Mooie tijden herleven bij Roda JC.

Voor de aanvang van dit seizoen bekende Huub Stevens in VI dat hij wel eens baalde van de geringe beleving in Kerkrade. De sfeer in het stadion was een stuk minder dan tijdens zijn vorige passage bij Roda JC, toen hij tijdens het seizoen 1994/95 tweede eindigde. Maar na de 2-0-zege tegen Ajax juichte zijn voetbalhart, want het publiek had genoten van de overwinning. “Ik zag overal tevreden gezichten”, ondervond Stevens. “Oude tijden keerden terug.” Carnaval valt dit seizoen dus vroeg. De opperbeste stemming in het Parkstad Limburg Stadion is niet verwonderlijk.

Roda JC verrast vriend en vijand in de beginfase van de competitie door zijn overvloedige agressie. De jonge ploeg van Huub Stevens, met daarbij ook plaats voor de Belgen Davy De Fauw, Vincent Lachambre, Jamaique Vandamme en de invallers Bram Castro, Ken Leemans en Dieter Van Tornhout, speelt met een opmerkelijke bezieling. Het sterke spel, zo vroeg in het seizoen, is opvallend door het grote aantal aanpassingen in de selectie. Basisspelers als Gregoor van Dijk (FC Utrecht), Simon Cziommer (AZ), Sergio (Metalurh Donetsk), Cristiano (FC Basel) en Ivan Vicelich (RKC) verdwenen. Maar hun vervangers Marcel Meeuwis (VVV), Marcel de Jong (Helmond Sport), Davy De Fauw (Sparta), Vandamme (SV Roeselare), Van Tornhout (Club Brugge) en huurling Kemy Agustin (AZ) verzwakten het team kwalitatief alleszins niet. “Dan wordt mij gevraagd of dit de hand is van Stevens”, verklaarde de coach. “Maar dit is het succes van Roda JC. We doen het met z’n allen.”

Daarmee doelt de verbaal sterke Stevens op zijn assistent Raymond Atteveld (ex-Waregem), de compromisloze verdediger die zijn directe tegenstanders bijna vilde. Die houding is hij nog niet kwijt. En er is ook nog teammanager Ruud Hesp. De oud-doelman, die ooit nog voor Barcelona uitkwam, is bijzonder bevlogen en schrikt er niet voor terug tijdens de wedstrijden te discussiëren met de vierde official. Hij zorgde voor een evenwichtige selectie.

Volgens Stevens is het niet redelijk om van zijn ploeg een toppositie te verlangen. “Met ons budget staan we op de dertiende of veertiende positie van de Eredivisie”, stelde hij in VI. “We kunnen wel een paar plaatsen hoger eindigen dan die financiële rangschikking. Maar we winnen echt nooit van clubs als Ajax, PSV, AZ en Feyenoord. Zo realistisch moet je zijn. Nu gaat het crescendo. Straks zal het ongetwijfeld eens minder gaan”, zo hoedt hij zich voor overdreven optimisme.

FC Eindhoven zorgde voor de grootste stunt in de tweede ronde van de KNVB beker, door na verlengingen Heracles, de ploeg van Stefaan Tanghe (ex-Moeskroen), te verslaan met 3-2. De loting voor de derde ronde (op 7, 8 en 9 november) leverde enkele interessante affiches op, zoals FC Groningen-NAC, FC Twente-NEC, RKC-Feyenoord, Vitesse-PSV en Ajax-ADO Den Haag.

Aad de Mos kan bij Vitesse minstens drie weken geen beroep doen op middenvelder Theo Jansen (ex-RC Genk), die een scheurtje opliep in zijn rechterhamstring.

Bondscoach Marco van Basten heeft geen verrassingen opgenomen in de voorlopige selectie van 22 spelers voor Oranje, dat op 7 oktober op bezoek moet bij Bulgarije en vier dagen later Albanië ontvangt. In vergelijking met de laatste interland keren Kew Jaliens, Maarten Stekelenburg, Tim de Cler en Arjen Robben terug in de spelersgroep.

De onvrede bij de supporters van NEC zwengelt aan na de slechte competitiestart. Dat verleidde trainer Mario Been ertoe om een open brief te schrijven en die op de fansite www.forzanec.nl te plaatsen. “Ik ben net zo ziek als u allemaal. Maar geloof me, ik geef me bij voorbaat nooit gewonnen”, stelde de oud-voetballer van Feyenoord.

Aan het blessureleed van onze landgenoot Kevin van Dessel (27) komt maar geen einde. De middenvelder van Roda JC stond al elf maanden aan de kant, als gevolg van gescheurde kruisbanden. Daar komen er nu nog eens vier bij, door een operatie aan de botkneuzing. Van Dessel werd vorige week woensdag al geopereerd in Antwerpen.

Stefan Postma, de doelman van hekkensluiter ADO Den Haag, liep een dubbele beenbreuk op in het duel tegen PSV.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier