Anderhalve week voor de stadsderby tussen Club en Cercle Brugge bekampten vier spelers mekaar in de nieuwste versie van de gametopper FIFA 09 van EA Sports. ‘Dit is een heel realistisch spel.’

Terwijl de spelconsoles aan de rand van het speelveld van het Jan Breydelstadion worden geplaatst, schuiven enkele geblesseerde en revaliderende spelers van de beloftekern van Club Brugge aan. Het deert hen weinig dat hun ploeggenoten zich buiten volop in het zweet werken bij coach Nicky Keirsmaekers. Vol interesse vragen ze naar het hoe en waarom van de installatie, om even later al snel even de FIFA 09 te testen.

De afspraak voor het duel tussen Frederik BoiThomas Buffel (Cercle) en BrechtCapon-Gertjan De Mets (Club) is pas gepland op het middaguur, maar een kwartier voor aanvang komen de youngsters uit de selectie van Jacky Mathijssen al aandraven. “We mogen al eens oefenen, zeker”, vraagt De Mets ongeduldig. “Kwestie van de juiste tactiek te kunnen gebruiken.”

Een goede twintig minuten later komen Boi en Buffel de spelerstunnel uit. Veel bijkomende uitleg is niet nodig voor Boi. “De eerste keer dat je iets doet, is altijd de beste”, grapt de rechterverdediger. En dan tot Buffel: “Thomas, hou de eer van je club hoog, hé. Want het wordt hier een derby op het scherp van de snee.”

Een scheidsrechter moet niet bepalen welke duo’s worden gevormd. Boi beslist het duel aan te gaan met De Mets, Buffel wordt in een duel over tweemaal vijf minuten gekoppeld aan Capon. De stemmen van de Nederlandse tv-commentator Evert Ter Napel en analist Youri Mulder begeleiden het spelletje, maar hun deskundige commentaar krijgt weinig aandacht. De vier spelers gaan volledig op in het spel, wat gepaard gaat met luidruchtige op- en aanmerkingen. Vooral Boi laat zich verbaal gelden. “Zeg ventje, ga je nog vooruit spelen? Dat is hier antivoetbal!”, roept hij.

De eerste zucht komt van Buffel, die door een owngoal van aanvoerder Denis Viane op achterstand komt tegen Capon. Wanneer aan de andere kant Joseph Akpala scoort voor De Mets, wordt het plots stil bij Boi. Maar al even snel reageert het jeugdproduct van Cercle. De gelijkmaker volgt, maar “geen idee wie het doelpunt maakt.” Seconden later begaat Philippe Clement, bestuurd door De Mets, een zware fout in de zestien meter en wordt uitgesloten. De bijhorende penalty – “Licht, ik moet het toegeven”, bekent Boi – wordt binnengetrapt door Tom De Sutter. Met tien tegen elf wordt het Club Brugge van De Mets een prooi voor het Cercle van Boi. “Allez, we gaan nog eens een countertje lanceren”, probeert Boi zijn tegenstander uit de concentratie te halen. ” Wesley Sonck zit er wat door, zo alleen voorin. Er dreigt een afstraffing”, reageert De Mets. Zijn woorden worden bewaarheid, want Boi wint met 1-5. “Dit is een heel realistisch spel. Mo vent toch, Buffel wordt uitgeroepen tot man van de match. Schitterend!” De Mets denkt al aan de gevolgen van zijn nederlaag. “Ik zal het mogen horen.” Boi, in een poging hem te troosten: “Je hebt geluk dat je niet speelde tegen Stijn De Smet, want die is echt bère goe.”

Opvallend stil blijft het aan de andere spelconsole, waar Capon en Buffel virtueel voetballen. Een wissel (De Smet voor Iach-tchouk) brengt niet het gewenste effect voor de Rode Duivel, want de 1-0-tussenstand wordt ook het eindresultaat. “Ik raakte gewoon niet door die verdediging”, sakkert hij.

Het duel is gespeeld, tijd voor een analyse van het nieuwe FIFA 09-game, die op de markt wordt gebracht door EA Sports. Een absolute topper, als je weet dat er van de vorige editie wereldwijd maar liefst negen miljoen exemplaren over de toonbank gingen. De verwachting is dat deze spelversie dit jaar het best verkochte voetbalgerelateerde product wordt in België. Vijfenveertig procent van de gamers is ouder dan 34 jaar.

“Ik behoor alleszins niet tot de fanatiekelingen”, lacht Buffel. “De training is soms nog niet gedaan of Tom De Sutter en Stijn De Smet spurten naar het spelershome, waar ze die games kunnen spelen. Ik ben daar ook mee opgegroeid, maar speel het slechts zelden. Maar ik vind het wel leuk om tegen iemand anders uit te komen. Het bevordert de competitiegeest, hé, en gaat ook gepaard met een pak emoties. De onderlinge spanning druipt ervan af. Wat me vooral opvalt, is dat alles heel realiteitsgetrouw wordt weergegeven. Dat maakt dit spel zo aantrekkelijk. Maar ik merkte dat het niet zo gemakkelijk is om te scoren. ( grijnst) Op de computer, niet op het veld.”

Ploeggenoot Boi kent het geheim van zijn winst. “Dit is puur een kwestie van oefening en handig zijn met de knopjes”, beweert hij. “Nog maar sinds een paar maanden ben ik ermee weg. Het zorgt voor extra hilariteit onder de spelers. Ik jen nogal graag de anderen. Mijn achterstand op de echte freaks haal ik stilaan in. Er bestaan bijvoorbeeld heel specifieke manieren om te verdedigen. Maar die trucjes, die geef ik niet prijs.”

De Mets laat weten dat de spelersgroep van Club Brugge uitkijkt naar de aanschaf van een spelcomputer. ” Ronald Vargas, Daniel Chavez, Nabil Dirar, Laurent Ciman en Joseph Akpala zijn daar nogal fervent in”, verklaart de verdediger. “Ik ben aangenaam verrast door de goede graphics. Echt veel gamen doe ik niet, alleen als ik niet weet wat gedaan. Soms eens een namiddagje met mijn vrienden, maar ook wel eens wanneer we op afzondering trekken. De ouderen kaarten, de jongeren gamen. Puur amusement, een plezante bezigheid. Dan haal ik het meestal van Brecht.”

Capon heeft er geen moeite mee. “Hij zoekt meestal een tegenstander die hij aankan. Dan ben ik met plezier het slachtoffer”, zegt de spits.” ( grijnst) Met het biljarten ben ik toch beter. Ik ben niet zo bezeten van dat bakske.” S

door frédéric vanheulebeelden: jonas hamers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier