Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Het is ook een mentale kwestie’

Dat het ene seizoen het andere niet is, moet je ze bij STVV niet wijsmaken. Zweefde de ploeg vorig seizoen nog euforisch door de competitie, met een vierde plaats na afloop van play-off 1, dan is het dit jaar kommer en kwel op Stayen. Na vier nederlagen op rij wenkt een lange degradatiestrijd, want afgelopen zaterdag ging na een goeie start ook de wedstrijd tegen Westerlo verloren.

Vincent Euvrard: ” Shit happens, maar de laatste tijd is het alleen maar shit. Het is gewoon klote. Ik denk niet dat de handschoenen van Sven Van Der Jeugt vuil waren na de match, maar je verliest wel door twee stomme tegendoelpunten.”

De twee volgende tegenstanders heten Eupen en Charleroi. Dat worden cruciale wedstrijden.

“Dat is duidelijk, ja. Als je van Westerlo had gewonnen, kreeg je iets meer ademruimte, maar nu wordt het erop of eronder. Zes op zes en we zijn uit de zorgen. Eventjes.”

Is er een gebrek aan kwaliteit?

“Ik weiger dat te geloven. We hebben wedstrijden gehad waarin we die kwaliteit wél toonden. Standard, Lierse, in Mechelen. Matchen waarin we punten pakten. Maar we hebben ook al wedstrijden gehad waarin het volledig wegviel.”

Je verspilt heel veel energie in het achter de bal hollen en dat lijkt langzaam dodelijk.

“Dat klopt deels. We hebben meer rust aan de bal nodig. Maar het is ook een mentale kwestie. Als we vorig seizoen een goal slikten, zegden we: jongens kom op, het geeft niet, we duwen er wel eentje binnen. Dat is nu weg. Zodra je een doelpunt slikt, valt het vertrouwen weg. Omdat we zo weinig slagkrachtig zijn om tegenstanders pijn te doen. Je voelt die twijfel.”

Is de huidige malaise vergelijkbaar met de 0 op 21 vorig seizoen?

“Totaal niet. Toen had je niet de druk van onderin te staan. We hadden eerder 17 op 21 gepakt en stonden op een veilige plaats. Die nul was ook een tik, maar elke wedstrijd probeerde je gewoon de boel om te buigen. Het diepste dat we toen zakten was naar de negende of tiende plek in de rangschikking. Nu weet je dat je bij een volgend verlies dik in de miserie komt.”

In het offensieve compartiment heb je veel kwaliteit verloren tijdens de transferperiode, voorlopig wil het daar niet lukken.

“Neen. Ik kan nu met de vinger gaan wijzen, maar dat moet je binnen de groep doen, niet in de krant. We probeerden het tegen Westerlo met IbrahimaSidibe in steun van Hervé Onana, met twee verkapte spitsen en wat aanvoer vanaf de rechterflank. Alleen mag het niet de bedoeling zijn dat Sidibe naar de flank wordt gedreven, want dan doe je afbreuk aan zijn kwaliteiten. We moeten gewoon verder alles proberen, hoe zwaar en lastig het ook gaat zijn.”

PETER T’KINT

‘We hebben meer rust aan de bal nodig.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier