SV Ingelmunster is erop gebrand naar eerste klasse te promoveren. Maar hoe moet het dan verder, zonder achterban en met een middelmatige spelersgroep ?

Trainer Rik Vandevelde kan maar moeilijk een favoriet naar voor schuiven. “Cercle moèt bijna en Bergen wil heel graag, maar ook Heusen-Zolder wil best promoveren. Wat mij betreft zijn de vier ploegen heel sterk aan elkaar gewaagd. Misschien nog een geluk dat Zuid-West er niet bij is, want dat was volgens mij toch de beste en compleetste ploeg.”

Laat hier geen misverstand over bestaan : het kleine SV Ingelmunster wil naar eerste klasse. Voor het seizoen had het, nadat maar nipt naast de eindronde was gegrepen, de ambities nochtans teruggeschroefd. Een plaats in de linkerkolom was het objectief. Rik Vandevelde (38) kwam als opvolger van Paul Put. Hij was jeugdtrainer bij SV Waregem en bracht SK Ronse in twee jaar tijd van bevordering naar tweede klasse. Hoewel : zeven speeldagen voor die laatste titel op zak werd gestoken, op een moment dat de ploeg riant aan de leiding stond, maar plots ging slabakken, werd hij ontslagen. “Maar de titel was wel mijn werk.”

Vandevelde moest het in Ingelmunster doen zonder dat er versterking werd gehaald. David Bossuyt, overgenomen van Deinze, haakte na enkele trainingen al af en spelmaker Nico Vanderdonck (ex-AA Gent) werd na een sterke start door blessures teruggeslagen en kon zich daarna maar moeilijk doorzetten. Maar Ingelmunster nestelde zich vrij snel in de kop van de klassering, achter het aanvankelijk ongenaakbare KV Mechelen, en bleef daar staan.

ik Vandevelde is nog altijd een beetje verbaasd. “Er is inderdaad een nivellering naar beneden in tweede, maar eindigden daar wel verdiend, vind ik. We hebben bijvoorbeeld zonder problemen het uitvallen van prijsschutter Luc Feys kunnen opvangen. Er zit niet echt een sterkhouder tussen, maar dat is juist onze sterkte. Onze topscorer, Dominik Rosseel, maakte maar negen goals, maar de hele ploeg maakte er samen wel 53. Vijf, zes, spelers scoren gemakkelijk. En er zit geen enkele zwakke schakel in het collectief.”

Vandevelde vindt niet dat de automatismen en het systeem al waren neergezet door Paul Put. “Er waren natuurlijk wel een aantal automatismen, en er wordt ook nog wel in zone gespeeld, maar ik voetbal met mijn verdediging een stuk offensiever. Ik verwacht dat mijn verdedigers meevoetballen, in het begin hadden ze het daar ook moeilijk mee. Bovendien heb ik met succes een aantal spelers van positie gewisseld : Vincent Six doorgeschoven naar het middenveld, bijvoorbeeld, en van Bruno Verhaeghe een rechtsachter gemaakt.”

Door het uitvallen van Steven Maes en Luc Feys moest Vandevelde zelfs teruggrijpen naar spelers die eigenlijk weg mochten, zoals Rosseel en Touré Moussa. Het lukte allemaal. Vraag is of het in de eindronde deze keer ook lukt. Twee jaar geleden beëindigde Ingelmunster de eindronde met tien punten, maar moest het toch La Louvière laten voorgaan. Het zou voor de ambitieuze Vandevelde, nu proftrainer, maar een paar jaar geleden nog jeugdtrainer en bediende, een wel heel grote stap voorwaarts zijn.

“Klopt”, zegt hij. “Maar je kan alleen spreken van een stap voorwaarts, als ik erin zou slagen de club in eerste te houden. Paul Put, Dennis van Wijk, Patrick Thairet, Jean-Marc Grosjean… er zijn genoeg voorbeelden van trainers die hun club naar eerste klasse brachten, maar het volgende seizoen aan de deur werden gezet.”

et is nu of nooit, is Rik Vandevelde zeker. “Ik denk niet dat we volgend jaar met dezelfde groep dezelfde stunt kunnen neerzetten. En nieuwe investeringen mogen we niet verwachten. Ik denk zelfs dat het budget als we niet promoveren, serieus zal worden teruggeschroefd.”

Voorzitter Willy Lapeirre weet nog niet zo zeker dat het nu of nooit is. “Ach, zeg nooit nooit. Het is geen schande in tweede klasse te moeten voetballen. Als we niet promoveren, gaat het leven ook verder. Maar begrijp me goed : ook het bestuur wil dolgraag naar eerste. En dan zien we wel verder.”

Rik Vandevelde waarschuwt. “Ik begrijp dat de club niet zot wil doen. Maar ze moet er zich wel bewust van zijn dat een onmiddellijke degradatie uit eerste klasse, een stap achteruit kan zijn, zowel organisatorisch als sportief. Misschien is het daarom toch beter om een aantal controleerbare schulden maken. Als het bestuur de promotie niet beschouwt als een avontuur van één jaar, zullen er een paar serieuze versterkingen aangetrokken moeten worden. Een trefzekere spits, een spelmaker, een verdedigende middenvelder en een centrale verdediger. Een hele centrale as, ja. En geen risico’s, dus geen spelers uit de lagere afdelingen, maar spelers met ervaring. Vraag is natuurlijk of die wel te betalen zijn. In elk geval zal er professioneler gewerkt moeten worden. Met vier avondtrainingen per week red je het niet in eerste, vrees ik.”

Goedkope alternatieven zijn de spelers op overschot bij RC Zuid-West, zoals Marijo Harmat, of de jonge talenten die bij het bevriende Club Brugge kunnen worden ingehuurd. Er is bijvoorbeeld al duchtig geïnformeerd naar Koen Schockaert. Voorzitter Lapeirre : “Het zijn inderdaad pistes die we aan het bekijken zijn. Absolute prioriteit is een scorende spits. Elke trainer wil natuurlijk van alles, maar het moet haalbaar blijven, hé.”

Maar wàt kan een club met een budget van iets meer dan een miljoen euro, in een gemeente met nauwelijks tienduizend inwoners, en in een stadionnetje met plaats voor 8000 toeschouwers, in eerste klasse uitrichten ? Gemiddeld 800 à 1000 toeschouwers ocharme daagden er dit seizoen op voor de thuiswedstrijden. “Een beetje onbegrijpelijk,” zegt Vandevelde. “Er is weinig sfeer, het is een beetje doods. Het enthousiasme is duidelijk weggeëbd.” Volgens Lapeirre keert het wel terug bij een promotie naar eerste. “Dan reken ik toch op 3 à 4000 toeschouwers.”

Toch is de club nog steeds gezond. Met dank aan de vele kleine middenstanders-sponsors, glimlacht de voorzitter. “We hebben geen geld, maar ook geen schulden. Hoe we dat doen ? Berca blijft de belangrijkste sponsor, maar verder tellen we misschien wel honderd bedrijven die geld in de club stoppen. Dat maakt ons financieel sterk, we zijn niet afhankelijk van één geldschieter. Maar het klopt dat we wat animo nodig hebben. Momenteel onderzoeken we of we daarvoor iemand, noem hem een manager, kunnen aantrekkken. In elk geval zijn we bezig met de verdere uitbouw van de club. We willen ook de raad van beheer uitbreiden en zo voor een groter draagvlak zorgen.”

og nu of nooit : het voetbal in Zuid-West-Vlaanderen ligt op apegapen. Het vereffende KV Kortrijk voetbalt in derde klasse, het met Zulte gefuseerde SV Waregem keert terug naar tweede, Zuid-West herbegint in het beste geval in derde, en tien kilometer verderop blijft het eerder ambitieuze SV Roeselare ook ter plaatse trappelen.

Trainer Vandevelde : “Wat Westerlo kan, moeten wij ook kunnen. Al zal dat op termijn toch met fusies gepaard moeten gaan.” Voorzitter Lapeirre : “Daar ben ik ook van overtuigd. Maar als we promoveren, zullen we eerst een jaar stand moeten houden en pas dan verder kijken. Een fusie zal noodzakelijk zijn om te overleven, al moeten we dan elders gaan spelen.”

Eén zekerheid heeft Ingelmunster alvast : sinds vorig jaar al is het gemeentelijk stadion goedgekeurd voor eersteklassevoetbal. Het enige probleem is de verlichting, maar om die aan te passen krijgt de club nog een jaar de tijd. Lapeirre : “Dan spelen we maar op zondag, hé.”

door Frank Buyse,

“In eerste klasse reken ik toch op 3 à 4000 toeschouwers.” (Voorzitter Lapeirre)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier