Opvallend in de luwte en zonder veel poespas begon de bekerwinnaar onder Francky Dury aan zijn voorbereiding. ‘Het intact houden van de kern is eigenlijk onze grootste transfer.’

Bepaalde vaste gewoonten verander je niet, zeker als je er in het verleden succes mee boekte. Dat weet ook Francky Dury (52), de nieuwe trainer van AA Gent, wanneer hij na de eerste training van ruim twee uur vorige week donderdag zijn spelersgroep een cirkel doet vormen, zichzelf gehurkt in het midden plaatst en een strijdkreet lanceert. Een ritueel dat hij meebracht vanuit Zulte Waregem, de club waar hij in 2006 de beker mee won en die hij naar de Belgische subtop loodste.

Nu liggen de ambities wat anders voor de gewezen federaal agent. Dury wordt verondersteld om met de Buffalo’s het succes van vorig jaar te bevestigen: een tweede plaats in de Jupiler Pro League en winst in de Cofidis Cup, daar draait het allemaal om. Beter doen wordt onmogelijk. Dat beseft hij als geen ander, net zoals voorzitter Ivan De Witte en sportief manager Michel Louwagie. AA Gent een vaste stek geven achter titelhouder Anderlecht en met onder andere Club Brugge en Standard jaarlijks strijden voor de titel van vicekampioen, dat vormt de uitdaging. “We moeten onze nek durven uitsteken en ambitie tonen”, poneerde Dury al, van wie geweten is dat hij graag de lat hoog legt. “Wees maar zeker, we gaan goede resultaten neerzetten. Ik merk bij mijn spelers veel drive.”

Open doekje

Een spontaan applaus, op initiatief van aanvoerder Bernd Thijs, breekt uit voor de meer dan tweehonderd fans die aan de Waarmoezeniersweg de eerste minuten van de voorbereiding volgen. Ook een vuvuzela weerklinkt zoemend. Het ererondje wordt beëindigd met een open doekje richting de kersverse echtgenote van fysical trainer Renaat Philippaerts. De professor bewegingsleer aan de universiteit van Gent krijgt daarna ruimschoots de tijd om de twintigkoppige selectie eens stevig onder handen te nemen.

Alles gebeurt heel gecontroleerd, Dury observeert vanuit de middencirkel aan de zijde van assistent Manu Ferrera, terwijl de nieuwe doelmannentrainer Jacky Munaron de eerste zweetdruppels op de gezichten van Bojan Jorgacevic en Sébastien Bruzzese (die hij in 2007 van FC Luik naar Anderlecht loodste) tovert. Mbaye Leye (knie) en Elimane Coulibaly (adductoren) vertoeven nog in de ziekenboeg, Frank Boeckx en Mamoutou N’Diaye lopen wat rondjes, de Costa Ricanen Randall Azofeifa en Roy Myrie keerden pas afgelopen maandag terug. De Sloveense WK-gangers Marko Suler en Zlatan Ljubijankic krijgen tot 12 juli vakantie voorgeschoteld om de batterijen op te laden.

Enkel de Sloveense linkerflankspeler Matija Skarabot is nieuw, samen met de uit de beloftekern doorgeschoven jongeren Ibrahima Conté (18, een Guinese rechterflankspeler) en Zakaria M’Sila (18, een Marokkaanse centrale middenvelder). Het deert Dury niet. Na amper een halfuur, en onder het toeziend oog van Louwagie, hoofdscout Gilbert De Groote en commercieel directeur Patrick Lips, worden de loopschoenen ingeruild voor de voetbalexemplaren. Het is al meteen tijd voor het instuderen van de eerste looplijnen, met veel aandacht voor pas- en trapvormen. “Het is normaal dat de trainer wil voortborduren op de goede elementen en de automatismen van vorig seizoen”, weet Thijs. “Wat goed is, moet je niet veranderen.”

Dury legt alles zorgvuldig uit in het Nederlands, Frans en Engels. Hij toont zich veeleisend en is verbaal sterk aanwezig. ” Use your skills“, ” bouge” en “ruimte maken” zijn de meest gebruikte echo’s die ons bereiken. Eén ding blijkt duidelijk: Dury streeft naar eentijdsvoetbal, combinaties over de grond met een hoge balcirculatie. Hij motiveert en stimuleert, hamert constant op intelligentie, overzicht en inzicht. “Ik herkende meteen dezelfde winnersmentaliteit en discipline als bij Michel Preud’homme“, verduidelijkt Jorgacevic. “Het fanatisme druipt er ook af. Hij kent goed onze kwaliteiten en gebreken. De nieuwe trainer streeft alleszins naar tactische variatie. We moeten blind kunnen terugvallen op vier tot vijf systemen. Het intact houden van de kern twee jaar na elkaar is eigenlijk onze grootste transfer van het tussenseizoen. De voorsprong die we daarmee boeken, mag je zeker niet onderschatten. Als de coach elke speler tien tot twintig procent beter kan maken, dan is een herhaling van vorig jaar misschien wel mogelijk.”

Veel positieve signalen

Bij een spelletje balbezit onder Ferrera wordt de hoge pressing benadrukt, tijdens een shadow game blijkt al snel dat nagenoeg elke positie dubbelbezet is. Dury toont zich heel positief tijdens zijn eerste trainingsdagen, benadrukt vooral het goede dat hij ziet tijdens de afwerkingsoefeningen op doel. “Voetbal is scoren”, stelt Leye. “Dat is de filosofie van Dury. Hij zal zijn stempel wel drukken, maak je geen zorgen. De clubleiding maakte een goede keuze. De combinatie van een ambitieuze trainer, met een hongerige spelersgroep en een naar succes snakkend bestuur, dat kan gewoonweg niet verkeerd lopen.”

In de 4-3-3-veldbezetting staan veel lopende spelers, er is dus veel beweging. “Daar hou ik wel van”, poneert Stijn De Smet. “Hij wil dominant voetballen, zuiver kaatsen en dat we altijd de vrije man opzoeken. Deze groep hangt heel goed aan elkaar, er zijn geen individuen die zich meer dan de anderen willen profileren.”

Drie tot vier spelers die constant in de zestien meter opduiken en voor doelgevaar moeten zorgen, het vormt een mooie betrachting. “Hij praat veel met ons, dat geeft een heel goed gevoel”, beweert Tim Smolders. “Zo weet je meteen wat je aan elkaar hebt. Ik merk een duidelijke voetbalvisie: hou het vooral simpel en speel vooral uit de dekking. Dat kan een sleutel zijn tot succes. Onze mix van techniek, kracht, maturiteit en snelheid zit goed.”

De fysiek, een stokpaardje van Preud’homme, staat nog altijd op punt. Dat bleek bij de afsluitende duurlopen op donderdag en zaterdag. Een tempo constant aanhouden met dertien kilometer per uur, geen enkele speler ondervond er moeite mee. Roberto Rosales en Christophe Lepoint moesten zelfs worden ingetoomd. “Het loopt gewoon lekker”, ervaart de offensieve middenvelder. “We hopen met het perfectionisme van de trainer opnieuw iets unieks te realiseren. Onze groep heeft nood aan een strenge hand, iemand die er kort op zit. Je merkt nu al dat AA Gent opnieuw naam begint te maken, het respect stijgt. De coach wil duidelijk geen tijd verliezen.”

door frédéric vanheule – beelden: reporters

Wat goed is, moet je niet veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier