Borussia Dortmund huurt Kevin-Prince Boateng.

Jürgen Klopp kreeg vorige week, op trainingskamp in Marbella, alleen maar positief nieuws te horen. De coach vernam van zijn Zwitserse spits Alexander Frei (29) na een individueel gesprek dat hij dan toch tot het einde van het seizoen blijft. De 64-voudige international, die moeite heeft om terug te keren na een knieoperatie tijdens het EK vorig jaar, zit vaker dan hem lief is op de invallersbank. In 12 competitieduels raakte Frei slechts aan vier goals, verzameld na zeven basisplaatsen en vijf invalbeurten.

Verder raakte bekend dat, als opvolger voor de vertrokken Marc-André Kruska (naar Club Brugge), Kevin-Prince Boateng (21) voor 100.000 euro wordt gehuurd van het Engelse Tottenham. De verdedigende middenvelder, die in de zomer van 2007 voor 7,8 miljoen euro door de Spurs werd weggehaald bij Hertha BSC, kon zich niet doorzetten. De jeugdinternational raakte slechts aan veertien duels.

Zwaar ontgoocheld door deze situatie liet Boateng in oktober al uitschijnen dat hij een (tijdelijke) terugkeer naar de Bundesliga sterk overwoog. VfB Stuttgart kwam al snel met een voorstel op de proppen, maar het was Borussia Dortmund dat aan het langste eind trok. “We zochten en vonden een win-winsituatie”, verklaarde sportief directeur Michael Zorc (46) in Kicker. Het Duitse sportblad liet ook fijntjes weten dat het salaris van het jonge talent – die in het verleden vaak egoïsme en een gebrek aan disci-pline werd verweten – tot juni geschat wordt op 900.000 euro.

“Dit voelt aan als een geschenk uit de hemel”, verklaarde Boateng zelf in de Duitse media. “De Engelse competitie was een goede leerschool. Inzake snelheid en agressiviteit leerde ik er veel bij. Ik werd er rijper en sterker, ook op het mentale vlak.”

Ook Klopp (41) was in de wolken. “Hij is door zijn veelzijdigheid de nagenoeg perfecte oplossing voor ons probleem op het middenveld”, sprak hij in Kicker. “Ik verwacht niet dat hij een lange inlooptijd nodig zal hebben. Het is gemakkelijk: intrinsiek talent komt altijd en vaak heel snel tot uiting.”

Dietmar Hopp (68), de steenrijke voorzitter/eigenaar van TSG 1899 Hoffenheim, maakte bekend dat hij sinds 1989 al 175 miljoen euro investeerde in de club. Er wordt volop gescout in Frankrijk, op zoek naar jonge talenten. Romain Brégerie (22), een centrale verdediger van FC Metz met een contract tot 2011, en Cheik M’Bengue (20), een flankspeler van Toulouse en nog tot 2013 gebonden, worden intensief gevolgd. Topschutter Vedad Ibisevic (24) liet uitschijnen dat hij zijn contract, dat afloopt in 2010, zeker zal uitdienen. De Bosnische spits scheurde echter op oefenkamp de kruisbanden van zijn rechterknie en is minstens een halfjaar buiten strijd.

Renato Augusto (20), die door Leverkusen voor 6 miljoen euro werd overgenomen van Flamengo, verlengde tot 2014.

Jermaine Jones (27) schopte wild om zich heen. De international van Schalke 04 viel niet alleen coach Fred Rutten (“te weinig discipline”) aan, maar ook ploeggenoot Kevin Kuranyi (26). “Wie niet fit is, kan niet spelen”, oordeelde de middenvelder.

Horst Heldt, de sportief directeur van VfB Stuttgart, maakte bekend dat hij nog rekent op aanvaller Mario Gomez (23), die in de belangstelling staat van Bayern München.

Lucio (30), nog anderhalf jaar onder contract bij Bayern München, droomt van een overgang naar Real Madrid. Karl-Heinz Rummenigge liet weten dat aanvoerder Mark van Bommel geen ander aanbod meer krijgt dan het eenjarige contract dat de Nederlandse controlerende middenvelder eerder dit jaar kreeg voorgelegd.

Friedhelm Funkel (55), al vanaf 2004 coach van Eintracht Frankfurt, kreeg een contractverlenging tot 2010.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier