Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

U bent voorzitter van SFCB On Wheels, een supportersclub voor mensen met een beperking. Wat houdt dat precies in?

“Ik was eerder al bestuurslid van Inside, de overkoepelende organisatie voor supporters met een beperking. Ook bij Club Brugge was de nood aan zo’n initiatief groot, maar de ondersteuning bleef soms achter. Sinds een aantal jaar wil Club Brugge echt zijn rol als sociale club opnemen en zorgen dat niemand nog uit de boot valt. Onder het motto: voetbal is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Ondertussen reizen er elke verplaatsing een achtentwintigtal leden mee met ons.”

Hoe proberen jullie het mensen met verschillende beperkingen aangenamer te maken?

“Er is tegenwoordig een overdekte rolstoelzone in het Jan Breydelstadion, waar zeventig mensen elke thuiswedstrijd in prima omstandigheden kunnen volgen. Daarnaast hebben we een blindentribune en is er aangepast sanitair. Bij verplaatsingen organiseren we individueel vervoer. Je moet weten: voor mensen met een elektrische rolstoel is het bijna onmogelijk om met een bus mee te reizen, zoals verplicht is bij combiregelingen. We hebben ervoor gezorgd dat nu een uitzondering geldt. Rolstoelgebruikers kunnen met hun eigen, aangepaste wagen terecht op de parking voor de bussen.”

Is er bij de clubs aandacht voor jullie wensen?

“We voelen dat we met Inside steeds meer au sérieux genomen worden, omdat we goed georganiseerd zijn en echt met één stem spreken. De besturen van de clubs luisteren nu naar ons, ook al gaan onze vragen vaak gepaard met financiële inspanningen. Ook in het Brugse stadiondossier worden we nauw betrokken en zal heel veel aandacht gaan naar mindervaliden.”

Hoe belangrijk is dat wekelijkse voetbaluitstapje voor mensen die anders in een sociaal isolement dreigen te vallen?

“Heel belangrijk, dat zie je aan hun blijdschap bij elke wedstrijd. Die negentig minuten laten hen toe hun zorgen uit het dagelijkse leven even achter zich te laten. Het is fantastisch hoeveel passie elke week van die mensen uitgaat.”

Hoe hard kwam het bekerverlies tegen KV Kortrijk aan in Brugge?

“Het deed pijn, des te meer omdat we al een Europese campagne hebben misgelopen. Anderzijds beseffen we ook dat zoiets kan gebeuren, zeker tegen een sluwe ploeg als Kortrijk. Door Preud’homme is de rust alleszins terug bij Club Brugge. Zijn palmares en het geloof in zijn kunnen maken dat we die bekeruitschakeling iets vlotter verteren. Laat ons hopen dat hij de man is die ons in mei naar een titel zal leiden. Na acht jaar wachten is de honger enorm groot bij al wie een hart voor blauw-zwart heeft.”

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Door Preud’homme is de rust terug bij Club Brugge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier