Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na de een op negen in de competitie en de bekeruitschakeling tegen Standard en bij afwezigheid van behalve Tom De Sutter ook nog Besnik Hasi, Oleg Iachtchouk en Tom Van Mol knókte Cercle zich tegen Westerlo naar de zege. 1-0. “Daarmee halen we evenveel punten als in dezelfde acht wedstrijden van de heenronde ( 14, nvdr)”, benadrukt voorzitter Frans Schotte. “En: we staan derde.”

“Ons objectief was dit seizoen de kwartfinale van de beker en de linkerkolom in de competitie halen. In de beker gingen we er in de kwartfinale uit tegen een ploeg die sterker was, maar die we wel zijn tot nu toe enige nederlaag toedienden. Behoudens grote accidenten lijkt in de competitie de zesde plaats het minimaal haalbare. Ons budget zal stijgen van 3,8 naar wellicht meer dan 5,5 miljoen euro en er zijn perspectieven om volgend jaar boven de 6 miljoen te klimmen.”

Het zal nodig zijn. Als Cercle een stabiele subtopper wil worden, zal de loonmassa fors stijgen. Frederik Boi wordt niet blij als hij zijn contract naast dat van Tom De Sutter legt.

Frans Schotte: “We kunnen niet alle contracten tegelijk vernieuwen. Frederik komt binnenkort aan de beurt.”

In ‘Het Nieuwsblad’ van 15 februari staat dat Glen De Boeck Europees voetbal beloofde als Cercle de inspanning zou doen om Tony Sergeant te halen.

“Dat kan je niet beloven, voetbal is geen wiskunde. Glen heeft gezegd dat onze kansen op Europees voetbal dan ernstig zouden stijgen. We haalden Sergeant omdat hij een polyvalente speler is met wie we beter gewapend zijn tegen blessures en schorsingen.”

Over de hervorming van de Jupiler League. Denkt u niet: hoe meer clubs in eerste, hoe groter de kans dat Cercle zich handhaaft?

“We denken dat we over zowat alles beschikken om ons te handhaven in eerste, maar de hervorming moet redelijk blijven natuurlijk. Als men zegt dat de tv-gelden zouden opschuiven naar de bovenste clubs en dat onderaan het aantal ploegen zou verminderen, dan is het moeilijk om daar onze medewerking aan te verlenen. Voor ons is een competitie met zestien een mogelijkheid, maar dan moeten de bedreigde ploegen beschermd worden via de verdeelsleutel van de tv-gelden.”

Wat zijn de tv-rechten volgens u momenteel waard?

“Ik denk dat we naar een jaarlijkse pot gaan die groter zal zijn dan 36 miljoen euro. Het voetbalcontract is zowel voor Belgacom TV als voor Telenet zeer belangrijk.”

Hebt u al uitgerekend hoeveel duurder het Jan Breydelstadion voor Cercle wordt, mocht Club verhuizen?

“Dan moeten we negotiëren over de huurprijs. Club betaalt momenteel meer dan Cercle, maar anderzijds kost een wedstrijd van Club de stad ook veel meer dan een van ons. Zonder Club zullen de stadskosten voor de veiligheid zwaar dalen. Het eindsaldo, kosten min inkomsten, voor de wedstrijden van Club bedraagt voor de stad circa min 30.000 euro per jaar. Voor onze wedstrijden moet er jaarlijks ongeveer evenveel uit de stadskas bijgepast worden.”

Hoe zit het met de zaak-Tom De Sutter?

“We kregen inmiddels de zekerheid dat er een behoorlijke verzekering is van de voetbalbond. Wat gek blijft, is dat iemand die opgeroepen is voor de A-kern de dag ervoor nog met de beloften speelt. Als Cercle een international opstelt in een oefenwedstrijd de dag voor een interland is dat in strijd met de bondsreglementen.”

Volgens bondscoach René Vandereycken is het zeer simpel: de blessure die De Sutter twee dagen na Cercle-Standard opliep in de vriendschappelijke belofte-interland tegen Duitsland had niets met vermoeidheid te maken.

“Ik wist niet dat De Sart en Vandereycken dokters waren. Onze dokters zeggen dat vermoeidheid mee de blessure veroorzaakte.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier