Ook al behoort hij qua look tot dezelfde familie als de Playstation Portable, toch doet de Playstation Vita zijn voorganger al snel vergeten. De sterke graphics, het dubbele touchscreen en het feit dat hij extreem goed in de hand ligt, zijn daar niet vreemd aan.

Twee touchscreens: twee keer zoveel plezier? Dat moet alvast de redenering van Sony Computer Entertainment geweest zijn. Daarom pakken ze ook voor het eerst uit met een portable Playstation met twee touchscreens. Dit scherm is niet alleen een stuk reactiever dan dat van de Nintendo 3DS, de Playstation VitaPSV voor de kenners – het is ook uitgerust met een touchscreen op de achterzijde, met de vingertoppen te bedienen.

Bij Little Deviant kun je met behulp van de ‘gevoelige achterzijde’ de morfologie van de ondergrond veranderen: je laat het terrein als het ware een golfbeweging maken om zo de bal in de juiste richting te bewegen. Jammer genoeg wordt die troef bij de andere games – niet dat er al zo veel beschikbaar zijn op de PSV – onvoldoende uitgespeeld. De grafische troeven worden dan weer allemaal op tafel gelegd bij een game zoals Uncharted Golden Abyss. Zonder in detail te treden kunnen we met de hand op het hart stellen dat de PSV elke smartphone en tablet volledig overtroeft op vlak van graphics.

Sony voorzag de nieuwe PSV niet alleen van een fenomenale grafische vormgeving maar ook van een gps, wifi, 3G, fotocamera en webcam. Kwestie van wat tegengewicht te bieden aan de videogames die je op de iOS- en Androidsmartphones kunt spelen. De PSV heeft een XXL-scherm dat van onder eender welke hoek goed zichtbaar is en ook de levensduur van de batterij en de werking van de joysticks zijn van het allerhoogste niveau. Om helemaal van de perfectie te kunnen spreken, ontbreekt het de PSV aan luidsprekers die even goed zijn als die van de 3DS. Ook het feit dat je wel heel goed moet zien hoe en waar je het spelletje in de PSV moet stoppen, behoort tot de weinige minpunten van de nieuwste creatie van Sony. Surfen op het web lukt doorgaans vrij aardig, al zijn er wel wat probleempjes met de browser te melden. Youtubefilmpjes afspelen lukt niet, wegens geen Flashplayer, maar ook andere webpagina’s, zoals Facebook, lopen vaak vast. Minpuntjes die ze bij Sony in de volgende versie van de PSV ongetwijfeld zullen wegwerken.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier