Woensdag 13/7

Bij Anderlecht zijn ze, na decennia van geknoei, eindelijk de weg van het professionalisme ingeslagen. Niet alleen wordt de ploeg begeleid door een trainer, een assistent-trainer, een adjunct-assistenttrainer, een keeperstrainer, een fysical trainer, een looptrainer, een revalidatietrainer, en een hometrainer, maar ze kan nu ook een beroep doen op een fiscalist, een pedicure, een oftalmoloog, een diëtist, een psycholoog, een osteopaat, een maître-couturier, een hairstylist, een thalasso-masseur, een choreograaf, een logopedist, een kruidenmenger, een webmaster, een orthodentist, een grafoloog, een schoenontwerper, een hypnotiseur, een cardioloog en een proost.

Op dat laatste na werden alle andere functies vroeger vervuld door Michel Verschueren, maar dat kostte te weinig. De enige die ze nog moeten aanwerven om gewapend te zijn voor het komende seizoen, is Bjarne Christiansen. Hij is de man die de CSC-ploeg van Bjarne Riis van persoonlijkheid voorziet.

Afgelopen winter stuurde Christiansen het hele CSC-team met een boot op zee. Zee, dat is in dit geval het Skagerak tussen Denemarken en Noorwegen, gemiddelde temperatuur min zeventien graden en gemiddelde windsterkte elf Beaufort. Ivan Basso werd tot zijn afgrijzen gedwongen via een touw in een kano plaats te nemen en daarna werd de helft van zijn ploegmaats overboord gekieperd, het ijskoude water in.

Vanop de hoofdboot keken Christiansen en Riis nieuwsgierig toe op wat zou gebeuren. ‘Het is toen en daar dat Ivan een leidersfiguur is geworden’, vertelt Christiansen niet zonder trots. Basso overwon zijn twijfels en angst, en roeide krachtig naar de kant. Naderhand werden acht nieuwe ploegmaats aangeworven.

Ook dit deed Michel Verschueren vroeger al, toen hij fysical trainer was bij Eendracht Aalst. Maar dan op de Dender.

Dinsdag 19/7

Andrej Kashechkin heeft een oude traditie in ere hersteld : tegen de richting in rijden. Een traditie die bestaat van in de oer-Tourtijden en die nu en dan op spectaculaire wijze nieuw leven wordt ingeblazen. Iedereen kent de legendarische Algerijn Abdel-Kader Zaaf, die in de Tour van 1950 samen met zijn landgenoot Marcel Molinès op 200 kilometer van het einde in de aanval ging. De twee bouwden een half uur voorsprong uit op het lusteloze peloton, dat kreunde onder de hitte. Twintig kilometer voor de aankomst in Nîmes begon Zaaf plots te zwalpen en zeeg uitgeput neer. Molinès reed door en won de etappe. Niemand kent zíjn naam nog, maar die van Zaaf ging de historie in.

De legende zegt dat een supporter hem met een fles wijn weer bij zijn positieven bracht, volgens Ivan Sonck kreeg hij een doos amfetamines. Feit is dat Zaaf weer op zijn fiets klom en in de verkeerde richting verder reed. Na een paar honderden meters stortte hij opnieuw neer, en bereikte uiteindelijk Nîmes in de ziekenwagen. Zaaf stierf in 1986 op zijn 69e, en leek op weg naar de hemel tot hij, een oude gewoonte getrouw, onderweg omkeerde.

Als wij het ons goed herinneren heeft Eric Vanderaerden het ooit nog bruiner gebakken dan Kashechkin, die al bij al bijzonder voorzichtig aan de zijkant van de weg de grote groep passeerde. Vanderaerden sprong weg uit het pak, nam tweehonderd meter voorsprong, draaide zich toen om, en reed met de ogen dicht op volle snelheid dwars door het peloton. Maar dat was niet in de Ronde van Frankrijk. Felix Lévitan stelde dat soort grapjes niet op prijs. Andere trouwens ook niet.

Vrijdag 22/7

Het Laatste Nieuws heeft de vader en moeder van Thor Hushovd ontdekt. Volgen de Ronde in een grote mobilhome en koken voor hun zoon typisch Noorse gerechten. Zoals Kjøttkaker. Wij lezen : ‘Vleesballen gemengd met aardappelmeel, geserveerd met gekookte aardappelen en gebakken uien. ‘ Of… Rømmegrøt ! ‘Vette pap van zure room en meel, geserveerd met suiker, kaneel en een flinke klont boter. ‘

Fårikål, van zijn kant, is dan weer ‘een stoofpot van lamsvlees met witte kool en zwarte peper, in een bedje van uien en verschillende soorten groenten’. En dat eet die Hushovd dus allemaal op. Mensen toch, wat een stiel, coureur. Nog één trap lager, en je zit bij journalist.

door Koen Meulenaere

‘Vette pap van zure room en meel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content