Vleugellam

© belga

Hij keek ernaar uit, Custovic, naar zijn eerste zomer als hoofdcoach in 1A. Na het overnemen op crisismomenten eindelijk zijn eigen accenten kunnen leggen in een lange voorbereiding. Zijn pech: de moeilijke lente van zijn club, verwikkeld in het voetbalschandaal. Het verlamde de sportieve werking, want onlangs, vriendschappelijk op OHL, trad niet één nieuwkomer aan. Terwijl met Roef, Ampomah, Verstraete en Boljevic vier bepalende figuren verdwenen. Het wordt puzzelen.

Vleugellam

Vorig seizoen liet Custovic zijn team in diverse formaties spelen. Drie centraal achterin, dan weer vier. Dat zag je ook in de voorbereiding, het team wordt klaargestoomd om op diverse manieren de tegenstander te verrassen. De keuze voor het systeem zal straks afhangen van de manier van voetballen van de tegenstander, al neigt Custovic naar drie centrale verdedigers: Caufriez, Moren (die al in de loop van vorig seizoen de aanvoerdersband van Massop overnam) en Vukotic. Dat is lengte, duelkracht en agressiviteit. Vóór hen is de stofzuiger op het middenveld gebleven: uit het grote blik nieuwkomers vorig jaar wist uiteindelijk Bizimana zich op te werken tot de meest betrouwbare. Keita kan hem assisteren, maar voor hem blijft gelden: een gebrekkige wendbaarheid. Misschien kan Lulic, die vorig seizoen onder de verwachtingen bleef, zich dit keer wel doorzetten. Benieuwd uitkijken is het naar de youngsters Emmers en Heymans, die in januari werd uitgeleend aan Lommel, daar speelminuten vergaarde en nu misschien de stap naar 1A kan zetten.

Vleugellam

Kwaliteit vertrokken

Eén week voor de competitie zijn er nog veel vraagtekens voor geel-blauw. Met Roef verdween in doel iemand die de voorbije jaren zeer veel werk uitstekend opknapte. Kan Pirard de druk van een degradatiestrijd aan? Met Debaty zit een ervaren dertiger klaar om over te nemen als het moet.

Veel vraagtekens ook op de flanken. Met Ampomah en Boljevic is kwaliteit vertrokken. Die laatste bestreek de hele rechterflank en we zien niet direct een gelijkaardig type: Badibanga is offensief sterk, maar mist het defensieve, Schryvers heeft dan weer minder offensieve kwaliteiten, terwijl Dierckx, hersteld van een kruisbandletsel, vooral joker zal zijn. Groeit hij door naar een basisplaats of maakt Emmers daar speelminuten?

Ampomah was eerder (tweede) spits dan flankspeler. Foulon kan die hele flank bestrijken, maar is nog wisselvallig. Massop was vorig seizoen een tegenvaller: mondig, maar op het veld onvoldoende. Waasland-Beveren testte vorige week de Montenegrijnse linksachter Vukcevic, die een goeie eerste indruk liet.

Spitsen

Ten slotte: wie wordt de spits? Vellios is weg, wegens onvoldoende. Forte is er nog, maar scoort weinig. Mitrovic, de held van Standard (drie goals), kwam in januari, had wat tijd nodig, maar ging uiteindelijk wel scoren en kan dat nu misschien doortrekken. In de wachtkamer zit de 21-jarige Sula, die ze vlot binnen ramde als tiener in eerste amateur. Veel potentieel, maar dit is straks wel 1A bij de profs.

Vleugellam

In/out

IN

Gabriel (Club Brugge), Emmers (Inter, Ita), Pirard (STVV).

OUT

Threlkeld (Salford City, Eng), Swolfs (SC Telstar, Ned, via KAA Gent), Boljevic (Standard), Ampomah (Fortuna Düsseldorf, Ger).

Vleugellam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier