Heb jij ooit een hoelahoep gehad? “Ja, een blauw-witte. Gekregen van een tante. Maar dat ding is vrijwel direct naar de zolder gevlogen. Na twee keer draaien viel hij altijd op de grond. Ik heb die swingbeweging niet echt in mijn lijf.”

Naar wie ben je genoemd?

“Ik ben geboren in 1984. Toen was er een EK in Frankrijk, waar Enzo Scifo ( die eigenlijk Vincenzo heet, nvdr) meedeed bij de Belgen. Ik denk dat mijn ouders daardoor geïnspireerd raakten.”

Wat is de leukste bijnaam die in jouw klas ooit gebruikt is voor een leraar of lerares?

“De Vieze Tang. Ze gaf fysica. Die kwam altijd binnen met een gezicht waarop je zo kon lezen dat ze de kleinste misstap weer streng zou bestraffen. Ook ik ben bij haar nog moeten nablijven om stukken van de cursus over te pennen. Ik had een van de gaskraantjes opengedraaid, omdat ik eens wou testen of die wel werkten. Dat deden ze.”

Had je vroeger badspeelgoed?

“Ik liet meestal wel mijn rood-witte stoomboot in het water glijden. Als je daar eerst aan trok, ging die vanzelf vooruit. Geweldig amusant. En ik had ook zo’n geel eendje. Dat maakte lawaai als je erop duwde.”

Met welke buis durfde je amper naar huis?

“Ik haalde op een examen Frans eens 35 procent. Toen zat ik met een ei in mijn broek.”

Raakte jij je voetballen vroeger dikwijls kwijt?

“Als die in de tuin van de buurman vlogen, kreeg ik ze meestal niet terug. Op een dag kwamen mijn vrienden en ik op het idee om weerwraak te nemen door eens een stuk uit zijn haag te knippen. Toen is de relatie helemaal verzuurd.”

Je was tot vorig seizoen ruitenwasser. Verklap ons dé truc om geen strepen te maken.

“Je moet eerst de ruit zemen, dan met een nat doekje de boordjes doen, daarna aftrekken in een vloeiende beweging en op het einde met een droog doekje nog eens over de randjes gaan.

“Ik vond dat wel tof, van een vuile ruit een propere maken. Eenmaal je het onder de knie hebt, is het gemakkelijk.

“Ik geraakte via een kennis van mijn ouders aan die job. Ik had tijd, want bij Kortrijk trainden we alleen ’s avonds. Met mijn baas sprak ik wel af dat ik nooit hoger moest gaan dan een eerste verdieping, omdat ik als voetballer liever niet van die ladder wilde stuiken.”

Heb je ooit door een ruit iets gezien wat je toch bijna uit evenwicht bracht?

“Op een donderdagnamiddag kroop eens een vrouw onder haar zonnebank toen ik toevallig haar ruit waste.”

Toevallig?

“Juist. Ze droeg enkel een slipje. Ik denk niet dat ze mij gezien heeft.

“De volgende keer heb ik ervoor gezorgd dat ik weer naar daar kon, maar toen was het noppes.”

Welke Belgische sportvrouw had daar voor jouw part mogen liggen?

Kim Gevaert. Ze heeft een mooi lichaam om een sprintster te zijn. En ook dat lieve hoofdje is best te genieten.”

Welk gezelschapsspel haal je graag eens boven?

“Yahtzee of Monopoly. Maar ik ben eigenlijk meer een tv-kijker. En ik speel ook graag Fifa met de Playstation, tegen Nicolas Gezelle of Brecht Verbrugghe. Ik met Liverpool, Brecht met Chelsea en Nicolas met Barcelona. Ik ben altijd de underdog. Zij oefenen meer.”

Heb je ooit een food fight gehouden?

“Op school in Meulebeke was ik daar wel een van de meest bedrijvige leerlingen in, ja. Doperwtjes waren daar enorm geschikt voor. Fantastisch weg te katapulteren met een lepel. En als die op waren, was het de beurt aan de worteltjes of de aardappeltjes.”

Een vakantieliefde duurt gemiddeld een tot twee weken, wees een onderzoek uit. Kan jij dat beamen?

“Ik heb daar niet echt ervaring mee. Wel zat ik rond mijn elfde eens met mijn neef in Wenduine, waar ik tot achter mijn oren verliefd werd op een Duitse. Een schoon kind. We zijn haar gevolgd tot aan haar camping. De dag nadien stonden we daar weer. En dan weer. Maar we raakten niet verder dan eens dwaasweg zwaaien. Mijn Duits is vergelijkbaar met mijn Frans.”

Met wie speelde je vroeger doktertje?

Stefanie was mijn lievelingspatiënte, het buurmeisje. Maar we waren met nogal veel dokters in onze straat.” S

KRISTOF DE RYCK