Thierry Henry maakte zijn eerste Barçagoal.

In de toegevoegde tijd van het CL-duel tegen Lyon maakte ThierryHenry zijn eerste officiële doelpunt voor Barcelona. Eerder was dat enkel gelukt in een oefenwedstrijd. Sommigen begonnen zich zelfs al af te vragen of ook hij niet zou getroffen worden door de vloek die kennelijk op Franse spelers rust die voor de Catalaanse club kiezen.

Want er lijkt inderdaad iets eigenaardigs aan de gang : de twaalf andere Fransen die vóór Henry en de van Lyon overgekomen Eric Abidal fier het blaugrana shirt droegen, lieten niet altijd een onvergetelijke indruk na. Van HenryNormand en een zekere Verdoux die respectievelijk in 1908 en 1917 voor Barcelona gingen spelen, legden enkel de geschiedenisboeken hun aanwezigheid vast. Van recentere datum is de overstap die Lucien Muller in 1965 maakte van Real Madrid naar Barcelona. Het duurde daarna tot 1996 vooraleer de eerste Franse international, LaurentBlanc, op Camp Nou neerstreek. De centrale verdediger bleef er echter maar één seizoen.

In 1997 duurde het verblijf van ChristopheDugarry nog korter : hij bleef maar zes maanden. FrédéricDehu (1999/00), EmmanuelPetit (2000/01), RichardDutruel (2000/02) en Phi- lippeCristanval (2001/03) verging het al niet veel beter. Op het lijstje hoort ook LudovicSylvestre thuis. In het seizoen 2005/06 zat die in de A-kern na een opleiding bij de jeugd van de Catalanen. Aan LudovicGiuly, die overgekomen was van Monaco en afgelopen zomer werd doorverkocht aan AS Roma, beleefde Barcelona uiteindelijk nog het meeste plezier. Het eerste seizoen van oude krijger LilianThuram was niet slecht, maar toch ook niet overweldigend. Rust er een vloek op Franse spelers ?

JoanMariaBattle, de adjunct-directeur van het Catalaanse blad Sport, schuift de volgende verklaring naar voren : “Tot de komst van Henry waren de Franse voetballers die naar hier kwamen, geen echte toppers . Lucien Muller was heel goed, maar wel al wat op leeftijd. De hele groten uit Frankrijk, zoals ZinédineZidane en RaymondKopa kozen voor Real en niet voor Barça.”

Thiago Motta (25), de Braziliaanse middenvelder van Barcelona die in het tussenseizoen de overstap maakte naar Atlético Madrid, moet een maand aan de kant blijven nadat hij op training een blessure opliep aan de meniscus.

Bernd Schuster is nog maar net coach van Real Madrid en hij heeft al laten verstaan dat de kans bestaat dat hij in juni weer opstapt omdat niet alles verloopt zoals hij wenst. Zou dit echt zijn of enkel een middel om de club onder druk te zetten ?

Raúl Gonzales Blanco (30), de beste schutter in de Champions League, bracht in de wedstrijd van vorige dinsdag tegen Werder Bremen zijn totaal op 57 goals. Ruud van Nistelrooij, zijn collega in de spits, zit hem met 51 goals dicht op de hielen.

Valencia won in de Champions League met 0-1 bij Schalke 04. Het was 41 jaar geleden dat de ploeg uit de appelsienenstad in een Europese competitie nog eens had gewonnen op het veld van een Duitse tegenstander.

Santiago Cañizares (37), de doelman van FC Valencia, raakte in het duel tegen Schalke geblesseerd. De Duitser Timo Hildebrand, die in het tussenseizoen overkwam van Stuttgart, nam zijn plaats onder de lat in.

Eidur Gudjohnsen (29), de IJslandse spits van Barcelona, zat afgelopen weekend voor het eerst dit seizoen in de selectie voor een officiële wedstrijd.

Antonio Rodriguez ‘Toño’, (27), de doelman van Santander, kreeg deze zomer te horen dat hij weg mocht. Hij bleef echter en is nu de onbetwiste nummer één. Bovendien is hij de minst gepasseerde keeper van de Liga. Nog maar eens een bewijs dat alles in het voetbal heel snel kan veranderen.

José Manuel Jurado (21), de middenvelder van Atlético Madrid, liep een verrekking op aan de knie en zal twee weken onbeschikbaar zijn.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier