Marseille verving Alain Perrin door José Anigo.

Dat Marseille uiteindelijk coach Alain Perrin bedankte voor bewezen diensten, zal niemand verbazen. De voormalige coach van Troyes was aan het einde van zijn Latijn. Hij lag niet alleen met de spelers overhoop, ook de clubleiding toonde zich allerminst opgetogen over het feit dat de resultaten de jongste maanden alsmaar bergaf gingen. En hij nam daarvoor nooit zijn verantwoordelijkheid op. Hij verklaarde zo vaak : “Ik deed het goed, maar de spelers verloren”, dat die uitspraak zowat zijn handelsmerk was geworden. De rozen waren altijd voor hem, de doornen altijd voor zijn spelers. Dat leidde tot diverse incidenten, onder meer met doelman Vedran Runje. Het huis stond in Marseille zo vaak in brand, dat het haast niet anders kon of Alain Perrin zou zich eens de vingers schroeien.

José Anigo, die nu als opvolger de teugels in handen neemt, kent het reilen en zeilen bij de club uit de havenstad. Hij speelde er van 1976 tot 1987 en trad aan in 87 eersteklassewedstrijden. Als Marseillees pur sang maakte hij de terugval naar tweede klasse mee en bewerkstelligde hij mee de promotie vooraleer Bernard Tapie een eerste keer bij de club neerstreek. In 2001/02 was hij al eens als hoofdcoach aan de slag nadat Tomislav Ivic het voor bekeken hield. Twee draws en twee nederlagen later eiste Tapie dat hij zijn vijfmansverdediging zou opgeven en kiezen voor een offensiever systeem. Maar Anigo was zo verontwaardigd over die bemoeienissen dat hij besliste om opnieuw met de jeugd te gaan werken.

Anigo moet nu proberen de club van zijn hart naar nieuwe hoogtepunten te leiden in het besef dat OM niet langer in staat is om grote vedetten binnen te halen. Die zijn ook voor een club met de nochtans fanatieke aanhang van Marseille te duur geworden, zodat het accent noodgedwongen weer zal verschuiven naar de eigen jeugd. En precies dat kan in het voordeel van de nieuwe hoofdcoach uitdraaien want niemand kent beter de talenten en de gebreken van de jeugdspelers dan hij. (PB)

PATRICE LOKO tekende een contract voor zes maanden bij Ajaccio. ALEX DUPONT vervangt Francis Smerecki als coach van tweedeklasser Laval. GIOVANNE ELBER heeft een scheurtje in de bil en moet een maand langs de kant blijven. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 15 goals ; 2. Manchev (Rijsel) 12 goals ; 3. Giuly (Monaco), Drogba (Marseille) 11 ; 5. Santos (Sochaux) 10 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier