Lyon moet zijn defensie constant herschikken.

“Ik kan misschien zonder rechtsback spelen”, grapte Claude Puel, de trainer van landskampioen Lyon vóór het duel van afgelopen zondag tegen Le Havre. Sinds begin dit seizoen heeft Puel permanent zijn verdediging moeten herschikken. Alle spelers die de positie van rechterflankverdediger moeten invullen, vallen immers als vliegen. De twee gedoodverfde rechtsachters François Clerc en Anthony Réveillère scheurden allebei de kruisbanden van de knie. En de Braziliaan Fabio Santos, die als middenvelder met succes werd omgevormd om rechts op de flank te spelen, is nu ook in de ziekenboeg opgenomen.

Als wisseloplossing dacht Puel al aan John Mensah, die normaal centraal of op links speelt, maar de Ghanees kon niet overtuigen omdat hij aanvallend te weinig bracht. Ook de jonge belofte-international Lamine Gassama schoot als rechtsachter offensief tekort. Er bleef Puel dus geen andere keuze over dan de nochtans centraal zo goed als onmisbare Jean-Alain Boumsong naar rechts te verschuiven, maar dat zorgt dan weer voor problemen in de centrale as omdat de al lang geblesseerde Matthieu Bodmer pas vorige week hervatte bij de invallers.

Ondanks al die problemen doet Lyon het defensief vrij goed. De verdediging slikte slechts 15 tegengoals, tegenover 21 in dezelfde periode vorig seizoen en 17 nog een jaar eerder. Alle waarnemers zijn het erover eens dat dit zowel te danken is aan het spelconcept van trainer Puel als aan de klasse van doelman Hugo Lloris. Ook bij Rijsel haalde Puel resultaten door eerst voor een stevige organisatie te zorgen, terwijl Lloris elke week bevestigt dat hij een waardige opvolger is van Grégory Coupet.

Maar terwijl de verdediging van Lyon in de Ligue 1 het gebrek aan automatismen nog kan verdoezelen, is dat niet het geval op het Europese toneel zoals de wedstrijden tegen Steaua (3-5), Bayern (2-3) en Fiorentina (2-2) hebben aangetoond. En met de offensieve armada van Barcelona als volgende tegenstander belooft dat weinig goeds, zeker zonder rechtsachter!

Yoann Gourcuff, de middenvelder die met de Franse nationale ploeg al zijn 38ste wedstrijd speelde van het seizoen en volgens trainer Laurent Blancte vaak in actie moet komen, is samen met Peguy Luyindula(PSG) en André-Pierre Gignac (Toulouse) genomineerd om te worden uitverkozen tot speler van de maand januari.

Daniel Jeandupeux volgt bij Le Mans Yves Bertuccials coach op. De vroegere Zwitserse international (1971-1979) die al bij Le Mans actief was als scout moet de ontredderde ploeg na een 4 op 24 opnieuw op de rails proberen te krijgen.

Frankrijk stelde zich kandidaat om in 2016 het EK te organiseren.

De nationale ploeg verloor vorige woensdag het vriendschappelijke duel tegen Argentinië met 0-2. Doelman Steve Mandandavan OM ging volgens de waarnemers bij geen van beide doelpunten vrijuit.

Sébastien Bazin, de Europese vertegenwoordiger van Colony Capital, de belangrijkste aandeelhouder van PSG, is dan toch voorzitter geworden van de club uit de Franse hoofdstad, nadat eerder Charles Villeneuve tot ontslag was gedwongen.

Fred, die nog geen akkoord vond met Lyon om zijn contract te verbreken, kondigde op de site van Fluminense al officieel zijn komst naar die Braziliaanse club aan.

De Profliga bevestigde dat ze vier nieuwe dossiers onderzoekt rond eventuele frauduleuze Italiaanse paspoorten. Het gaat om Mauro Cetto (Toulouse), Renato Civelli (OM), en Fernando Cavenaghien Diego Placente (Bordeaux).

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier