Komende maandag hervat Germinal Beerschot de trainingen. Mét Marc Brys als trainer en Jean-Pierre Haverhals (ex-Germinal en Bornem) als hulptrainer. Géén van beiden bezit het voor eersteklassers noodzakelijke diploma van de Pro License. Brys zit verveeld met de situatie. Hij heeft afgelopen seizoen net zijn Uefa A-Trainersdiploma gehaald. “Vorig jaar wilde ik graag dat Uefa A-diploma en de Pro License combineren, maar dat mocht niet : eerst moest ik het ene hebben om aan het andere te mogen meedoen. Dit jaar is er geen Pro License voorzien, ten vroegste het jaar nadien. Ik zit dus vast. Ex-profs konden dat diploma in een mum van tijd halen, ik moest vier jaar over mijn gewone opleiding doen omdat ik geen prof was. Dit zet mijn carrière op de helling. Gelukkig toont de club begrip voor de situatie, ze weten dat ik hier weinig schuld aan heb, al riskeren ze wél een boete van 400 euro per maand.”

Germinal Beerschot overweegt het tijdelijke probleem op te vangen door Eddy Snelders die wel de Pro License doorliep een officiële functie te geven, zoals STVV dat met Vince Briganti deed. Marc Brys kan zich daar in vinden. Snelders wil wel de club helpen waar zijn vader beheerder is en zijn zoon voetbalt, “al ben ik op dit ogenblik op geen enkele manier lid van GBA, ik heb ook geen functie.”

Intussen is Marc Brys wél blij met de komst van aanvaller Jurgen Cavens. “Omdat we vooraan iets nodig hadden, hij linksvoetig is en ik vaststel dat de honger om te presteren groot is als hij een goed contract van twee jaar bij Standard laat vallen om naar hier te komen. Het is als trainer een uitdaging om hem terug op niveau te brengen, omdat hij intrinsiek veel kwaliteiten heeft.” Waarom zou Cavens zich bij GBA wel herpakken wat bij Gent niet lukte ? “Omdat hij voor ons heeft gekozen terwijl hij vorig jaar verplicht naar Gent moest, en omdat hij bij ons in de spelerskern een aantal vrienden heeft waar hij ook naast het veld mee optrekt.”

Wie voorlopig niet komt, is John Machete, op de rechterflank de vervanger voor Steve Cooreman. Machete werd op vijf mei geopereerd, kreeg een positief advies van de Gentse dokters, maar GBA-clubarts Kris Goossens deelt die mening niet : “Voor mij is Machete op dit moment medisch niet geschikt voor profvoetbal. De gemiddelde onbeschikbaarheid voor een kraakbeenletsel is zeven maanden.” Maar wat denkt de trainer daarvan ? Brys : “Als Machete niet komt, heb ik op die plaats een andere speler nodig.”

(GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier