M ozes Adams, zo heet de eerste ‘wintertransfer’ van KVC Westerlo. De club kwam de Nigeriaanse middenvelder op het spoor via grote broer Chelsea en legde hem na een proefperiode een conctract voor. Ook de vacature in de spits tracht de Westelse club via Londense contacten opgevuld te krijgen, al zou daarvoor eerder aan een Braziliaan gedacht worden. De exotische aanwervingspolitiek lijkt atypisch voor Westerlo, dat steeds prat gaat op zijn streekgebonden karakter. Zo streeft de club volgens zijn website naar een verhouding van twee Belgen per buitenlander. “De recente aanwinsten betekenen geen breuk met die visie”, zo verzekert manager Herman Wijnants. “We willen nog altijd een overwegend Belgisch elftal. Kevin Roelandts hadden we bijvoorbeeld heel graag gehaald, maar uit praktische overwegingen koos die voor GBA. Ook reken ik sterk op onze jeugdwerking”, aldus Wijnants. “Elk jaar zou die één speler voor het eerste elftal moeten opleveren.”

De man die dat moet klaarspelen, is Erwin Vandenbergh. Hij is technisch directeur van de jeugdopleiding bij de Kempenaars. Vandenbergh tempert de verwachtingen van de manager. “Eén speler per jaar lijkt me heel erg moeilijk. We zullen ons best doen, maar of het zal lukken, is maar zeer de vraag. Ik denk zelfs dat de topploegen dat niet klaargespeeld krijgen. Eén speler om de vijf jaar is een realistischer verwachting”, stelt Vandenbergh. “Onze beste elementen worden steeds weggeplukt door de buitenlandse clubs. Zo lijfde Willem II in de winterstop nog een spelertje van ons in. Bovendien hebben we een klein rekruteringsgebied dat we ook nog eens delen met onder meer Lierse, Mechelen en GBA.”

Wijnants verwacht daarom dat zijn club een agressievere aanwervingspolitiek voert en zelf ook tracht om spelertjes bij andere ploegen weg te plukken. “Dankzij het plan- Preud’homme, waar ik zelf ook aan heb meegewerkt, krijgen clubs nu een billijke vergoeding wanneer een jeugdspeler bij een andere club een profcontract tekent”, aldus Wijnants. “Dus moeten we niet verlegen zijn om spelertjes van andere clubs aan te trekken.” Vandenbergh deelt die mening voor een stuk met de manager. “Vroeger hebben we misschien te veel respect gehad voor andere clubs, zijn we misschien een beetje te zacht geweest”, zegt hij. “Maar we moeten alleen spelertjes aantrekken die sterker zijn dan de onze en die liggen logischerwijs heel goed in de markt. Vraag is of Westerlo over voldoende troeven beschikt om die spelers naar de club te halen.”

Toch wil Wijnants niet alleen via de jeugdwerking aan een meer Belgisch getinte ploeg werken. De club besloot om het contract van de Nigeriaanse aanvaller Peter Utaka niet te verlengen. “Buitenlandse spelers moeten een meerwaarde betekenen voor het elftal en dat is hij niet meer”, verklaart Wijnants. “Een goede voetballer, maar zijn mentaliteit laat al eens te wensen over. Winst, gelijkspel of verlies, soms lijkt het hem niet zoveel uit te maken.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier