Twaalf uur toont de zonnewijzer van Praags bekendste uurwerk als VladimirBorovicka enigszins gelaten plaatsneemt op een van de zonnige terrassen in het stadscentrum. Zopas is de ooit voor Austria Wenen voetballende Tsjech ontslagen als trainer van Bohemians. Voordien was hij ook als assistent-trainer aan de club verbonden en zag hij Martin Kolar van de junioren naar het eerste elftal van Bohemians Praag komen.

Vladimir Borovicka : “Van in het begin was duidelijk dat hij een groot talent was. In de laatste vier jaar konden we telkens een goeie speler uit de junioren halen, maar zo’n talent als hij is zeldzaam. Hij heeft alles in één : beweeglijk, snel, goed aan de bal en goed in de kop. Dan weet je dat je met een goede speler te doen hebt. Toen ik op een gegeven moment met ZdenekNehoda, zijn manager, sprak, zeiden we tegen elkaar dat er een hele goeie voetballer bij ons liep. We wisten meteen over wie we het hadden. We vreesden voor problemen met de uithouding, maar ook daar liep hij altijd voorop. Zelfs als we aerobic of krachtoefeningen deden, was hij am Spitzen der Mannschaft. Iedereen zag meteen dat hij de ploeg iets kon bijbrengen en daarom aanvaardden ze hem ook.

“Dat hij bij Anderlecht op termijn wat problemen kan kennen om het niveau te blijven volgen, is normaal. De stap van de junioren naar onze eerste ploeg was al groot, maar hij kende absoluut geen zenuwen. Hij speelde zoals hij trainde, heel ontspannen. Iedereen op de tribune kon zien dat hij een groot talent was, wat hij met zijn linker kan, valt meteen op. Wij speelden 4-4-2 met hem op links. Als de tegenstander bal op de rechterkant had en er moest meegeschoven worden, had hij dat meteen onder de knie. Links in een 3-5-2 moet hij ook kunnen, denk ik, want hij is snel en conditioneel goed. Hij kan die flank aflopen en hij heeft de vinnigheid om in pressievoetbal overeind te blijven. Alleen moet hij bij duels en kopballen nog meer kracht krijgen. Maar dat zal binnen een jaar of twee wel opgelost raken.

“Tien jaar geleden zag ik tijdens een scoutingopdracht Jarni aan het werk met Hajduk Split. Toen ik Martin zag spelen, moest ik aan die wedstrijd terug denken. Ik dacht : verrek, dat is zijn jongere broer. Hij had ook dat dynamische in zijn spel, kon iedereen passeren als hij wou. Ik kan, als ik hen vergelijk op hun achttiende, zeggen dat Martin een betere voetballer is dan Nedved, met wie ik in Sparta Praag heb gewerkt. Maar Nedved heeft zeer veel moeite gedaan. Nedved wou almaar trainen. Trainen, trainen, trainen. Martin traint ook goed, maar is toch een ander type, hij heeft niet die kracht. Maar hij zal, zoals ik hem ken, niet opgeven en blijven vechten voor een plaats, want qua mentaliteit is hij oké. Daarom, vermoed ik, zal hij zich zó inzetten dat hij – als hij weer in de ploeg raakt – er nadien nooit meer uitraakt.

“Aan zijn taal zal hij wel moeten werken. Want belangrijk voor hem is dat wie achter hem staat hem voortdurend coacht. Dus dat hij de taal nog niet voldoende spreekt, dat zou een probleem kunnen zijn. Want hij is heel offensief ingesteld en als hij terug moet komen, moet je wel eens tegen hem roepen waar hij moet gaan staan. Daarom is linksmidden ook zijn beste plaats, hoewel hij ook linksachter moet kunnen spelen of linkerspits in een driespitsensysteem. Doelpunten heeft hij ook hier niet veel gemaakt, maar er wel veel voorbereid omdat hij een goeie voorzet heeft : afgemeten en met effect getrapt, weg van het doel. Zo kan hij ook vrije trappen nemen. Dus die goals, dat zal nog wel komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier