Wat vond je van de topper tussen Anderlecht en RC Genk ?

Ik zag een goede wedstrijd met twee ploegen die elkaar waard waren. De 1-1-uitslag is dan ook billijk te noemen. Bij Anderlecht valt op dat Gilles De Bilde, een speler die toch een meerwaarde biedt, na een uur dood zit. En dat is jammer, want veel wedstrijden worden beslist in de laatste twintig minuten. Positief is wel dat Martin Kolar, die aanvankelijk met hetzelfde probleem als De Bilde kampte, daar nu van verlost lijkt. Misschien dat iemand als Aruna Dindane nog voor wat meer schwung kan zorgen, maar de vraag is alleen : wanneer kan hij wedstrijdritme opdoen ? Eerst spelen de Rode Duivels en nadien werd ook de wedstrijd tegen Club Brugge nog uitgesteld.

Ik vind dat Genk stilaan opnieuw toegroeit naar zijn beste niveau. Alleen Moumou Dagano zit nog in een dipje. Hij maakt nog vaak de verkeerde keuzes en werkt de kansen die hij krijgt niet af. Je merkt dat hij last heeft van een gebrek aan vertrouwen.

Eerder op de dag versloeg Club Brugge Moeskroen met 5-1.

Ik ben vooral benieuwd of Trond Sollied er blijvend in zal slagen Alin Stoica in te passen in zijn geoliede ploeg. Het is nog vroeg dag, maar zoals ze op dit moment spelen, is Club Brugge ook voor mij titelfavoriet nummer één.

Keren we terug naar het Europese midweekvoetbal. Wat zijn je conclusies halfweg de Champions League?

Ik denk dat de afstand tussen de Belgische en de Europese top steeds groter wordt. Dat heb je bij Anderlecht tegen Stabaek ook gezien, al is dat zeker geen Europese grootheid. Wij staren ons volgens mij een beetje blind op het niveau van onze competitie. Daarin zien we best wel aantrekkelijk voetbal, maar als je een stap hoger gaat, merk je dat we worden geklopt in snelheid van uitvoering. Kijk naar de wedstrijd AEK Athene-RC Genk. Na het gelijkspel hoorde je hier we gaan ginder winnen. Winnen kan altijd, voetbal is misschien de enige sport waarin de beste niet altijd wint, maar ik zag al die Grieken over een heel gave techniek beschikken. Als ik Antoine Vanhove hoor roepen, dat de tijd nog komt dat Club een Europabeker zou winnen, en hij bedoelde daar duidelijk EC I mee, dan zeg ik: hou op en gaweg. Die tijd is voorbij. Wij moeten niet kijken naar Real Madrid zoals ze in Anderlecht graag doen, want dat is niet te benaderen. Je moet dat verschil trachten te compenseren door tactisch goed te spelen, een goeie jeugdwerking, goeie fysiek. Een ploeg als Rosenborg doet dat en misschien is dat wel de weg die Club Brugge heeft gekozen.

Maar ook voor het ex-team van Trond Sollied geldt: eerste ronde Champions League en dan eruit.

Inderdaad, maar ze stunten geregeld en bereiken soms ook eens de tweede ronde. Maar wie van de kleine landen is de laatste jaren die tweede ronde voorbij geraakt? Turkse clubs kunnen dat misschien, maar de vraag is of dat land intussen ook geen groot voetballand is geworden?

Interessant halverwege de Champions League was de discussie op veldvlak tussen Trond Sollied en Sef Vergoossen: aanpassen of niet. De Noor deed het wel, de Nederlander niet. Club heeft na drie wedstrijden twee punten, Genk één.

Ik denk dat je je moet aanpassen. Elke voetbalwedstrijd kan je winnen, maar door gewoon te zeggen wat Sef doet: wij hebben een vast systeem, beheersen dat en kunnen daarmee ook tegen de groten van Europa spelen… dan kom je uit bij een nederlaag. Of bij een 0-0. Ik viel uit mijn stoel toen Sollied het deed, want ook hij zweerde tot dusver heilig bij het systeem.

Was dat de les van de nederlaag in Lyon?

Ik denk het wel. En gewoon het inzicht na confrontaties met Europese groten, veronderstel ik. Er is ook de druk om minstens die derde plaats te halen. Het gaat om resultaat op dit niveau. Ik vind het mooi om te zeggen dat je van elk moment wil genieten, maar ik weet niet of ze bij RC Genk na die 6-0 nog veel genoten hebben.

Vorig jaar was het duo Sonck-Dagano beter dan alle mogelijke andere paren in Europa. Dat mag bij deze ook worden genuanceerd.

Laat ze maar eens aan die top in Europa spelen. Het gaat heel erg moeilijk. En je kan ervan leren, zelfs vooruitgang boeken, maar soms bots je misschien ook tegen je beperkingen aan. Ik vind de houding van Sef Vergoossen lichtjes naïef. In Nederland is men ook aan het terugkeren op zijn stappen. Ze halen er zelfs René Vandereycken binnen, godbetert. Je leest dat in interviews met de Belgen die in Nederland voetballen. Allemaal aanvallend spelen, dat is gedaan.

Anderlecht kroop door het oog van de naald.

Ze mogen blij zijn met de kwalificatie, maar niet fier. Wij journalisten moeten ook afstappen van die reacties bij de lottrekking. O, een Noorse ploeg, leuk meegenomen. Alsof België een groot voetballand is. Wij redeneren nog vanuit de jaren zeventig en tachtig, toen er Europabekers gewonnen werden. Die tijd is voorbij, het Belgische voetbal staat niet zoveel hoger dan het Noorse. Kan één van onze ploegen Chelsea elimineren, zoals Viking Stavanger deed? Ik betwijfel het. Stabaek was een goedgeorganiseerde ploeg met een paar heel moderne voetballers. Die Gudmundsson wil ik direct ruilen voor Zane, want die kan je ook in de diepte aanspelen.

Moeskroen kreeg een pandoering in Tsjechië.

Die sukkelen al een hele tijd met hun defensie. Ik had een Moeskroen op zijn sterkste, dat van vorig seizoen met Vidovic en Zewlakow wel eens graag bezig gezien, maar ik geloof niet dat ze al twee wedstrijden na elkaar met dezelfde verdediging voetbalden. Schuif je De Vleeschouwer naar achter, dan ben je zijn werkkracht op het middenveld kwijt… En Pascal Renier raakte twee jaar geen serieuze bal. Ik denk dat zij sterker zijn dan de 5-1 doet vermoeden.

Verrassende leider zaterdagavond was Lierse.

Emilio Ferrera lijkt me iemand die heel goed een tegenstander kan analyseren en goed een systeem kan neerzetten waarmee je die neutraliseert. Ik had Huysegems in de A-ploeg van de Rode Duivels verwacht, als het dan toch maar tegen Andorra en Estland is en je kansen aan jongeren als Buffel wil geven. Stein zette vorig seizoen al een stapje vooruit en bevestigt dat dit jaar.

Emilio hoort het niet graag, maar de zwaarste brokken moet Lierse nog krijgen.

De examens komen eraan, wij hebben ze ook nog niet op Canal + gehad. Maar ondertussen hebben ze die punten en creëert dat een enthousiasme waarmee je tegen de groten verder kan gaan dan je intrinsieke mogelijkheden. Want als je echt dat elftal bekijkt, individueel, dan kom je toch niet verder dan een subtopper, denk ik, een ploeg van de waarde van Moeskroen, geen team dat meedoet. Of onderschat ik ze? Andere verrassing bovenin blijft Sint-Truiden, veel spektakel en met eigen jongeren. Staaien had vorig seizoen al wat sfeer, maar minder regelmaat, nu is dat nog sterker terug. Met voetbal, het Sint-Truiden van het ouderwetse Engelse spel met lange ballen vooruit en er holderdebolder achteraan met fysiek geweld, dat zie je niet. Er wordt leuk gevoetbald, met een goeie mix tussen stevige jongens en een aantal artiesten. Het wonder Boffin en daarnaast Mbonabucya, een van de meest onderschatte spitsen in de Belgische competitie.

Bergen liet thuis een twaalf op twaalf noteren. Wallonië heeft er een nieuw slagveld bij.

We gaan er binnenkort met Canal + heen, tegen Genk geloof ik, maar je moet er bijna een nieuw stadion bouwen om een televisiecaptatie te kunnen doen. Onwaarschijnlijk welke torens daar moeten worden gebouwd. Dat is dan weer de keerzijde, wat is de toekomst van zo’n club? Op dit moment is daar geen gezonde basis om een club uit te bouwen. Ze zitten er ook met drieën op een kluit, met La Louvière en Charleroi, dat in theorie de meeste mogelijkheden heeft. Maar als ik hoor dat meneer Bayat daar nu ook al het trainingsschema bepaalt… Hou op. Straks Rosie nog als trainer. Ik pleit daar voor. Sorry voor Stéphane Demol, maar ik vind dat Rosie samen met haar Senegalese gebedsgenezer KV Mechelen zou moeten leiden.

door Peter TKint

‘Bekijk je de individuele kwaliteiten van Lierse, dan kom je niet verder dan een subtopper.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier