Germinal Beerschot leek na het vertrek van Hernán Losada en Gustavo Colman eerst gehandicapt, ook al omdat vervanging wat op zich liet wachten. Een gebrek aan rendement en efficiëntie liep lang als rode draad door de voorbereiding. Snel werd duidelijk dat de uitdaging erin bestaat om het nu anders te doen dan vorig seizoen en toch even goed.

VERDEDIGING

De prestaties die doelman Kenny Steppe het laatste jaar neerzette, waren zo overtuigend dat niemand het zelfs maar heeft over hoe moeilijk bevestigen is. Ook de rest van de verdienstelijke achterste linie van vorig seizoen zal vermoedelijk dezelfde blijven. Kurt Van Dooren en Didier Dheedene zorgen voor een stevige basis. Bij Pieterjan en MartijnMonteyne lijken er evenmin redenen om aan hun basisplaats te twijfelen, al rukten ze afgelopen seizoen niet altijd voldoende mee op. Zeker de eerste kende vertrouwensproblemen, maar hij heeft geen echte concurrent op zijn plaats.

MIDDENVELD

Net voor de verdediging zijn Ederson Tormena en Justice Wamfor weer opties. De eerste ontpopte zich vorig seizoen tot een benijdenswaardige box-to-boxspeler, de tweede schikte zich prima in zijn rol van mandekker. Ook Rocky Peeters is er nu.

Het aanvallende luik van het middenveld wordt bepalend. De aftocht van Losada en Colman is opgevangen met de komst van Khalilou Fadiga, Faris Haroun en Marco Né. De eerste draagt iets van elk van de twee vertrokken Argentijnen in zich: de techniek van Losada (maar Khalilou beschikt niet over de motor van Hernán en kan niet zo oprukken met de bal aan de voet) en de vista van Colman. Dat laatste heeft de balvaste Daniel Cruz, die weinig diepgang zoekt, niet en dus komt voor de aanvoer naar voren toe (mede cruciaal met het oog op de efficiëntie) veel gewicht op de schouders van Fadiga. Haroun heeft wel een groot infiltrerend vermogen, maar vooral zonder bal. Op hem is het trouwens wachten tot na de Olympische Spelen. Trainer Harm van Veldhoven verwacht dat stilist en draaischijf Né een soort brug kan vormen tussen Fadiga en Haroun, maar de competitiestart komt te vroeg voor de Afrikaan, die lang in de lappenmand lag.

Sowieso zijn veel variaties mogelijk, want ook bijvoorbeeld Osei Gyan King is er nog. Het wordt zoeken naar het evenwicht tussen lopende en creatieve mensen. Net als vorig seizoen lijken er in aanvallend opzicht wel veel middenvelders te zijn die naar binnen kruipen. Als de backs zich weer niet mee zouden aandienen, dreigt opnieuw het gevaar dat de flanken niet optimaal benut worden.

AANVAL

Germinal Beerschot schitterde vorig seizoen in topmatchen, maar bleef vaak met een te kleine of geen beloning achter. Goaltjesdief Kevin Vandenbergh kan dat oplossen. De ‘maar’ daarbij is de vraag of het karakter en de werklust die hij zal tonen, bevredigend zullen zijn. Dat geldt trouwens evenzeer voor Fadiga. Samen zwoegen vindt Van Veldhoven primordiaal. Tosin Dosunmu doet dat nu, maar bij hem gaat dat ten koste van rendement, ook al maakte hij 7 goals in 27 matchen. Een harde inzet compenseert geen doelpunten, maar charmeert de coach wel, en dus zal Vandenbergh zijn plaatsje moeten verdienen. Ideaal is het natuurlijk als wroeten gekoppeld wordt aan scoren: Sanharib Malki maakte 16 goals in 30 matchen.

Met naast Vincenzo Verhoeven nu Paul Kpaka en Henri Munyaneza hoopt de club meer volwaardige variatiemogelijkheden te hebben vooraan. De trainer liet al blijken dat hij Munyaneza soms graag op links wil gebruiken, om de rechtsback van de tegenstander terug te duwen, terwijl andere aanvallers dan naar rechts kunnen uitwijken.

CONCLUSIE

Het vertrek van Losada en Colman weegt zwaar. Enigszins geruststellend is dat het geraamte van vorig seizoen bleef. Een behouden onderbouw is stevig om op voort te werken, zeker met als steun de wetenschap dat de afgelopen jaren zowat elk seizoen prima voetballers Germinal Beerschot verlieten waarna de Ratten er keer op keer in slaagden die verliezen op te vangen. De kruissnelheid zal vermoedelijk niet voor de eerste weken zijn, maar ook daar hebben ze ervaring mee op het Kiel.

door kristof de ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier