Standard deed, is natuurlijk een historisch record. De recordcijfers die de Basken lang geleden in de eigen competitie boekten, blijven wel op de tabellen staan : een 1-8-overwinning op het veld van Osasuna in het seizoen 1958/59 en een 12-1-overwinning op eigen veld tegen Barcelona in het seizoen 1930/31.

“Of ik besef dat ik hierdoor een plaatsje heb verdiend in de geschiedenisboeken van de club ?” herhaalde trainer ErnestoValverde de vraag die hem na het laatste fluitsignaal op Sclessin werd gesteld. “Eigenlijk sta ik daar al in sinds ik mijn contract als coach ondertekende.” En hij voegde er op serene toon het volgende aan toe : “Ik ben natuurlijk bijzonder blij met dit resultaat. Maar ik voel toch ook mee met mijn collega DominiqueD’Onofrio. Ik maakte immers ook moeilijke momenten mee en weet hoe hard het trainersvak in zulke omstandigheden kan zijn.”

Ernesto Valverde deed enorm zijn best om de pil niet nog bitterder te doen smaken. “Bij het zien van het resultaat zal iedereen natuurlijk denken dat dit een supermakkelijke wedstrijd was. Niets is minder waar. Standard ging heel enthousiast van start en creëerde in de eerste helft behoorlijk wat kansen. Standard beheerst goed de tegenaanval. Het was ook het enige team in de poule dat in de eerste drie wedstrijden een punt pakte buitenshuis. Los daarvan is het natuurlijk zo dat deze zege zeer goed is voor ons zelfvertrouwen. Mijn spelers zullen nu misschien eindelijk beseffen dat het mogelijk is om ook buitenshuis schitterende prestaties neer te zetten.”

Het Baskische team had dat vertrouwen nodig, want op verplaatsing haalden ze tot voor zondag slechts 1 op 21. De 0-2-winst op Zaragoza moet voor de kentering zorgen. (DDv)

Exact zes minuten zullen de spelers van Real Madrid en Real Sociedad op 5 januari op het veld staan om de match voort te zetten die tien dagen geleden in het Bernabeustadion werd stilgelegd door bomalarm. Miguel Ángel Angulo (Valencia) kreeg van de Uefa een schorsing van zeven speeldagen. De club moet omwille van het wangedrag van het hele team een boete betalen van 26.000 euro. Jesper Grønkjær verhuist van Birmingham naar Atlético Madrid. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 12 goals ; 2. Oliveira (Betis) 9 goals ; 3. Urzaiz (Bilbao) 8 goals ; 4. Torres (Atlético Madrid), Ronaldo (Real Madrid) 7 goals.

DDv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier