LouisNicollin ontvangt ons in het bureau van een buitenhuis dat in de dertiende eeuw door Philippe le Hardi voor een van zijn maîtresses werd gebouwd. Het is er kraaknet en de muren hangen vol met sportsouvenirs, foto’s en trofeeën. Loulou roept een van zijn werknemers en zegt: “Hij zal jullie een rondleiding geven in mijn kleine persoonlijke museum. Je moet achteraf maar zeggen wat je ervan vindt.”

Christian Pelatan werkt fulltime in de prachtige grot van Ali Baba, waar een van de mooiste sportschatten van Frankrijk, of zelfs van de wereld, wordt bewaard. Medailles, foto’s, postkaarten, postzegels, boeken, speelgoedfiguurtjes, kostuums, fietsen, de auto van Jean-Marie Leblanc, voormalig directeur van de Ronde van Frankrijk, en een outfit die Justine Henin droeg tijdens een van haar overwinningen op Roland Garros. Alles is zorgvuldig gerangschikt per sport, land en club. Loulou bezit maar liefst 3500 gedragen voetbalshirts van absolute legendes. Pelatan geeft een woordje uitleg: “Aan elk shirt moet een verhaal verbonden zijn. Elk shirt moet de geur van zweet in zich dragen. Die kaderen we hier in. Shirts die je in de winkel kunt kopen, interesseren ons niet. We contacteren regelmatig verzamelaars over de hele wereld om dat ene ontbrekende shirt te vinden.”

Dit privémuseum is gigantisch. Zo’n 120 meter lang en 30 meter breed, en dat op beide verdiepingen. Met relikwieën van onder meer Pelé, Cruijff, Maradona, Matthews, Pfaff, VanBuyten, Scifo, Gerets en Kompany. “We hebben ook het truitje dat Didi droeg in de halve finale tegen Chili van het WK in 1958. Michel Platini kreeg het van de voorzitter van de Chileense voetbalbond en schonk het aan meneer Nicollin. Na elk groot toernooi stuurt Platini ons een tenue en een accreditatie op. Roger Rocher, de mythische voorzitter van Saint-Etienne, schonk ons zelfs zijn voetbalsouvenirs.”

Nicollin zelf wacht ons op aan het einde van de rondleiding. “Wat vind je van mijn verzameling? In Troyes kreeg ik ooit het shirt dat Eddy Merckx droeg op het moment dat hij tegen de grond ging in de Hel van het Noorden. Daar ben ik ongelooflijk aan gehecht. In Brussel zijn er trouwens enkele bibliotheken waar ik geregeld oude schatten terugvind. Ik zal je zelfs meer zeggen: ik ben al jaren geabonneerd op Sport/Footmagazine (het Franstalige zusterblad van Sport/Voetbalmagazine, nvdr).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier