In Sport/Voetbal Magazine van 26 januari meldde lezer Decruyenaere dat hij via een vriend van hem had vernomen dat twee supporters een stadionverbod hadden gekregen van één jaar en een geldboete van 250 euro voor het beklimmen van de omheining tijdens de wedstrijd tussen Zulte-Waregem en Roeselare. Dergelijke vormen van desinformatie blijken momenteel steeds meer de kop op te steken. Ik zou erop willen wijzen dat de Voetbalcel Binnenlandse Zaken tot op heden voor deze wedstrijd geen enkel proces-verbaal ontving, wat betekent dat het ook onmogelijk is dat deze twee supporters een sanctie hebben gekregen.
Daarnaast werd voor het enkele feit van het beklimmen van een omheining nog nooit dergelijk langdurig stadionverbod opgelegd. Dit belet niet dat het beklimmen van omheiningen inderdaad een van de inbreuken vormt die in de voetbalwet zijn opgenomen. Daarnaast zou ik erop willen wijzen dat de lijst met stadionverboden geen zogenaamde “zwarte lijst van hooligans” is. Op deze lijst staat ook een deel supporters die niet als hooligan beschouwd kunnen worden, maar die een inbreuk hebben gepleegd op de voetbalwet en hiervoor gesanctioneerd werden (bijvoorbeeld : gebruik van Bengaals vuur).
Ten slotte zou ik erop willen wijzen dat echte hooligans wel degelijk wedstrijden bijwonen, dat hun actieterrein zich inderdaad hoofdzakelijk bevindt buiten het stadion, dat er al een enorme vooruitgang werd geboekt bij de aanpak van deze groep amokmakers en dat het juist deze aanpak is die het voor de minister van Binnenlandse Zaken mogelijk maakt om bepaalde maatregelen te nemen zoals het wegnemen van de binnenomheiningen en het afschaffen van de fankaart als veiligheidsinstrument (normaal vanaf het seizoen 2005/06).
Voor de volledigheid geef ik nog eens de inbreuken mee die in de voetbalwet worden vermeld (mogelijke sancties van 250 tot 5000 euro en/of stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar) : het gooien met voorwerpen (in en rond het stadion) ; het bezit of gebruik van Bengaals vuurwerk of andere pyrotechnische voorwerpen ; het beklimmen van omheiningen of andere niet voor het publiek toegankelijke plaatsen ; het betreden van het speelveld (stadionverbod van minstens 2 jaar en geldboete van minstens 1000 euro) ; het zich bevinden in een ander vak dan dat waarvoor men een ticket heeft ; het verloop van het voetbalevenement verstoren door aan te zetten tot haat of woede ten opzichte van andere personen die zich in het stadion of de onmiddellijke omgeving bevinden ; het overtreden van een opgelegd stadionverbod (nieuw stadionverbod van minstens 1 jaar en geldboete van minstens 1000 euro).
Jo Vanhecke, Brussel, Voetbalcel Binnenlandse Zaken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier