Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Niet elke trouwe assistent is een goede hoofdcoach.

De Premier League blijft slachtoffers eisen onder de managers. Na José Mourinho, Martin Jol en Sammy Lee werd vorige week een vierde man doorgestuurd : ChrisHutchings is niet langer de sportieve baas van Wigan Athletic. Hij boette voor de slechte resultaten van zijn ploeg.

Dat Hutchings de deur werd gewezen, is geen verrassing voor de voetbalwatchers. Wigan streed vorig seizoen tot de laatste minuut van de laatste wedstrijd om het behoud. Die strijd kostte zo veel inspanningen dat manager PaulJewell er na zes jaar de brui aan gaf. Jewell had het weliswaar naar zijn zin bij Wigan, maar wilde even geen druk meer. Hij had van de ploeg uit groot-Manchester een degelijke eersteklasser gemaakt, geholpen door het geld van zijn rijke voorzitter die fortuin maakte in de branche van sportwinkels. In mei had hij er genoeg van. Tijd voor een break vond Jewell, die vorige week in Dubai zat toen hij vernam dat zijn naam weer met zijn oude functie in verband werd gebracht. Met de opvolging was het geen succes geworden. Jewell reageerde verrast op het bericht, maar sloot niet direct de deur : het begon toch, zo vertelde hij, langzaam te kriebelen.

Zijn opvolger was veel te snel aangesteld, vonden waarnemers. Amper twee uur nadat Jewell de voetbalwereld verraste met zijn retraite, presenteerde voorzitter Dave Whelan al zijn opvolger : Chris Hutchings. Zes jaar lang trouw de luitenant van Jewell en dus een keuze voor continuïteit. Dat Hutchings eerder al een keer door de mand was gevallen toen hij bij Bradford in 2000 zijn baas Jewell opvolgde en daar na vijf maanden werd ontslagen omdat hij maar één van zijn twaalf wedstrijden kon winnen, telde niet mee. Tot vorige week, toen Wigan na een opeenvolging van slechte resultaten (acht punten uit opnieuw twaalf wedstrijden en vooral nul punten uit de laatste zes matchen) op een van de drie degradatieplaatsen terechtkwam. Whelan, een ex-speler van de Blackburn Rovers, laat zijn managers vrij onafhankelijk werken, maar had toch genoeg voeling met de spelersgroep om te merken dat het tijd was voor een ommezwaai.

De nationale ploeg moet het in de oefeninterland van vrijdag in en tegen Oostenrijk en in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië stellen zonder John Terry. Die is out met een knieletsel. Ook man in vorm Wayne Rooney haakte af met een enkelblessure. Wel in de kern is David Beckham, die fit genoeg is volgens bondscoach Steve McClaren. De trainer reisde speciaal naar Californië om dat te verifiëren. Engeland moet volgend weekend wel bang afwachten. Als Kroatië niet verliest van Macedonië en Rusland wint in Israël, heeft de slotmatch geen belang meer.

De Serviër Nemanja Vidic (26), die in januari 2006 van Spartak Moskou naar Manchester United verhuisde en bijzonder sterk presteerde in de verdediging, werd beloond met een contractverlenging tot 2012.

Dimitar Berbatov (26, Tottenham) is de speculatie rond zijn persoontje beu. De Bulgaarse spits, die onder Martin Jol op een conflict afstevende en vorige zomer door Manchester United gegeerd was, kondigde op de clubwebsite aan dat hij zeker blijft.

Liverpool zag dinsdag zijn plannen voor het nieuwe Stanley Park goedgekeurd door de lokale overheid. Het stadion zal 60.000 plaatsen tellen, 15.000 meer dan Anfield Road kan herbergen, en heeft uitbreidingsmogelijkheden tot 75.000 plaatsen. Streefdatum voor het einde is 2011. Kostprijs : ruim 600 miljoen euro.

Spits Andy Johnson (26) verlengde zijn contract bij Everton met vijf jaar.

Andrew Mackenzie, gewezen financieel directeur van Derby County, wordt verdacht van financiële fraude ten tijde van een overname van de club vier jaar geleden. De zaak komt deze maand een eerste keer voor de rechtbank.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier