Heerenveen wil mager jaar snel wegpoetsen.

Onder aanvoering van een nieuwe voorzitter ( Robert Veenstra), een andere coach ( Ron Jans) en een beloftevolle aanvalsleider ( Bas Dost) hopen de Friezen de beleving en sfeer van voorheen terug te vinden, net als de vorig seizoen verdwenen rust en stabiliteit.

Een teleurstellende elfde stek en drie trainers ( Sollied, De Jonge en Everse), zelden beleefde Heerenveen zo’n dramatisch jaar. De ploeg eindigde ver beneden zijn stand. Dat ging gepaard met een verlies van tien miljoen euro. Door het ontbreken van Europees voetbal, minder tv-inkomsten omwille van de lage klassering en door de recessie wordt het budget voor dit seizoen daarom teruggebracht van 29 naar 26 miljoen euro. “We zijn qua vermogen weer terug op het niveau van 2005, maar tegelijk is het zo dat er maar weinig clubs zijn die over dit bedrag beschikken”, verwijst voorzitter Veenstra naar de 18 miljoen euro in kas. Voordien was dat, via enkele lucratieve transfers, nog 30 miljoen euro. Maar zwartgalligheid is Veenstra vreemd. “We staan klaar voor een nieuwe start. De trainer krijgt de taak om Heerenveen, nog altijd een financieel kerngezonde club, weer op de kaart te zetten.”

De druk op de eigen jeugd wordt groter. “Het accent komt te liggen op de ontwikkeling van onze talenten”, meent Veenstra. Niettemin werd er met Dost toch een veelbelovende naam uit het Nederlandse voetbal aangeworven, samen met centrale verdediger Arnold Kruiswijk (Anderlecht) en flankspeler Youssef El Akchaoui (FC Augsburg). De spits werd met veertien treffers voor Heracles de beste Nederlandse speler op de topschutterslijst van het afgelopen seizoen. Dost koos heel bewust voor Heerenveen om de sprong te maken die bij zijn benadering van het vak hoort. “Hoewel wij vier plaatsen hoger eindigden, merk ik toch dat ik hier een grote stap vooruit maakte”, weet de 21-jarige aanvaller. “Verbeek leerde me om niet te focussen op doelpunten. Je kunt als spits ook van grote waarde zijn door een keer niet te scoren.”

Doelman Luciano Da Silva (30, ex-Germinal Beerschot) verlengde bij FC Groningen tot 2014. De Servische aanvaller Dusan Tadic (21), die voor een miljoen euro overkwam van Vojvodina, wil in de voetsporen treden van Luis Suárez en Marcus Berg, zo verklaarde hij in het AD.

Onze landgenoot Kevin Begois (28), de doelman van VVV-Venlo, brak in het oefenduel met het Duitse Alemannia Aachen zijn neus. Hij wil graag met een gezichtsmasker aantreden in de eerste competitiewedstrijd tegen NEC. De Hongaarse controlerende middenvelder Balazs Tóth (28) wordt voor een seizoen gehuurd van RC Genk.

Jeugdig talent Youness Mokhtar (18), een middenvelder, tekende een profcontract bij PSV tot 2014.

De Poolse aanvaller Pawel Wojciechowski (20), die door Willem II werd overgenomen van Heerenveen, mag al een kruis maken over het seizoen. Hij scheurde een kruisband en moet rekening houden met een afwezigheid van zes tot negen maanden. Doelman Davino Verhulst (22) wordt gehuurd van RC Genk.

Bij Vitesse, waar de zomerstop in het teken stond van de grote schoonmaak, beseffen ze nu dat ze een heel seizoen tegen de degradatie zullen moeten vechten. Doelman Piet Velthuizen is met zijn 23 jaar een van de oudere spelers.

De financiële perikelen laten bij MVV ook op het sportieve vlak sporen na. In plaats van zeven wordt er met acht strafpunten gestart, wegens een betalingsachterstand bij het pensioenfonds. De Limburgse tweedeklasser ontsnapte onlangs ternauwernood aan een faillissement. Ook BV Veendam kreeg een extra strafpunt, een vierde.

ADO Den Haag gaf Dmitri Bulykin (30) een contract voor een jaar. De Russische aanvaller mocht transfervrij weg bij Anderlecht.

Heerenveen legde de Deense doelman Kevin Stuhr-Ellegaard (27), transfervrij van Randers FC, vast voor een seizoen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier