De carrière van Ronaldinho zit in het slop.

Toen Barcelona in 2005 in het contract dat Ronaldinho tot 2010 aan de club bond een opstapclausule plaatste van 150 miljoen euro, vond iedereen dat overdreven. Maar vandaag zit iedereen ermee verveeld. Het is lang geleden dat de Braziliaan op het veld nog zijn vertrouwde lach toonde. Hij zou dat volgens waarnemers wel nog gedaan hebben toen hij de dag van de halve finale van de CL-wedstrijd tegen Manchester United op 24 april om vijf uur ’s morgens uit de discotheek Sandunguita in Casteldefells stapte. Toen zou er de hele nacht op de dansvloer ook weinig te merken zijn geweest van de spierblessure die hem al sinds 4 maart van de velden hield. Ondertussen liep het seizoen ten einde en rijst de vraag of de ondertussen 28-jarige Zuid-Amerikaan nog wel zin heeft om te blijven voetballen.

Afgelopen seizoen liet de balgoochelaar zowat 40 procent van de trainingen links liggen. Op 6 mei onthulde de gratis krant Adn dat in het Delfosziekenhuis in Barcelona bij Ronaldinho een fysiek probleem ontdekt werd dat dreigde zijn loopbaan te verkorten. Natuurlijk had daarna niemand anders verwacht dan dat zijn broer en manager Roberto dit gerucht snel zou ontkennen.

Begin juni verklaarde Pier SilvioBerlusconi dat “het beter is om te mikken op jonge spelers dan op gevestigde waarden die een bom geld kosten.” Hoewel zijn zoon geen officiële functie heeft bij AC Milan staat het vast dat vader Silvio niet de intentie heeft om de 60 miljoen euro te betalen die Barcelona voor Ronaldinho vraagt. Vooral omdat de speler al sinds het WK van 2006 in Duitsland zijn beste niveau niet meer haalt. Hoewel al een tijd geweten is dat Barcelona zijn topvedette, voor wie het indertijd 31 miljoen euro betaalde, liever kwijt dan rijk is, blijft de belangstelling pover. Manchester City toonde interesse, maar Ronaldinho wilde liever naar Chelsea, Milan of Inter. Bij Milan lijken ze nu echter vooral op zoek te zijn naar een echte centrumspits, terwijl de piste Inter ook afgesloten lijkt, aangezien de nieuwe coach José Mourinho nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij geen fan is van Ronaldinho.

Ook bij Los Angeles Galaxy, het team van DavidBeckham, werden de geruchten over mogelijke belangstelling al ontkend. Dat Ronaldinho nu nog 8,5 miljoen euro per jaar verdient en zijn loon graag zou zien stijgen tot 10 miljoen euro, zonder de portretrechten die een Duits studiebureau in 2005 50 miljoen euro waard achtte, is ook een mogelijk struikelblok.

Ondertussen verklaarde Ronaldinho zelf dat op 14 juli, de dag dat de trainingen hervatten bij Barça, alles geregeld zal zijn. Op die manier kan hij rustig toeleven naar de Olympische Spelen in Peking, want de Braziliaanse voetbalbond zou bondscoach Dunga verplicht hebben om hem te selecteren.

Guti (31) denkt al aan de toekomst. De middenvelder van Real Madrid overweegt na zijn actieve loopbaan over te stappen naar het professionele golfcircuit. Zijn handicap daalde van elf naar zeven.

Bij Barcelona werden de 155.000 socios opgeroepen om zich uit te spreken tegen de motie van wantrouwen tegenover voorzitter Joan Laporta. Als op 6 juli 66 procent van de stemmers een verandering willen doorvoeren, dan zal Laporta ontslag moeten nemen. Het zou een pijnlijk afscheid betekenen voor de preses, die pas sinds 2006 die functie bekleedt. Ondertussen werd bij Palmeiras de Braziliaanse verdediger Henrique (22) voor tien miljoen euro weggehaald. Hij tekende voor vijf seizoenen.

David Cuellar (28) maakte in onderling overleg met de clubleiding van Athletic Bilbao een einde aan de samenwerking. De middenvelder geraakte afgelopen seizoen niet verder dan zeven wedstrijden.

Gregorio Manzano, de trainer van Mallorca, stelde iedereen gerust. Want er waren geruchten dat de club gebukt ging onder financiële moeilijkheden. “Wij werden altijd op tijd betaald.”

Nihat Kahveci (Villarreal) werd in Spanje geopereerd aan de gescheurde dijbeenspier, een letsel dat hij opliep in de kwartfinale van het EK tegen Kroatië. De onfortuinlijke spits doorstond de ingreep in Valencia goed. De artsen voorspellen dat de Turkse international drie tot vier maanden nodig heeft om terug te keren op de velden.

Marco Caneira, een Portugese verdediger van Valencia, keerde terug naar zijn vaderland. Hij tekende voor vier seizoenen bij Sporting Clube de Portugal.

Javier Ángel Balboa, een middenvelder van Real Madrid, ging in op een voorstel van Benfica.

Pablo Aimar, de Argentijnse spelmaker van Real Zaragoza, weigert te degraderen naar de Segunda División. Ook de club wil zich ontdoen van de dure speler.

Abdoulay Konko (24), een Franse middenvelder, tekende voor vijf jaar bij FC Sevilla. Het Italiaanse FC Genoa wreef zich in de handen, want het ontving maar liefst 8,5 miljoen euro.

Amper een dag na het ontbinden van zijn overeenkomst met Atlético Madrid, waar hij een zware concurrentiestrijd verloor en te veel volgens zijn zin uit de boot viel, vond Mista (29) een nieuwe werkgever. De spits tekende voor drie seizoenen bij Deportivo La Coruña.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier