Montpellier pleit voor realisme.

Omdat het al elf jaar geleden was dat Montpellier nog eens Europees had gevoetbald, keek iedereen bij de Zuid-Franse club natuurlijk reikhalzend uit naar het Europese wederoptreden. De laatste keer gebeurde dat in 1999/2000, na het winnen van de zomerse Intertoto. Het huidige Europese ticket kwam er voor het pas gepromoveerde Montpellier vroeger dan verwacht. Vorig seizoen graaide het op het laatst dat toegangsbewijs mee voor de neus van Bordeaux, Rennes en PSG.

De flamboyante voorzitter Louis Nicollin (67), die fortuin maakte in de afvalverwerking, zag daarmee een droom in vervulling gaan. “Ik had dit absoluut niet verwacht. Met twee punten meer hadden we zelfs de Champions League gehaald, maar dat zou overdreven zijn geweest”, liet hij zich ontvallen. Hoewel het team bij het Hongaarse Györ ETO FC met 0-1 ging winnen, blijft Nicollin met de voeten op de grond. “Het wordt zelfs lastig om in het altijd moeilijke seizoen van de bevestiging bij de eerste tien te eindigen. Maar als we slechts elfde worden, zullen we daar niet rouwig om zijn.”

Zoals meestal het geval is, leidden de goede prestaties van vorig seizoen immers tot een aderlating in de kern. Alberto Costa (25) en Victor Hugo Montaño (26), de twee spelers met het grootste aandeel in de Europese kwalificatie, zochten andere oorden op. De middenvelder, die twee jaar geleden werd opgevist bij Sète, vertrok voor 6,5 miljoen euro naar Valencia. Montaño, een Colombiaanse spits, ruilde Montpellier dan weer samen met doelman Johann Carrasso (22) voor Rennes. Dat bracht 7,5 miljoen euro in het laatje.

Om hen te vervangen werden drie nieuwkomers gestrikt: de Chileense verdediger/controlerende middenvelder Marco Estrada (27, Universidad Chile), de Turkse aanvaller Hasan Kabze (28, Rubin Kazan) en de topscorer uit tweede klasse Olivier Giroud (23, Tours FC). “Het heeft geen zin te veel versterkingen binnen te halen, want anders krijgen de jongeren geen speelkansen genoeg”, weet Nicollin.

Rechterflankspeler François Clerc (27) mag van Lyon andere oorden opzoeken. De veertienvoudige international kon met Sampdoria en Stoke echter nog geen akkoord bereiken. Hij hekelt het feit dat “sommigen niet willen dat ik bij een andere club dan Lyon zou slagen. Ik zou nooit meer kunnen voetballen en een gat van tien centimeter hebben in mijn rechterknie. Maar dat is totaal uit de lucht gegrepen, want ik train elke dag. Dat gerucht leidt echter een eigen leven en zet een rem op mijn verdere carrière.” Ook spits Bafétimbi Gomis (24) werd op de transferlijst geplaatst in de hoop Loïc Rémy (Nice) of André-Pierre Gignac (Toulouse) te kunnen binnenhalen.

Marseille won in Tunesië de Franse supercup na een 0-0-gelijkspel tegen PSG met 4-3 in de strafschoppenreeks. Een tegenvaller is wel dat de Senegalese centrale verdediger Souleymane Diawara vier tot zes weken onbeschikbaar zal zijn.

Jean-Alain Boumsong (30), de bij Lyon overbodig geworden verdediger, bereikte een akkoord met Panathinaikos. De oud-international verhuisde voor 750.000 euro naar Griekenland en vindt er zijn landgenoten Djibril Cissé en Sidney Govou als ploegmaats terug.

RC Straatsburg, dat met enorme financiële problemen kampt en slechts op het nippertje om administratieve redenen een degradatie naar derde klasse kon ontlopen, liet weten geen verbouwingswerken te kunnen doen aan het stadion met het oog op Euro 2016. In plaats daarvan zal normaal in Nancy worden gespeeld.

Kamel Ghilas (26), de Algerijnse spits die vorig seizoen bij Hull City speelde, werd uitgeleend aan Arles-Avignon. Ook de Spaanse verdediger Alvaro Pérez Mejía (28, ex-Real Madrid en Real Murcia) werd als versterking binnengehaald.

Verdediger Sébastien Puygrenier (28), die vorig seizoen door Zenit Sint-Petersburg werd uitgeleend aan AS Monaco, wordt opnieuw verhuurd aan de nieuwe werkgever van Dieumerci Mbokani.

PSG weigerde een bod van 10 miljoen euro van Schalke 04 voor zijn spits Guillaume Hoarau.

De Franse nationale ploeg onder negentien kroonde zich tot Europees kampioen, door in de finale Spanje met 2-1 te verslaan.

STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier