Quasi alle zenders krijgen straks een stukje van het Belgische voetbalcontract. Dat is de komende drie jaar ruim 165 miljoen euro waard voor de televisiezenders. ‘Een deel moeten we nu investeren in de professionalisering van ons voetbalbeleid.’

Ze waren zelf geschrokken, de voetbalbonzen, toen vrijdag bekend raakte wat de televisiezenders veil hadden voor het Belgisch voetbal. Zes jaar geleden waren ze dat al een eerste keer, toen Belgacom TV zijn digitaal platform lanceerde en 36 miljoen betaalde. Profligadirecteur Jean-Marie Philips kreeg zelfs een extra bonus voor zijn werk. Drie jaar later steeg dat bedrag naar 45 miljoen euro en nu krijgen de profclubs jaarlijks 55 miljoen euro. De bondsleiders zongen van Hosanna in den hoge, want al rekenden ze naar buiten uit op 50 miljoen, de vrees was er wel dat dit bedrag niet zou worden gehaald. Ter vergelijking en nuancering: de club die als laatste eindigt in de Premier League krijgt op zijn eentje zowat 41 miljoen euro van de tv. Maar Engeland is dan ook dé grootverdiener qua televisie. Zij zijn de enigen die ruim boven het miljard euro uitkomen. Duitsers halen ongeveer tien keer meer dan de Belgen uit hun voetbal.

Dat het bedrag boven de 50 miljoen euro uitkomt, heeft te maken met de concurrentiestrijd tussen Telenet en Belgacom en de zet van de Profliga om naast exclusiviteit ook het voetbal aan te bieden in niet-exclusieve loten. In het exclusiviteitsdebat lagen de aanbiedingen van Belgacom en Telenet vrij dicht bij elkaar, maar toen de profclubs de afzonderlijke offertes voor de diverse loten gingen bekijken en bij elkaar optellen, kwamen ze uit bij een aanzienlijk beter bod voor Telenet, dat per jaar ongeveer 5 miljoen euro meer bood dan Belgacom.

Het gevolg is wel dat er overal wat Belgisch voetbal te zien zal zijn. Op Prime (via Telenet) de belangrijkste wedstrijden, drie per weekend. Op Belgacom TV de wedstrijden op zaterdagavond, binnengehaald voor één miljoen euro. Op VTM de samenvattingen en allicht op de VRT een praatprogramma op maandag. De wedstrijden op Prime worden overigens niet ‘gemaakt’ door de redactie die nu al het buitenlands voetbal op die zender covert. Dat kreeg die redactie vrijdagnamiddag te horen. De sportredactie van VTM gaat dat werk doen.

Binnen de Profliga is het debat nu gaande om een deel van de extra inkomsten te besteden aan de uitbouw van een kader om het profvoetbal verder los te weken van de voetbalbond en in handen te geven van managers en een overkoepelende directeur. Die moet de rol van de raad van bestuur op termijn terugdringen. Op termijn, want de consensus is nu dat voor de opvolging van Ivan De Witte opnieuw iemand van een club wordt gekozen. De piste om Ludwig Sneyers naar voren te schuiven is afgevoerd vanwege geen meerderheid. De nieuwe voorzitter moet de management-structuur in het komende seizoen uitbouwen.

DOOR PETER T’KINT

De volgende seizoenen zal er overal een stukje Belgisch voetbal te zien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier