F rancky Dury, trainer van Zulte Waregem, vloekt nóg als hij eraan terugdenkt. Op paasmaandag was hij te gast in het programma Studio 1 op de Franstalige openbare omroep RTBf. Tot zijn verbijstering bleek ook Pietro Allatta, bondgenoot van gokchinees Zheyun Ye, in de uitzending te zitten. “Ik wist nergens van”, zegt een boze Dury. “Had ik het vooraf geweten, ik zou niet gegaan zijn. Eerlijk waar. Ik kan het me niet veroorloven met zo iemand gezien te worden. Ze hebben me gevraagd voor analyses tijdens het WK. Daar wil ik nu toch eens goed over nadenken. De RTBf heeft mij ontgoocheld. Ik heb ze dat al gezegd.”

Ook andere studiogasten reageerden verbijsterd op Allatta’s onaangekondigde verschijning. Zij wilden niet samen met hem op antenne. Ook de wekelijkse aanwezigheid van Stéphane Pauwels, vriend van Allatta en als ex-manager van La Louvière eveneens genoemd in het gokschandaal, zorgde al voor spanningen. “Die mensen hebben geen scrupules”, vertelt Dury. “Het wachten voor de opname duurt erg lang. Dus je zit in de schminkkamer en praat noodgedwongen wat met mekaar. Ik probeerde me af te wenden van Allatta en Pauwels, maar het is daar zo klein en je kunt je gezicht ook niet in de grond steken, zodat je elkaar uiteindelijk niet kúnt ontlopen. Allatta stapte recht op me af en begon me uitvoerig te complimenteren voor de prestaties van Zulte Waregem. Hij vroeg me of we versterking zochten. Vooral in de aanval, antwoordde ik, want dat we Salou zo goed als zeker kwijt zijn. Waarop hij zei : ‘Je moet Roussel nemen, da’s een goeie. Ik kan dat regelen.’ Ik ben er niet op ingegaan. Ik voelde me bijzonder gegeneerd.”

Sinds die uitzending, twee weken geleden, belde Allatta Dury drie keer op. “De eerste keer had ik geluk : ik had mijn telefoon niet gehoord en heb dus niet opgenomen. Hij sprak een boodschap in, maar ik heb nooit teruggebeld. De tweede en de derde keer zag ik dat hij het was en heb ik bewust niet opgenomen. Dat hij mijn nummer heeft, tot daar aan toe, maar ik moet er op letten dat ik geen contacten heb met deze man. Ik ben 48 en heb mijn leven lang hard gewerkt om het tot trainer in de eerste klasse te schoppen. Dat wil ik nu niet op het spel zetten. Daarom wens ik in de toekomst te weten met wie ik in de uitzending zit. Ik neem het de RTBf kwalijk dat ze ons niet vooraf hadden verwittigd over de aanwezigheid van Allatta, of dat ze er niet voor hebben gezorgd dat we elkaar niet hoefden te zien. Ik wil met die man nooit iets te maken hebben.”

l

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier