VIDEOASSISTENT

FRANÇOIS COLIN

In Griekenland is de competitie stilgelegd omdat het vakantiehuis van Giorgios Bikas, de baas van de scheidsrechterscommissie, in de fik werd gestoken. Onlangs was een lid van zijn commissie ook al op de drempel van zijn huis door twee mannen bedreigd. Hij en twee collega’s besloten toen prompt op te stappen.

De competitie zal pas weer van start gaan zodra het onderzoek van de brandweer naar de oorzaak van het incident afgerond is. De topclubs staan achter de beslissing van de bond en de CEO van Panathinaikos ging nog een stap verder. ‘We moeten de competitie stilleggen tot de rechtbank uitspraak heeft gedaan in deze zaak’, zei hij. ‘Ook al gebeurt dat pas in 2020. We kunnen niet met voetbal bezig zijn op een moment dat huizen van mensen uit onze wereld in brand staan.’

In ons land kennen we gelukkig geen Griekse toestanden. Hoewel, ook wij kenden een min of meer gelijkaardig voorval. Na de beruchte veldslag tussen Club Brugge en Anderlecht van 2002, waarin drie rode en acht gele kaarten werden getrokken, gooiden Anderlechthooligans achteraf een baksteen door de ruit van de woning van toenmalig scheidsrechter Frank De Bleeckere. Ook wij zijn dus niet immuun voor geweld tegen leden van de scheidsrechtersfamilie.

Allerlei studies hebben duidelijk gemaakt dat er een relatie bestaat tussen het gedrag van trainers, spelers en bestuursleden en dit van hun supporters, of althans een deel ervan. En dan hebben we het nog niet over de invloed die ze uitoefenen op wat er in de lagere reeksen en bij de jeugd gebeurt. We kunnen dan ook alleen toejuichen dat de Pro League van plan is de sancties voor trainers en bestuursleden die uithalen naar de scheidsrechters flink op te trekken. Boetes zouden opgetrokken worden van 250 en 300 euro naar 5000 euro en zelfs 10.000 euro bij recidive.

Pierre François vreest terecht dat dit onvoldoende is om sommige heethoofden op andere gedachten te brengen. Bestuurslui kan je moeilijk anders sanctioneren dan met boetes, maar trainers moet je raken waar het echt pijn doet. Dat is niet zo moeilijk. Het volstaat de Europese regels over te nemen. Coaches die de tribune op vliegen tijdens een match vanwege wangedrag of achteraf de integriteit van de scheidsrechter aanvallen, moeten gewoon een stadionverbod krijgen voor een of meerdere wedstrijden. Afgesloten worden van contact met de spelersgroep is het ergste wat je hen kan aandoen. Tegelijk moet er getracht worden om zo veel mogelijk frustratie weg te nemen bij die coaches. De bijeenkomst van vorige week in Tubeke van arbiters en trainers was een stap in de goede richting.

Veel belangrijker is echter dat er zo weinig mogelijk foute beslissingen worden genomen op het veld. Betere training en begeleiding kan helpen, maar missen en mensen hoort bij elkaar zoals Romeo bij Julia. De ergste foute beoordelingen kunnen alleen voorkomen worden met videoarbiters. Het is onbegrijpelijk dat Sepp Blatter en Michel Platini zo lang hebben dwarsgelegen. Indirect hebben zij schuld aan wat er in Griekenland gebeurde.

Op korte termijn kan de Pro League dan ook niet veel veranderen. Er kan wel meteen beslist worden om doellijntechnologie in te voeren. Dat zal een eerlijker resultaat in de hand werken, maar niet echt de kritiek op de ref verminderen. Zonder doellijntechnologie kan zelden bewezen worden dat de scheids een verkeerd besluit nam en zelfs als het gebeurt, kan er alleen begrip zijn.

De videoscheidsrechter zal niet alle discussies uit het voetbal verbannen, maar hij kan wel veel onheil voorkomen. Daarom moeten er zo weinig mogelijk beperkingen opgelegd worden wat zijn rol betreft. Geen trainers die, zoals in het hockey, slechts een beperkt aantal referrals (recht op betwisting) hebben, want dan bestaat de mogelijkheid dat de grootste oneerlijkheid uit de match alsnog de uitslag bepaalt.

Er mogen ook geen restricties opgelegd worden (bijvoorbeeld penalty’s, rode kaarten) wat de inbreng van de videoassistent (de officiële naam) betreft. Hij moet zijn collega’s op het veld zo veel mogelijk kunnen bijstaan.

Tot slot nog dit: bij de officieel door de FIFA toegestane experimenten in Nederland zit de videoref in een busje achter de tribune. Haal de man het stadion in en toon op het scherm wat hij precies ziet en zegt, zodat iedereen kan meeluisteren en zijn inbreng bijdraagt aan het spektakel.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Dat het huis van de baas van de Griekse refs in brand werd gestoken, is indirect de schuld van Blatter en Platini.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier