Rijsel had de week daarvoor al het zwaarste gedeelte van de klus opgeknapt door landskampioen Lyon met 4-0 te verslaan en zo de enige club te worden die er dit seizoen in slaagde twee keer tegen het team van voorzitter Jean-Michel Aulas te winnen. De fans van Rijsel mogen alvast een dikke kaars branden voor trainer Claude Puel. Voor het tweede seizoen op rij slaagde hij er immers in het Noord-Franse team naar de Champions League te loodsen. Zonder noemenswaardige versterkingen legde Rijsel een vrij behoorlijk parcours af. Jongeren zoals Jean II Makoun, Mathieu Bodmer en Nicolas Fauvergue maakten gebruik van de ervaring die ze eerder in het seizoen in de Champions League opdeden om op een fraaie manier op hun elan door te gaan. Op de laatste speeldag was een gelijk spel op het veld van Rennes genoeg om Europees voetbal te halen. Die draw kwam ook op het bord, dankzij een late goal van Bodmer. Rijsel valt in de eerste plaats op door zijn collectieve sterkte, maar toch mag ook het bijzonder sterke seizoenseinde van Peter Odemwingie worden onderstreept. De Nigeriaan, die vroeger actief was bij La Louvière, verdrong immers Matt Moussilou, nochtans de topscorer van vorig seizoen, naar de bank en eindigde met 14 treffers tweede in de Franse topschuttersstand achter de onvermijdelijke Portugees van PSG, Pedro Miguel Pauleta.

Het bestuur doet er nu alles aan om trainer Puel te overtuigen dat hij zijn verblijf moet verlengen. De coach, die onder andere het hof wordt gemaakt door zijn vroegere club Monaco, blijft echter behoorlijk vaag over zijn toekomst. Voor Lens was het veroveren van een Europees ticket op de laatste speeldag een stuk moeilijker. Maar omdat zowel Rennes (2-2 tegen Rijsel) als Marseille (1-1 bij Bordeaux) niet verder kwamen dan een gelijkspel, pakten de sang et or op de valreep de vierde plaats, waardoor ze mogen deelnemen aan de UEFA-cup. De jongens van coach Francis Gillot, die overigens voor een jaar bijtekende, stonden bij de winterstop nog tweede, maar kenden daarna een enorme inzinking. Maar op het einde van het seizoen speelden ze weer begeesterend voetbal. Het was een goal van Aruna Dindane die tegen Nantes voor de 2-1 zorgde en het hele stadion in vervoering bracht. Lens deed in ieder geval opnieuw zijn imago van aanvallend ingestelde ploeg alle eer aan. Gillot bouwde zijn team rond Olivier Thomert en Daniel Cousin, twee spelers van wie vorige zomer werd gezegd dat ze zouden vertrekken maar die kunnen terugblikken op een uitstekend seizoen. Cousin eindigde zelfs vierde in de topscorersrangschikking. Het was geleden van het seizoen 2001-2002, toen Lens tweede werd, dat het nog zo hoog eindigde in de rangschikking.

Raymond Domenech maakte zijn lijst met 23 spelers bekend voor het WK in Duitsland. Daarbij zaten toch enkele verrassingen. Zo zijn Pascal Chimbonda(Wigan) en Franck Ribéry (Marseille), die nooit eerder werden opgeroepen, nu van de partij, terwijl vedetten zoals Johan Micoud, Nicolas Anelka, Robert Pirèsen Ludovic Giulyin juni het WK voor hun televisiescherm mogen volgen. Domenech bevestigde ook dat hij in principe met Fabien Barthezals eerste doelman wil spelen.

Lorient promoveert samen met Valenciennes en Sedan naar de hoogste klasse.

Kevin Mirallas, de achttienjarige Belgische aanvaller van Rijsel, tekende bij de Noord-Franse club voor drie jaar bij.

Metz koos voor Francis De Taddeoom Joël Mullerop te volgen als trainer

Fabien Barthez speelde zijn laatste wedstrijd voor Marseille. Het staat vast dat hij na het WK ofwel ergens anders aan de slag gaat, ofwel definitief zijn schoenen aan de haak hangt.

Serge Romano, de trainer van Sedan, verlengde zijn contract. Ondanks de promotie naar eerste klasse had dit heel wat voeten in de aarde, want niet iedereen bij de club wilde met hem doorgaan.

Alexander Frei kondigde aan dat hij overstapt van Rennes naar Dortmund.

Sochaux is op zoek naar een nieuwe trainer. Voorzitter Jean-Claude Plessis had alvast al een gesprek met Alain Perrin, de vroegere coach van Marseille en Portsmouth.

Hatem Ben Arfa, de negentienjarige middenvelder van Lyon, sloeg een aanbod van de Tunesische voetbalbond af om met dat land naar het WK te gaan. Dat betekent dat hij zijn opleiding bij de Franse beloften wil voortzetten.

SV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier