Thomas Caers (32) was negen seizoenen profvoetballer, achtereenvolgens bij Westerlo, AA Gent, het Nederlandse MVV en Sint-Truiden (sinds februari 2002). Hij heeft een universitair licentiaatdiploma LO en beschikt over het Uefa-A-trainersdiploma. Dat niet één topsportschool, noch de KBVB hem belde toen hij een punt zette achter zijn carrière, heeft hem hooglijk verbaasd. Zijn expertise stelt hij nu ten dienste van de voetbalschool Sporta-Foot, die hij met enkele gelijksgestemde trainers oprichtte. “Een beetje uit idealistische overwegingen. Tot mijn achttiende voetbalde ik in derde en vierde provinciale, het allerlaagste niveau. Toen ging ik naar Westerlo, derde klasse. Op korte tijd maakte ik daar een enorm inhaalmanoeuvre. Ook vandaag zie ik bij de jeugd veel goede voetballertjes rondlopen, maar die geen goede opleiding krijgen, met alle respect voor hun trainers, die vaak vrijwilligers zijn. Er gaat veel talent verloren.”

Sporta-Foot biedt op zondag en maandag training aan in Tongerlo. Zestig spelertjes schreven in voor de eerste reeks van tien lessen. “Een groot succes”, vindt Caers, die zo toch nog twee keer per week op het voetbalveld komt. “We zijn niet duur, maar ook niet goedkoop, anders zit je binnen de kortste keren aan kinderopvang te doen en dat wil ik vermijden. Ik ben streng : het is een school, geen kamp. Als ik zie dat het echt niks wordt, zeg ik het tegen de ouders en krijgen zij hun geld terug. Succesbeleving is ook belangrijk voor een kind.”

Op de eerste training onderwierp hij alle spelertjes aan een testcircuit. Hij filmde hun parcours met een digitale camera, ontwikkelde de beelden, analyseerde van iedere speler de bewegingen en ontwierp een scoreformulier voor de beoordeling. “Ik doe dat allemaal zelf. Naar gelang van de minpunten verdelen we de jongens in groepjes van zeven of acht en gaan hen specifiek trainen. Volgens mij is dat de enig goede manier van werken.”

Al zijn trainers zijn gediplomeerd, met minstens Uefa-B-diploma, net als de voetbalmonitoren voor de kampen trouwens. Ervaring als speler alleen volstaat niet. Zichzelf inbegrepen telt Sporta-Foot vier veldtrainers en twee keepertrainers, onder wie Brusselsdoelman Patrick Nys. Hij en Nys zijn van dezelfde streek en hebben in Herentals dezelfde dokter, Toon Claes, tevens de voorzitter van Sporta. “De keepersopleiding is absoluut een hiaat. Wij zouden zelfs met cursussen voor keeperstrainers willen beginnen. Op termijn wil ik met deze school heel Vlaanderen in, maar voorlopig is dat toekomstmuziek. De faciliteiten in Tongerlo zijn superprofessioneel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier