Valencia is de fiere leider.

Valencia moest als gevolg van zijn precaire financiële toestand vedetten als David Villa en David Silva laten vertrekken. Het was dan ook uitkijken hoe de ploeg die aderlating zou verteren, maar het competitiebegin was met 13 op 15 een voltreffer. Valencia liet enkel punten liggen tegen Atlético Madrid. Het voert dan ook fier de rangschikking aan en ging in de Champions League met een 0-4 zege bij Bursaspor gewoon op zijn elan door.

Het cliché dat het vertrek van sommige vedetten andere spelers kan “bevrijden” lijkt ook in dit geval te kloppen, want rechterflankaanvaller Joaquín en spelverdeler Juan Mata, die ten onrechte ook aan Barcelona werd gelinkt, staan momenteel allebei in het Spaanse type-elftal van het seizoen van het weekblad Don Balón. “Dat betekent niet dat we euforisch mogen worden”, waarschuwt Mata. “Het is natuurlijk positief dat we zo sterk begonnen zijn, maar daarvoor kopen we nog niets.”

Ondertussen slagen Roberto Soldado, die vorig seizoen zestien keer scoorde voor Getafe, en de van Mallorca overgenomen Bask Aritz Aduriz er vooraan in om regelmatig te scoren en zo Villa te doen vergeten. Achterin verloor Valencia de ervaren Carlos Marchena aan Villarreal, maar desondanks geeft het team heel weinig kansen weg. Op het veld van Gijón kregen de sterkhouders Joaquín, David Albelda en Miguel vorige zaterdag rust met het oog op het Champions Leagueduel van gisteren tegen Manchester United. Toch won Valencia in Gijón met 0-2 dankzij goals van Soldado en Topal. “Winnen op Gijón is altijd moeilijk”, verklaarde coach Unai Emery. “Je weet hier vooraf dat je de mouwen zal moeten opstropen om aan de druk te weerstaan. We hebben zeker geen perfecte wedstrijd gespeeld. Qua balbezit moeten we bijvoorbeeld veel beter kunnen en ook de omschakeling moet nog veel efficiënter worden. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we de drie punten mee naar huis nemen.”

José Mourinho liet zijn ongenoegen blijken over de grasmat in het Santiago Bernabéustadion. “Het is moeilijk voetballen op een knollenveld.” Hij kreeg meteen gehoor, want het bestuur liet een nieuwe grasmat installeren, die op 3 oktober in gebruik zal worden genomen voor de wedstrijd tegen Deportivo.

Iker Casillas vroeg als aanvoerder aan Mourinho om de trainingen een uurtje later te laten beginnen, zodat de spelers die al kinderen hebben, die eerst naar school kunnen brengen. De Portugese coach had daar echter geen oren naar. Ook het verzoek om de afzonderingen te schrappen, wuifde hij weg.

Tomas Ujfalusi, die met een zware tackle Lionel Messiblesseerde, kreeg daarvoor een schorsing opgelegd van twee wedstrijden. Hij ging zich ook verontschuldigen bij Messi en de Argentijn aanvaardde zijn excuses.

David Villa (28) kreeg in de met 1-3 gewonnen wedstrijd op het veld van Bilbao in de 86e minuut een rode kaart.

FC Sevilla ontsloeg zijn coach Antonio Álvarez als gevolg van de zwakke seizoenstart. Gregorio Monzano, vorig seizoen nog bij Mallorca, wordt zijn opvolger.

Levante, het team dat tot nu toe het meeste goals te slikken kreeg in de competitie, slaagde erin om tegen Real Madrid de nul te houden.

Michel, de trainer van Getafe, beleefde een bijzonder weekend. Zijn ploeg nam het immers op tegen Santander, het team waarin zijn zoon Adrian speelt.

Enzo Zidane, de oudste zoon van Zinédine Zidane, wordt opgeroepen voor de Spaanse nationale jeugdelftallen.

Rayo Vallecano behaalde zijn eerste zege in de Champions League: het won met 3-0 van Valur Reykjavik … weliswaar in het vrouwenvoetbal.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier