Patrick Wijns volgde Guy Vervaecke op.

Sinds 30 september 2010 heeft de BLB (de liga van eersteklasseclubs) een nieuwe voorzitter: Patrick Wijns. De Vlaams-Brabander, de voorbije zes jaar voorzitter van Basket Groot Leuven, volgt er Guy Vervaecke op. Wijns stapte afgelopen zomer zelf op bij Basket Groot Leuven na een geschil met het bestuur. “Als je niet meer achter bepaalde beleidslijnen kunt staan, stap je beter op”, zegt hij daarover. Daarmee doelt hij op de aanstelling van Louis Casteels als nieuwe sportief directeur. “Als je Belgische – of toch zeker Leuvense – basketbalboegbeelden als Tony Souverijns en Pol Rowe laat vertrekken, vind ik dat een spijtige zaak”, benadrukt Wijns zijn visie. “Ik trok mijn conclusies. Met spijt in het hart. Ik denk dat ik tijdens mijn zes jaar voorzitterschap toch iets opbouwde. Zoals van twee clubs één grote maken.”

Hetzelfde verzoeningswerk staat hem nu te wachten aan het hoofd van de BLB. Want daar bestaat al jaren tweespalt tussen zij die een uitbreiding van de competitie willen en zij die financiële gezondheid vooropstellen. Wijns laat geen twijfel bestaan over zijn missie: “Mijn grootste streefdoel is de uitbreiding van de competitie. Het kan toch niet zijn dat wij in onze hoogste basketbalafdeling amper vier wedstrijden per weekend hebben?! Ik ga nu in de eerste plaats eens bij alle eersteklasseclubs naar hun ideeën luisteren en zo een inventaris opstellen van wat wenselijk is.”

Dat er nu met negen clubs gespeeld wordt, is deels toe te schrijven aan het licentiesysteem. “Je moet misschien concluderen dat de eisen te streng waren. Ik denk dat je het toelatingsbedrag misschien wat lager moet leggen. Ook met een klein budget kan je de grotere clubs bekampen.”

Een uitbreiding van de Liga ziet Patrick Wijns vooral geografisch. “Met name Limburg en Brussel verdienen een club op het hoogste niveau. Daar móéten we werk van maken.”

Of Wijns, die zaakvoerder is van de orthopedische firma Van Haesendonck nv en eigenaar van het Leuvense restaurant Het land aan de overkant, daar voldoende tijd voor zal vinden, is volgens hem geen thema. “Sowieso gaan we niet overhaasten. Ik heb een mandaat van vijf jaar, ik zal een tevreden man zijn als ik die kan uitdoen en als de clubs tegen dan ook tevreden zijn over mijn werk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier