Nick Nuyens is klaar voor seizoensopener.

De beste winter sinds jaren heeft Nick Nuyens achter de rug, zo stelt de Rabobankrenner zelf. “Alleen maar heel positieve geluiden ving ik van hem op”, beaamt zijn Nederlandse ploegleider Erik Dekker, die dan ook hoopvol gestemd is voor de Omloop Het Nieuwsblad van komende zaterdag. “Zijn vijfde plaats in de lastige openingsrit van de Ronde van de Algarve bevestigde al het goede van de afgelopen maanden.”

Nuyens won vijf jaar geleden de Omloop. Hij maakte ook deel uit van het kwartet Rabobankrenners dat vorig jaar op spectaculaire wijze de finale op gang schoot. “We vonden Nick toen opvallend goed”, stelt Dekker. “Zijn voorbereiding was nochtans verre van optimaal verlopen. Hij keerde uit Qatar terug voor de geboorte van zijn zoontje en werd ziek in de Ruta del Sol. Dat bleef deze keer allemaal achterwege.”

Dekker vindt dat Nuyens vorig jaar pas in de Amstel Gold Race het uiterste uit zichzelf haalde. “Dat was twee weken te laat”, verklaart hij. “In de Ronde van Vlaanderen was hij net niet goed genoeg. Nick hoeft niet bang te zijn om vroeg in vorm te komen. Hij is opmerkelijk beter dan vorig jaar op dit tijdstip.”

Toch verwacht Dekker niet dat Rabobank in de Omloop opnieuw zo dominant zal zijn als twaalf maanden geleden. “Je kunt beter met één renner de koers winnen dan collectief te domineren en naast de prijzen te vallen. Behalve Nuyens waren al onze jongens voor de aprilklassiekers vorig seizoen te vroeg in vorm. Deze winter hebben ze veel minder op explosiviteit getraind en meer basistrainingen ingepland. Ik verwacht Rabobank pas na Milaan-Sanremo op zijn best.”

Bovendien moet Nuyens het zaterdag rooien zonder Sebastian Langeveld, wiens voorbereiding door een knieblessure in de war werd gestuurd. Ook zonder Juan Antonio Flecha, die nu zijn brood verdient bij Team Sky. “Daarvoor kregen we natuurlijk wel Lars Boom in de plaats”, merkt Dekker op. “Hij zal met Nuyens in de Omloop onze belangrijkste renner zijn. Je zult me niet horen beweren dat Lars zaterdag níét kan winnen. Van Lars durf ik alleen te zeggen dat hij de Ronde van Frankrijk niet zal winnen. Daar houdt het ook op.”

Door het vertrek van Flecha wordt Nuyens, die in mei dertig wordt, bij Rabobank meer dan ooit in de leidersrol geduwd. “Dat betekent helemaal niet dat wij eisen dat hij een klassieker wint”, zegt Dekker. “Onze ploeg heeft nog altijd geen Tom Boonen of Filippo Pozzato, die het in een sprint kan afmaken. Dat maakt het moeilijk om te winnen. Maar moeilijk gaat ook.

“Wel verwachten we dat Nick meer voor zichzelf opkomt en meer zelfvertrouwen heeft. Kijk, aan de vooravond van de Omloop mag een renner twijfels hebben. Gezonde twijfels moeten er zelfs zijn, anders zal hij fouten begaan. Maar het is even afwachten hoe Nick zal reageren als in de wedstrijd het moment suprême eraan komt. Op zo’n ogenblik moet hij zich nog beter realiseren dat hij een verdomd goede renner is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier