Jürgen Klinsmann veroorzaakt schok met revolutionaire aanpak.

De jonge talenten Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski niet vermoeien, de al 34-jarige verdediger Christian Wörns terug oproepen : de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann schrikt er niet voor terug om te verrassen. Dit tot ongenoegen van voetbalgoeroe Franz Beckenbauer. In een van zijn pittige colums in de sensatiekrant Bild noemde der Kaiser het onbegrijpelijk dat de fitte Podolski een rustpauze kreeg tegen Nederland.

Eén ding werd ondertussen al duidelijk. Klinsmann is een hervormer. Terwijl de voetballer Klinsmann als spits een renpaard was met Torinstinkt en de teamsport als een individu benaderde, zo collectief denkt Klinsi als trainer. Hij vraagt van zijn (hoofdzakelijk jeugdige) voetballers verantwoordelijkheidsgevoel (“anders kunnen ze in het veld geen initiatieven nemen”) en predikt een offensieve, agressieve speelwijze. “Het Duitse voetbal is groot geworden door zijn mentaliteit en atletisch vermogen. Die identiteit wil ik terugzien. We moeten de tegenstanders weer bij de keel durven grijpen”, zo luidt zijn motto. Klinsmann werkt bij voorkeur met fitnesstrainers en sportpsychologen. Sport is voor de bondscoach een wetenschap. “Ik had altijd goede trainers, maar niemand kon mij vertellen waarom ik een bepaalde oefening moest doen.”

Klinsmann ligt niet wakker van kritiek. Hij probeert de middenweg te bewandelen tussen degelijkheid en attractiviteit. Hij hoopt maar één ding te bereiken : met zijn selectie het WK winnen. Al de rest laat hem koud. Het bekijken van Bundesligaduels laat hij over aan zijn hulpkrachten. Manager Oliver Bierhoff, assistent-bondscoach Joachim Löw en keeperstrainer Andreas Köpke zijn door de wol geverfd, terwijl voor de Zwitserse chef-scout Urs Siegenthaler de opponenten geen geheimen kennen. Dat bleek onlangs tijdens de Confederations Cup. “Ik heb nog tien maanden om een kampioenelftal te smeden”, zo sprak de altijd optimistische Klinsmann. (FV)

In de eerste ronde van de DFB-Pokal werd FC Keulen met 3-1 uitgeschakeld door neo-tweedeklasser Kickers Offenbach. Danko Lazovic debuteerde in stijl bij Leverkusen. Hij scoorde drie keer in tien minuten tijd. Bayern München betaalt 500.000 euro extra aan Deportivo La Coruña, ter compensatie van een niet nagekomen belofte (voor 2006 minstens een deelname aan hun toernooi) bij de transfer van Roy Makaay in augustus 2003. Verder raakte bekend dat de kampioen naar de bank trekt om zijn gloednieuwe stadion, de Allianz Arena, af te betalen. Het prijskaartje bedroeg 300 miljoen euro, Bayern leent 50 miljoen euro. De Nederlander Cedric van der Gun (26) verdiende via een stage een prestatiegericht contract voor een seizoen bij Borussia Dortmund. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Makaay (Bayern München) 5 goals ; 2. H. Altintop (Kaiserslautern) 4 goals ; 3. Barbarez (Hamburg), Klasnic en Klose (Werder Bremen) 3 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier