Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Roberto Mancini haalt een oude bekende.

Terwijl Emmanuel Adebayor vervroegd uit de Afrika Cup terugkeerde na een gewapende aanval op de spelersbus van Togo, werkte Manchester City in eigen land aan nog meer versterking. Het haalde immers een oude bekende terug naar Engeland. Een transfer die vragen opwierp. Wat moeten Kompany, De Jong of Barry denken van de komst van Patrick Vieira (33)? Dat vroegen veel waarnemers zich donderdag af, toen uitlekte dat de Fransman medische tests aflegde. Nadat die goed bleken te zijn, tekende de controlerende middenvelder, bij Inter weggejaagd door José Mourinho, een contract voor zes maanden met een optie voor een jaar. Waarde: allicht wel iets meer dan 100.000 euro per week.

Een investering op wel heel korte termijn. Vieira, die in de Serie A maar zeven keer de basis haalde, wil door deze transfer zijn WK-kansen gaaf houden. Hij werd al wereld- en Europees kampioen, maar zou graag nog eens schitteren. En City beperkt op termijn het risico: voldoet Vieira niet, dan is hij komende zomer alweer een vrij man.

Toch hebben veel waarnemers vragen bij de transfer. City heeft al een zwaar financieel tekort, was dit nog nodig? Kan Vieira nog het tempo van het Engelse voetbal aan? In zijn laatste seizoen (2004/05) bij Arsenal was hij wel een onbetwiste basisspeler, maar weerklonk al wat kritiek.

Zijn laatste twee prestaties (Europees) tegen Engelse teams waren alvast teleurstellend, zowel tegen Liverpool (20 minuten) als tegen Manchester United, toen Mourinho hem na 45 pijnlijke minuten wisselde. Inter besliste zijn komende zomer aflopend contract niet te verlengen en daarom mocht hij nu al weg.

Maar misschien heeft Roberto Mancini juist een trage middenvelder nodig om het ritme van de wedstrijd te breken. Een rustbrenger met ervaring, die voor een iets meer beredeneerde aanpak gaat. Een factor die de Nederlandse international De Jong (nog) niet in de benen heeft. Bovendien brengt Vieira leiderschap, iets waar het City aan ontbrak.

Birmingham City probeert Ryan Babel bij Liverpool los te weken, maar een bod van 9 miljoen euro werd afgewezen. De Nederlandse international wil met het oog op het WK meer speelkansen en respect bij de hiërarchie van de Reds, die zich versterkten met de Argentijn Maxi Rodríguez (29, Atlético Madrid). Birmingham slaagde er wel in om centrale middenvelder Míchel (24) bij Sporting Gijón weg te halen.

Carlo Ancelotti liet Petr Cech (27) verstaan dat hij meer moet gaan heersen in zijn doelgebied en beter met zijn medespelers moet communiceren. Chelsea pakte in december maar 9 van de 18 punten en de Tsjech stond niet sterk te keepen. “Liever een doelman die risico’s neemt, dan eentje die op zijn lijn blijft”, zei de Italiaanse coach. Ook de Engelse international Joe Cole moet zijn niveau opkrikken, “anders haalt hij geen WK-selectie.”

De halve finales in de Ligabeker (Carling Cup) kregen een nieuwe datum. Blackburn Rovers ontmoet Aston Villa op 14 (heen) en 20 januari (terug), de derby in Manchester komt er op 19 en 27 januari. De BBC zendt de wedstrijden op 19 en 20 januari live uit.

Burnley laat manager Owen Coyle gaan. De Schot, die de ploeg vorige zomer na 33 jaar afwezigheid terug naar eerste klasse loodste en voor één seizoen bijtekende, wilde per direct aan de slag bij buur Bolton Wanderers, waar Gary Megson aan de deur werd gezet. Assistent Steve Davis krijgt (tijdelijk) de club in handen. Leuk detail: het was de voorzitter van Bolton die Burnley Coyle aanraadde toen die op zoek waren naar een manager en hij Megson verkoos boven Coyle.

Het was voorspelbaar na een pak transfers: voor het boekjaar 2008/09 liet Man. City officieel een tekort van 103,6 miljoen euro noteren. In die cijfers zijn nog niet eens de investeringen van vorige zomer ( Tévez, Adebayor, Touré) opgenomen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier